GÖRGÖZ:MİLYARLAR DENETİMSİZ HARCANIYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek anayasa uyarınca mali yıl bitiminden 75 gün önce MİLYARLAR DENETİMSİZ HARCANIYOR
yani 17 Ekim’de TBMM’ye sunmak zorunda olduğu 2015 Bütçe Yasa Tasarısı’nı açıklarken 2014 bütçesindeki gelişmelerle ilgili de bilgi verdi, değerlendirmelerde bulundu.
Bakanın açıklamalarına göre AKP iktidarı kendi döneminin en yüksek tutarlı bütçe açığıyla karşı karşıya. 9 aylık açık tutarı 11,9 milyar TL düzeyine ulaşmış durumda.
Daha da vahim olanı, geçen yıl Eylül ayında 4,5 milyar TL olan bir aylık açık tutarının bu yılın Eylül’ünde yüzde yüzün üzerinde artışla, 9,2 milyar TL olarak gerçekleşmiş olması.
Bir başka kritik nokta, 2013 yılı Eylül ayında 1 milyar 375 milyon TL faiz dışı fazla verilmiş iken, 2014 yılı Eylül ayında 4 milyar 578 milyon TL faiz dışı açık verildi.
2014 yılı Eylül ayında gerçekleşen 9,2 milyar TL’lik açığın 8 milyar 292 milyon
TL’lik kısmı sosyal yardımlardan kaynaklanıyor. Sosyal Yardımlarda bir ayda meydana gelen bu olağanüstü artışın gerekçesi, ülkemizde bulunan ve sayılarının 2 milyona yaklaştığı ifade edilen Suriyeli mültecilere yapılan para, gıda, barınma, nakit, sağlık ve tedavi yardımlarına dayandırılıyor.
Cumhurbaşkanının 4,5 milyar dolar olarak dile getirdiği mültecilere yönelik harcamaların tutarını bilindiği gibi Başbakan 3,5 milyar dolar olarak ifade etmişti.
Aradaki 1 milyar dolarlık fark hâlâ açıklanmadı.
Asıl dikkat çeken sadece eylül ayında, yani bir ayda bütçede 9,2 milyar TL açık verilmesi ve bunun 8,2 milyar TL’lik bölümünün sosyal yardımlardan kaynaklanıyor olması. Sosyal yardımların tümünün Suriyelilere gittiği konusunda da bazı şüpheler mevcut. Sosyal Yardım harcaması adı altında bütçeden ayrılan bu kaynaklar başka amaçlar için de kullanılmış olabilir.
Türkiye’nin mali yönetimi, bütçesi, harcamaları, ihaleleri, kullanılan kamu kaynakları hiçbir dönemde şeffaflıktan bu kadar uzak olmadı. Sayıştay denetiminden kaçırılmadı, bu kaçırma için kanun çıkartılmadı.
Yalçın GÖRGÖZ
CHP İl Başkanı
Editör: Haber Merkezi