İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı Valimiz Sayın Gökmen Çiçek Başkanlığında AFAD İl Müdürlüğünde yapıldı. Toplantıda İl Afet Risk Azaltma Planı, Afyonkarahisar Afet Müdahale Planı görüşülürken, arama kurtarma çalışma grubu da saha tatbikatı gerçekleştirdi.

Toplantıda öncelikle İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), TAMP Afyonkarahisar Afet Müdahale Planı ve 26 Yerel Düzey Operasyon Planları ile 2021 Yılı Afet Eğitim Yılı faaliyetleri hakkında AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan bilgilendirme yaptı.

Yerel Düzey Afet Müdahale Planı Yürürlüğe Girdi

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan konuşmasında: “Muhtemel afet ve acil durumlara etkin müdahale ve koordinasyonun sağlanması ve afet sonrasında iyileştirme çalışmalarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesi amacıyla, daha önce Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Afyonkarahisar İlimizde yerel düzey afet müdahale planı hazırlanarak yürürlüğe konulmuştur. Yerel Düzeyde Hazırlanan Afet Müdahale Planı kapsamındaki 26 Çalışma Grubundan oluşan Operasyon Planlarının güncelliğinin ana çözüm ortağı kurumların koordinasyonunda, destek çözüm ortakları ile beraber her zaman hazır halde bulunması gerekmektedir” dedi.

Afyonkarahisar İRAP da Pilot İl

Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planı’nda Afyonkarahisar’ın pilot il olduğuna değinen ve tüm hazırlıkların yapıldığını kaydeden Mehmet Buldan: “ Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi’ne göre; afet ve acil durumların sebep olduğu zararların önlenmesi için tehlike ve risklerin önceden tespiti kadar toplumun afet ve acil durumlar hakkında farkında ve hazır olması da büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda afet risklerinin belirlenmesi ve her türlü tedbirin topyekûn alınarak, risklerin önlenmesi ve azaltılması için afetler olmadan hayata geçirilmesi gerekenleri süreç dâhilinde belirleyen, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olan Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), pilot il olarak Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uyulama Merkezi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Meteoroloji 5. Bölge Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, bölge ve il müdürlükleri, ilçe belediyeleri, ilgili meslek odaları işbirliği ve katılımı ile hazırlanmıştır. Hazırlanan İRAP Afyonkarahisar Planındaki eylemlerin gerçekleştirilme seviyeleri her altı ayda bir raporlanarak kurulumuzda değerlendirilecektir” diye konuştu.

Ardından İçişleri Bakanlığınca yaşanan birçok doğal afette görevlendirilen Bayat Kaymakamı Ömer Tekeş, TAMP Planı Aynı Bağış, Depo Yönetimi ve Dağıtımı Çalışma Grubu hakkında tecrübelerini paylaştı.

Önceden Alacağımız Her Tedbir Bizler için Hayati Önemde

Toplantıda konuşan Vali Gökmen Çiçek: “ Yüksek deprem riski olan bir iliz. Deprem anı, deprem öncesi ve deprem sonrasında alacağımız her önlem hayati önem taşıyor. Yaşadığımız depremler bizlere her konuda hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor. Afyonkarahisar geçmişte yaşadığı depremlerle bu konuda tecrübeleri olan bir il. Bizim bir konuda çok hazırlıklı olmamız gerekiyor. Biz tüm planları, yapılacakları hazırlıyoruz ama nedense uygulamada hepimiz bu konuya hazırlıklı olmuyoruz. Lütfen İRAP’ı dikkatle inceleyelim ve ne yapmamız gerektiğini harfiyen öğrenelim. İl Afet ve Risk Azaltma Planı çok özenle ve dikkatle hazırlanmış bir plan. Dinamik bir plan. Hepimiz dikkatle anlayalım ve bu plandan kendi yapacaklarımıza dair dersler çıkaralım. Depreme hem yollarımızın, hem binalarımızın hem de vatandaşlarımızın hazır olması gerekiyor. Önceden alacağımız her tedbir bizler için oldukça önem arz etmektedir” dedi.

Toplantıya Vali Gökmen Çiçek’in yanı sıra İkmal Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Kaymakamlar ve bazı il müdürleri katıldı.

Toplantının ardından Vali Gökmen Çiçek ile protokol üyeleri Deprem Koordinasyon TIR’ın da incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgiler aldı.

Arama ve Kurtarma Çalışma Grubu da saha tatbikatı yaptı. Senaryo gereği 6.4 büyüklüğünde yaşanan bir deprem sonrası enkaz altında kalan vatandaşlara ekipler müdahale ederek, yaralıları enkaz altından kurtardı.

Ekipler aynı zamanda Kimyasal Radyolojik Biyolojik Nükleer Tehditlere maruz kalmış kişilere yardım ederken, yüksek katlı bir binada mahsur kalan yaralı da büyük bir titizlikle mahsur kaldığı yerden indirildi.

Vali Gökmen Çiçek, olası bir depremde arama ve kurtarma faaliyetlerinde etkin rol almak için eğitim desteği alan Polis Arama Kurtarma Ekibi (PAK) ‘ni de ziyaret ederek, ekiplere kolaylıklar diledi.

Türkiye’ye Örnek Olan Tüm AFAD Personelini Kutluyorum

Tatbikat sonrası değerlendirmelerde bulunan Vali Gökmen Çiçek: “Afyonkarahisar’da afete hazır olup olmadığımızı yaptığımız toplantıda değerlendirdik. 2021 yılı için İl Afet Azaltma Planımız hazırlandığını memnuniyetle müşahede ettik. AFAD İl Müdürümüz de İRAP hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Ardından saha tatbikatını inceldik. Şunu gördük ki arkadaşlarımız olası bir depreme karşı sürekli hazırlık halindeler ve sürekli tatbikat gerçekleştiriyorlar. İl Afet Risk Azaltma Planımız hazırlandı demiştim. Lütfen bu planı uygulamada kullanalım. 6 pilot ilden birisiyiz. Bu plan çerçevesinde yapılacak her çalışmaya harfiyen uyacağımızı bir kez daha kararlaştırdık. AFAD İl Müdürlüğümüz koordinesinde tüm kurumlarımız bu konuda elimizden ne geliyorsa yapmaya ve olası bir afete karşı hazır olmaya çalışacağız. Türkiye’ye örnek çalışmalar yürüten tüm AFAD İl Müdürü nezdinde tüm personeline teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi