Görgöz: AKP, Şimdi de gözünü Sokak Muhalefetine Dikti
TBMM çatısı altında muhalefet partilerini, sayısal çoğunluğunu, sandıktan sayısal üstünlükle çıkmış olmasını önceleyerek baskı altına almaya çalışan AKP iktidarı, TBMM dışında kitlelerin, sivil toplum kuruluşlarının sivil siyaset yollarını da tıkayıp yasa dışı bir konuma oturtarak Türkiye’de siyaseti tüketmeye, tek parti, tek ses, tek siyaset anlayışını hâkim kılmaya çalışıyor.
Getirilen düzenlemelerin tek hedefi, suskun ve tepkisiz bir toplum yaratmak, konuşan, sesini çıkartan, eleştiren, tepki gösteren olası kesimleri de yargı, polis, yasa, gözaltı ve tutukluluk yoluyla sindirmektir.
AKP iktidarının 2015 bütçe tasarısında yeni cezaevi inşaatlarının yer alması dikkat çekici ayrıntılardan birisidir!
Hükümet TBMM çatısı altında ve dışında sadece partilerin siyaset yapmasını planlarken, TBMM’deki muhalefeti sayısal üstünlükle susturacağını öngörmekte, siyasi muhalefetin sokağa taşmasına karşı da bu düzenlemelerle önlem geliştirip zemin yaratmaya çalışmaktadır. İktidarın neredeyse her mahalleye bir AVM yaklaşımının arkasında yatan en büyük hedeflerden birisi de insanları sokaklar yerine AVM’lere yönlendirerek pasifize etmek, olası tepkilerden uzaklaştırıp etkisizleştirmektir. Yani AKP halka, “Sokağa çıkacağınıza AVM’ye gidin, ülkeyle, sorunlarla, yasalarla, demokrasiyle, haklarınızla ilgilenmeyin. Ben sizin için ne yapıyorsam doğrudur, bununla yetinin” demektedir.
Bir başka hedef ise; Gezi olaylarıyla başlayan süreçte, AKP iktidarı, sandıktan çıkmanın, TBMM’de çoğunlukta olmanın, hükümet olmanın ülkeyi yönetmek için tek başına yeterli olmadığını, TBMM’deki muhalefetin yanında bir başka muhalefet gücünün ve enerjisinin de sokakta olduğunu fark etmiştir.
O günden bu yana TBMM’ye art arda gönderilen yargı reformu adı altındaki paketleri, medya, bilişim, internet, sosyal medya düzenlemelerini hatırlarsak hep aşama aşama sokaktaki muhalefeti yok etme yollarının devreye sokulduğunu görürüz.
Bu son yargı ve polis yasası düzenlemesiyle de AKP iktidarı sokaktaki muhalefete son darbeyi indirmeyi planlamakta, adeta halkı sokağa davet ederek, sivil siyaseti, sivil itaatsizliği yok etmeyi amaçlamaktadır.
Yalçın GÖRGÖZ
Afyonkarahisar CHP İl Başkanı
Editör: Haber Merkezi