HIZLI TREN’DE İLK ADIM
 Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Projesi kapsamında Afyonkarahisar’dan geçecek olan Yüksek Hızlı Tren Demiryolu hattı ve ilimize yapılacak olan iki istasyon ile hızlı tren birleşme yerinde incelemelerde bulunmak üzere ilimize gelen Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Ziyarette Devlet Demiryolları Yeni Yol Yapım Daire Başkanı Mustafa Babal ve DDY 7. Bölge Müdürü Enver Timurboğa hazır bulundular.
Ziyaret öncesinde Valilik hatıra defterinin imzalanmasının ardından, Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ve beraberindekilere ilimize ve Valiliğimize ziyareti nedeniyle hoş geldiniz diyen Vali Balkanlıoğlu;’’ Sayın Genel Müdürümüz Süleyman Karaman’ın Devlet Demiryolları Genel Müdürü olmasının ardından yılların ihmali olan Devlet Demiryollarını bulunduğu yerden alarak olması gereken yere ulaştırmış ve günümüzde en fazla gelişen ve ilerleyen Demiryolları konumuna getirdi. Hızlı tren sahibi ülke sayısı çok az, bizlerde bunların içindeyiz. Afyonkarahisar’ın bulunduğu yer konumu itibarıyla anayolların kesiştiği yerdedir. Bu münasebetle önümüzdeki günlerde hızlı trenin temeli atılacak ve İzmir-Ankara yolunun ilk durağı Afyonkarahisar olacak. Tamamlanmasından sonra hizmet vermeye başlayacak olan bu proje sayesinde Afyonkarahisar’ın ekonomik hayatı canlanacak, ufku açılacak ve geleceği aydınlanacaktır. Turizm, ticari ve sosyal hayat büyük ivme kazanacak. Afyonkarahisar, neredeyse Ankara’nın bir mahallesi haline gelecek. Afyonkarahisar’da evi olan Ankara’da çalışan veya okuyan öğrenciler ile Ankara’da evi olup Afyonkarahisar’da çalışan veya okuyan öğrenciler günü birlik gidip gelecekler. Bizim için ve Türkiye için bu çok önemli durumdur. Bu anlamda Devlet Demiryolları Genel Müdürümüze ve teşkilatına teşekkür ediyorum’’ dedi.
Nazik davranışlarından ve güzel hitaplarından dolayı Vali Balkanlıoğlu’na teşekkür eden DDY Genel Müdürü Süleyman Karaman;’’biz Vali İrfan Balkanlıoğlu ile eskiden beri dostuz. Bu yüzden Afyonkarahisar’a gelmekten ve onu görmekten dolayı çok mutlu oldum. Bildiğiniz gibi Türkiye’de Yüksek Hızlı Tren öncelikle Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir arasında çalışıyor ve İstanbul-Eskişehir hattı da 2013’ün sonunda bitecektir. Geçen hafta sonunda da Bursa’da bir temel atma törenimiz oldu. Bugün burada bulunmamızın sebebi, Afyonkarahisar’da gerçekleştireceğimiz resmi temel atma töreninin yerinin belirlenmesi ve şantiyelerimizi ziyaret etmemizdir. Ankara-Afyon Yüksek Hızlı Tren projemiz tamamlandığında Ankara-Afyonkarahisar arası 1 saat 15 dakika olacaktır. Afyonkarahisar, büyüyen ve gelişen bir şehir olması münasebetiyle tren hattımız Ankara-İzmir ve Afyonkarahisar illeri birbirlerinin banliyosu haline gelecektir. Hızlı Tren Projesi sayesinde Ankara ile Afyonkarahisar illeri birbirine yaklaşacağı gibi, Afyonkarahisar ve İzmir illeri de birbirine yaklaşacaktır. Sonuç olarak 2016 yılına kadar yaklaşık 15 ilimiz daha Yüksek Hızlı Trenden faydalanacaktır. Böylece Türkiye’nin yarısı tren kullanacak. Sadece hızlı tren değil, Türkiye genelinde Osmanlıdan, Cumhuriyet öncesinden bize kalan mirası yeniliyoruz. İnsanımız arasında yaptığımız anketlerle şu sonucu da gördük. Hızlı trenle yolculuk eden çoğu kişide Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasında yerini aldığı görüşleri mevcut. Hızlı trenin sosyal hayatı da olumlu yönde etkilediğine de tanık olduk. Zaten Dünyada 8, Avrupa’da 6. Hızlı Tren ülkesiyiz. Bunu içinde Ülkemizin gelişmişlik seviyesine bu sayede ulaştık. Hükümetimizin hedefi olan dünyanın ilk 10 ülkesine girmesi konusunda TCDD Yolları olarak dünyada il 10’un içindeyiz. Hava yollarımız ve karayollarımız da sürekli kendini geliştiriyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak bu hedefi yerine getireceğimizi inanıyorum. Hükümetimizin de bize vermiş olduğu desteğin önemi çok büyük, bu anlamda başta Başbakanımıza ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin hemen her yerine TCDD yolları hattını götüreceğiz, sırada Afyonkarahisar var. Bu projenin Afyonkarahisar’a hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunuyorum’’dedi.
Karşılıklı bilgi alışverişin yaşandığı ziyarette Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Vali İrfan Balkanlıoğlu’na günü anısına bir hızlı tren maketi hediye etti. Hediye takdimi sırasında konuşan Vali Balkanlıoğlu;’’Afyonkarahisar’a gelen ilk hızlı tren budur’’diyerek, Süleyman Karaman’a nazik ziyaretlerinden ve vermiş olduğu hediyeden dolayı teşekkür etti.
Daha sonra Vali Balkanlıoğlu ile birlikte TCDD Gar binasına giden TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve beraberindekiler buradaki incelemelerinin ardından, Ankara-Afyon-İzmir Hızlı tren birleşim yerindeki şantiyede incelemelerden bulunduktan sonra ilimizden ayrıldılar.
Editör: Haber Merkezi