İlçe sayımız azalacak
AK Parti Millletvekili Halil Ürün, köyleri ile birlikte nüfusu 10 binin altında olan ilçelerin lav edilmesinin gündemde olduğunu söyledi
Afyonkarahisar’ın 107 tane belediyesi bulunduğunu milletvekili sıfatıyla bir Belediye'nin düzenlediği şenliğe katılan Ürün yerel yönetimlerle ilgili bir gözlemini aktardı. Milletvekili Ürün; "Bu festivalde bir Belediye Başkanı kendinden önceki Belediye Başkanını eleştirip kendi başarısını anlatırken şu cümleyi kullanıyor: 'Kaloriferleri yanmayan belediye binasından kaloriferleri yanan belediye binasına geçtik.' Merak ettim ve öğrendim ve bu Belediye binasının topu topu 3 odadan oluştuğunu öğrendim. Bir kat kaloriferi koymuşlar, daha önceki Belediye Başkanı bunu yakamamış, şimdiki ise yakmış. Dört torba kömür alamayacak kadar acze düşürülmüş Belediye olsa ne yazar olmasa ne yazar. Öte yandan bir Belediye Başkanlığımızda kalan nüfus 300 olmuş. Sadece 10 biner küsur seçmen Cumhuriyet ve Dumlupınar mahallerinde var. Öbür tarafta ise nüfusu 300 olan bir beldeden bahsediyoruz ki burada yaşayanların çoğu emekli. Belediyeler nüfuslarına göre pay alıyor. Bu beldelerde brüt olarak kişi başına 22 TL pay alıyorlar. Sonuç olarak ortaya çıkan rakamla belediyenin ihtiyaçları karşılanmıyor. Aynı nüfus kriteri milletvekili sayısı içinden de geçerli. 2011 nüfus sayımlarına göre bir süre önce açıklandı." şeklinde konuştu.
Bayat-Kızılören İlçelİkten çıkacak
Afyonkarahisar’ın milletvekili sayısının değişmediğini ama başta Elazığ olmak üzere bazı illerin milletvekili sayılarının azaldığını kaydeden Milletvekili Halil Ürün şöyle konuştu: "Şu an için konuşulan bir nokta var ki köyleri ile birlikte nüfusu 10 binin altında olan ilçelerin lav edilmesi söz konusudur. Bu mantığa göre Bayat ve Kızılören ilçeleri ilçe unvanlarını kaybedecekler. Belde belediyelerinde ise 5 bin sınırını getirdik. Artık bir köyün belde olabilmesi için nüfusunun 5 bin olması gerekmekte. Mesela İscehisar’a bağlı Karaağaç köyü var ki nüfusu şu an için 3 bine yakın. Ama yine de köy çünkü 5 bin sınırı var. Köy muhtarlarının kalacağı mahalle muhtarlarının ise gideceği yönündeki iddialar şu an için net değil. Köy kanunu ile ilgili olarak müzakere edilecek konulardır bunlar."
Editör: Haber Merkezi