İl Özel İdaresinden açıklama

Afyonkarahisar İl Özel İdaresinden Bolvadin Ortakarabağ köyü ile ilgili çıkan haberlere ilişkin bilgilendirme açıklaması yapıldı.

Açıklamada:

11.11.2019 tarihli Yerel Gazetelerde Afyonkarahisar Bolvadin ilçesi Ortakarabağ köyünde 40 gündür su akmadığı yönünde haberler çıkmıştır.

Bolvadin ilçesi Ortakarabağ köyünün içme suyu temini 1970 li yıllardan 2017 yılı Eylül ayına kadar Sultandağı Taşköprü grubundan sağlanmıştır. Taşköprü grubunun isale hattı çok uzun ve işletme güçlüğünden dolayı bölgede 15'e yakın sondaj çalışması yapılmış fakat içme suyuna elverişli su bulunamamıştır. 2016 yılında Derekarabağ köyünün kendilerinin açtırdığı kuyunun aynı yıl içinde tahlilleri yaptırılarak içme suyuna elverişli olduğu anlaşılmış Bolvadin Kaymakamlığınca İki köy arasında protokol yaptırılmıştır. Bolvadin Kaymakamlığınca 2017 yılı KÖYDES programına alınarak yapımı tamamlanmış ve İçme suyu Tesisi Derekarabağ ve Ortakarabağ köylerinin kullanımına sunulmuştur.

Bu iki köy 2017 yılı Eylül ayından itibaren Derekarabağdaki sondaj kuyusundan içme suyunu temin etmekte iken Dalgıç Pompası koparak kuyuya düşmüş, bütün çalışmalara rağmen Pompa çıkarılamamıştır. Kuyu kullanılamaz hale gelmiştir. İşin aciliyetine binaen Derekarabağ muhtarına Sultandağı Taşköprü grubunun aktif olduğu buradan içme suyu ihtiyaçlarını temin edebilecekleri bilgisi verilmiştir.

Derekarabağ köyü muhtarı kendi imkanlarıyla acil olarak sondaj kuyusu açmış Ortakarabağ köyüne de sondaj açmak için katkı payı sağladıkları takdirde su verebileceklerini aksi taktirde kuyudan faydalanamayacaklarını beyan etmişlerdir.

Ortakarabağ muhtarı ise köylerine açılan DSİ ye ait kuyudan içme suyu ihtiyaçlarını temin edeceklerini belirterek İl Özel İdaresinden ENH Terfi hattı ve yeni bir depo yapımı talebinde bulunmuşlardır. İl Özel İdaresi olarak bu bölgedeki kuyulardan elde edilen suların içme suyuna elverişli olmadığını tahlil sonuçlarının olumlu çıkması halinde DSİ den yasal izinler alındıktan sonra kuyuya tesis yapılabileceği bildirilmiştir. Yapılan tahlil sonuçlarında kuyuda aşırı derecede Ağır metal çıktığından içme suyu amaçlı kullanılamayacağı anlaşılmıştır.

Bunun Üzerine İl Özel İdaremizin de yardım ve desteği ile Bolvadin Kaymakamı Adem ÖZTÜRK, İI Genel Meclisi Üyeleri Abdülkadir EMRULLAHOĞLU ve Carullah KOLAY Ortakarabağ köyü muhtarı ve Derekarabağ köyü muhtarı ile gerekli görüşmeler yapılarak uzlaşma sağlanmış ve 09.11.2019 tarihinde Ortakarabağ köyüne içme suyu verilmeye başlanmıştır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

AFYONKARAHİSAR İL ÖZEL İDARESİ

Editör: Haber Merkezi