HÜRSİAD’DAN BÜYÜK GİRİŞİM
Afyonkarahisarlı işadamları Venezuela’de yapılacak 730 milyon dolarlık lüks konut ve alışveriş merkezinin yapımı için ön görüşme yaptı.
İşadamları ayrıca Gana’ya da yüksek gerilim trafo fabrikası kurmak için temmuz ayında bu ülkeye gidiyor. Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği(HÜRSİAD)’ne üye işadamları, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu(TUSKON) tarafından gerçekleştirilen ‘24. Uluslararası Ticaret Köprüsü’nde dünyanın değişik ülkelerinden gelen çeşitli firmalarla ön görüşmeler yaptı.
130 ülkeden bin 470 ve Türkiye’den bin 200 iş adamının katıldığı programda Çin, Hindistan, Venezuela, Gana’dan gelen işadamlarıyla yapılan ön görüşmelerde prensipte anlaşan işadamları, önümüzdeki ay bu ülkelere giderek resmi görüşmeler yapacak. Anlaşma sağlanabilmesi halinde milyon dolarlık işbağlantısı yapılacak.
HÜRSİAD İnşaat Komisyonu Başkanı Semih Yalçınkaya programın çok verimli geçtiğini, kendisinin inşaat yatırımları konusunda çok ciddi görüşmeler yaptığını ve Güney Amerika’ya gideceğini söyledi.
Yalçınkaya, Venezuela’da Fundacion Fondo Andres Bellıo isimli bir firmanın yapmayı planladığı 730 milyon doları bulan bir projesi konusunda ön görüşmeler yapıldığını kaydetti.
Ortakları arasında Afyonkarahisarlı işadamlarının da olduğu bir grubun önümüzdeki ay görüşmeler yapmak için bu ülkeye gideceğini ifade eden Yalçınkaya, “Bu firma iki ayrı şehirde 6 ayrı proje planlamış. Yani otel, alışveriş merkezi, lüks konutlar yapmayı planlıyorlar. Başkent Caracas, ve Maracay şehrinde yapılacak olan projeler için ön görüşmelerimiz oldukça olumlu geçti. Orada da anlaşma sağlanabilirse çalışmalara başlayacağız.” dedi.
HÜRSİAD üyesi işadamı Emre Yasan da toplantının oldukça verimli geçtiğini, işadamları olarak dünyanın değişik merkezindeki işadamlarıyla karşılıklı iş görüşmeleri yapma fırsatını bulduklarını söyledi.
Hindistan, Mısır Çin’den gelen ve mermer sektöründe faaliyet gösteren firmalarla görüştüklerini belirten Yasan, “Bazı firmalarla ön görüşmelerde mutabık kaldığımız konular oldu. Bunlar dünyada çok güçlü firmalar. İstek ve talepleri blok mermer, işlenmiş mermer. Afyonkarahisar’ın beyaz mermerini, açık bej mermeri, renkli mermerlerden istiyorlar. Kendileri bilgilendireceğiz, davet edeceğiz. Ocaklarımızı gelip inceleyecekler.” şeklinde konuştu.
Afyokarahisar’da yüksek gerilim trafo imalatı yapan Semih Oktay da görüşmelerden oldukça memnun döndüklerini söyledi.
Kendi sektöründe Afrika, Gana ve Kazakistan’dan gelen ve endüstriyel elektrik üzerine çalışan firmalarla görüştüklerini söyledi.
Firmaların yüksek gerilim trafoları almak istedikleri gibi kendi ülkelerinde fabrika kurarak iş birliği teklifinde bulunduğunu ifade eden Oktay, “Israrla kendi ülkelerine davet ettiler. Biz de bunun üzerine önümüzdeki ay Gana’ya gideceğiz. Orada incelemelerde bulunup, araştırma yapacağız. Daha sonra bir fizibilite yaparak iş birliği teklifini değerlendireceğiz. Anlaşma sağlamamız halinde Afyonkarahisar’dan Gana’ya yüksek gerilim trafosu göndereceğiz.” diye konuştu.
HÜRSİAD Başkanı Ramazan Özçelik de, dernek olarak yıl içerisinde çeşitli ülkelere iş gezileri düzenlediklerini belirterek, amaçlarının üyelerine yurt dışında yeni pazarlar bularak yatırım imkanlarının kapısını aralamak olduğunu söyledi .
Editör: Haber Merkezi