Görgöz, “19 Yılda Tarımı Bitirdiler”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz’ün gündeme ilişkin basın açıklaması:
“İktidar, en sonunda enflasyon ve hayat pahalılığı gerçeğini, gıda fiyatlarındaki olağanüstü artışları kabullenmek zorunda kaldı. Ancak akılcı ve sonuç alıcı çözümler yerine günü kurtarmaya yönelik uygulamalara yönelmeyi tercih ediyor.

Market zincirlerinde, manav ve pazar yerlerinde kameralar eşliğinde “etiket teftişi” yapan Ticaret Bakanlığı memurlarının görüntüleri her akşam haberlerde ekranlara getiriliyor.

Hatırlarsınız 2019 yılında, yerel seçimler öncesinde de benzer uygulamaları yapmış, o dönemde başta İstanbul olmak üzere AKP’li belediyelere tanzim satış çadırları kurdurmuş, esnafa, pazarcıya, üreticiye, marketlere para cezaları keserek fiyatları düşürmeye çalışmış ve tamamen başarısız olmuştu.

Her başı sıkıştığında, nihai ürün ithalatına kapıları açarak üreticiyi üretimden soğutan iktidar, yerli üreticinin hasat mevsiminin başladığı dönemde buğday, arpa, mercimek, çavdar vb. hububat ve bakliyat ithalatında gümrük vergilerini yıl sonuna kadar sıfırladı.

Daha önce de bu yöntem kuru fasulyede, nohutta, pirinçte, soğanda, patateste, samanda denendi. Milyarlarca dolar yabancı üreticiye giderken, devlet gümrük vergisinden feragat ederken hem fiyatlar düşmedi hem de yerli üretici perişan edilerek üretimden uzaklaştırıldı.

İktidar, üretici fiyatlarının yüzde 45’e, tüketici fiyatlarının yüzde 19,25’e gelmesini, TL’deki ağır değer kaybını, ithal girdi fiyatlarının kur artışlarından dolayı yükseldiğini görmek istemiyor.

Gelişmiş ülkeler, gıda şirketleri, market zincirleri, gıda üretimini ve tüketiciye ulaştırılmasını stratejik öncelikler arasına alıyorlar. Buna göre orta ve uzun vadeli gıda güvencesini, üretimini garantiye alacak, üreticiyi teşvik edecek, gıda enflasyonunu dizginleyecek strateji arayışlarına yöneliyorlar.

Saray iktidarının çözümü, sıfır gümrüklü ithalatın yolunu açmak, üreticiyi terörist, marketçiyi hain ilan etmek. Sonra da etiket teftişlerine çıkmak, hal baskınları yapmak.
Ne yazık ki ithalat yaparak çözüme ulaşamazsınız. Kurdaki yükseliş nedeniyle ithal tarım ve hayvancılık ürünleri, gıda ürünleri oldukça pahalıya geliyor.

Türkiye’nin yeniden, kendi kendine yetebilen ülke konumuna gelmesi gerekiyor. Bunun içinde tarımı, üreticiyi destekleyen TARIM politikalarına yönelmesi zorunludur. Bunun da mevcut iktidarla olmayacağı aşikardır”

Editör: Haber Merkezi