Köksal: “Bu teklifle vesayetin alası kuruluyor”
 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Anayasa değişikliği teklifi ile tek adama bağlı vesayet rejiminin kurulacağını söyledi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin vesayet rejiminin kurulmasına neden olacağını söyledi.
Köksal, "AKP bu teklifle vesayet rejiminden kurtulacağız diyor. Asıl vesayet rejimi bakanlardan tutun da her kuruma atanacakları tek adamın belirlemesiyle kurulur. Yani bu teklifle kendileri vesayet rejiminin alasını kurmaya çalışıyorlar. Bir yanda PKK, bir yanda IŞİD, bir yanda FETÖ ile uğraşırken öbür taraftan ekonomik krizle işsizlikle boğuşurken ülkemizde OHAL ile hukuk askıya alınmışken böyle bir ortamda bir de ülkenin yönetim sistemini altüst edecek Anayasa değişikliğine uğraşmak referanduma gitmeye çalışmak ne kadar doğrudur?" diye sordu.
BÖYLESİNE BİR DAYATMA, UZLAŞMAYI YOK EDER
Köksal, anayasa metinlerinin toplumsal uzlaşıya dayanması gerektiğini vurgulayarak, "Anayasalar toplumsal uzlaşıyla hazırlanırsa sağlıklı ve toplumu kucaklayıcı olurlar. Anayasalar halkın birlik beraberlik içinde bir arada yaşamasını sağlayan temel metinler olmalıdır. Bunun içinde geniş bir uzlaşı ve katılımla hazırlanması akademisyenlerin üniversitelerin baroların konunun uzmanı olan hukukçuların sivil toplum örgütlerinin sendikaların siyasi partilerin görüşleri esas alınarak bir uzlaşı ortamında hazırlanmalıdır. Oysa şuanda AKP'nin getirdiği Anayasa teklifi alelacele komisyondan geçirilip parmak hesabıyla Mecliste kabul ettirilmeye çalışılan ve halka bilgi verilmeden, kamuoyunda tartıştırılmadan referanduma sunulmaya kalkılması toplumsal uzlaşıyı sağlamaz ve mevcut uzlaşıyı da yok eder. Devletin tüm kaderini bir kişiye bağlayacak olan bu teklif Yasama Yürütme ve Yargıyı bir kişinin tasarrufuna vermeyi hedefleyen bu teklif yasalaşırsa milli birlik ve beraberliğimiz zedelenecek, ayrıştırma ve ötekileştirme had safhaya ulaşacak ve ne acıdır ki Türkiye Cumhuriyeti bir bölünme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Editör: Haber Merkezi