İNSANAD’la “Bir Çay Bir Sohbet” Şubat Programı

İnsana Artı Derneği’nin “Bir Çay Bir Sohbet” programına bu ay Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu konuk oldu. Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Nakilcioğlu “Teknolojik Gelişmeler ve Kültürel Değişim” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Dernek Başkanı Serhat Tugan, programın başında “Dernek olarak Bir Çay Bir Sohbet Programı’nı çok önemsiyoruz ve kıymetli Hocamız gibi değerli insanların bilgi birikimlerini, deneyimlerini paylaşmış oluyoruz. Programımıza katıldığı için değerli Hocamıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Tugan’ın giriş konuşmasının ardından Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, teknolojik gelişmeler ve kültürel etkileri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Nakilcioğlu, geçmiş dönemlerde telgraf, radyo, kaset gibi araçların kullanıldığını ve bu nostaljik araçlara yönelik davranışlarımızın bulunduğunu, teknolojinin gelişimiyle beraber bu araçların yerini yeni araçların aldığını ve bu çerçevede kültürümüzün de değiştiğini ifade etti.

Doç. Dr. Nakilcioğlu, günümüzde teknolojinin hızla geliştiğini, yeni alışkanlıkların ortaya çıktığını, bu alışkanlardan bazılarının kişi ve toplum açısından olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Hem teknoloji kaynağı hem de bir kültür ögesi olarak internetin çok büyük yararları yanında, önemli sakıncalarının da bulunduğuna dikkat çeken Nakilcioğlu, kültürün en belirgin motifi olan “dil” üzerinde internet yoluyla korkunç bir tahribatın ortaya çıktığına işaret ederek şöyle konuştu:

“Günümüzde ‘smiley’ ya da ‘emoticon’ denilen özel işaretler ve sembollerden oluşmuş farklı bir internet dili ve chat Türkçesi ile iletişim sağlanıyor. Bu durum iki tehlikeyi beraberinde getiriyor. İlk olarak dilin biçimsel yapısı bozuluyor, kelime birikimi azalıyor. Kuşa çevrilmiş sözcükler ve kısaltmalar, ‘mrb, nbr, iim’ gibi ifadelerle dilin görselliği ve bütünlüğü ortadan kalkıyor.

İkinci olarak dilin içeriği değişiyor. Noktalama işaretlerini hiç kullanmamak, büyük-küçük harf ayırımını umursamamak, yazım kurallarını hiçe saymak gibi alışkanlıklar gittikçe yayılıyor. Kısaca Türkçemiz kan kaybediyor. Buna dur demek ve kesin çözümler üretmek zorundayız.”

İnterneti doğru anlamak gerektiğine de işaret eden Nakilcioğlu, “Bugün internet depremi ve tsunamisi ile karşı karşıyayız. Önce teşhisi doğru koyalım: İnternet, eğlence ve zaman öldürme aracı mıdır? Gençlerin ruhunu tutsak alan sanal bir canavar mıdır? Yoksa kişisel ve toplumsal gelişmeyi hızlandıracak demokratik ve özgür bir ortam mıdır?” diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Gençlerin ‘doğru internet kullanımı’ bilincine kavuşturulması gerekir. Okullarımızda internetin tekniğini anlatmazdan önce, bunun kültürünü öğretmemiz gerekir. Bu hayati konuda eğitimcilerin, sivil toplum önderlerinin ve kültür öncülerinin büyük sorumluluğu vardır.

İnternetin ve sosyal medyanın tüm olanaklarını en iyi biçimde kullanmak suretiyle, kendi milli kültür ve geleneklerimizi temel alarak toplumdaki çatışmaları barışçılıkla, teknolojik gelişmeleri çevrecilikle, günlük yaşamın çirkinliklerini de sanat ve edebiyatla dengelemeye çalışmalıyız.

İnternet, çağımızın bir gerçeğidir; kültür biçimlerini kökünden sarsan ve bambaşka, yepyeni, alışılmadık kalıplarla bizi yönlendirmeye çalışan bir olgudur. Burada önemli olan, kimin kime egemen olacağıdır. Bizi bu son teknoloji ve uygarlık ürünü mü yönetecek, yoksa onu üreten beyin olarak biz mi ona yön vereceğiz?

Kafa yormamız gereken sorun şudur: Biz bu dünyayı atalarımızdan devralmadık, torunlarımızdan ödünç aldık! Bizden sonraki kuşaklara daha güzel nasıl teslim edebiliriz? O halde internetten nasıl yararlanmalıyız?”

Konuşmanın ardından İnsana Artı Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Tür, Nakilcioğlu’na günün anısına bir hediye verdi ve “Değerli Hocamıza bu değerli paylaşımlar ve katılım için çok teşekkür ederiz.” dedi.

Programın sonunda ise İNSANAD, kuruluşunun ikinci yıldönümünü bir pasta ile kutladı. Dernek Genel Sekreteri ve Program Koordinatörü Tuğba Ayazoğlu, “Derneğimizin ikinci yılını kutlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Yeni projelerimizle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şimdiye kadar çalışmalarımızda bize destek olan katılımcılarımıza çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi