EROĞLU: “AĞAÇLANDIRMADA HEDEFİMİZİ AŞTIK”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "5 yılda 24 milyon dekar alanı ağaçlandırarak hedeflerimizi aştık ve ağaçlandırmada dünyada ilk 3 ülke arasına girdik" dedi.
Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü'nün ağaçlandırma çalışmalarında kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bahçesinde düzenlenen fidan dikim töreninde, ormanlar olmasa Türkiye'nin çöl olacağını ve bundan dolayı ağaçlandırmaya büyük önem verdiklerini söyledi.
"Tüm Türkiye'ye su verdiğimiz, susuz şehir, çorak toprak bırakmadığımız gibi yemyeşil yapmak, ağaçlandırmak için çalışıyoruz" diyen Eroğlu, gelecek nesillere güzel bir Türkiye bırakacaklarını bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ağaçlandırmaya büyük önem verdiğini ve "dünyaya örnek olacak ağaçlandırma seferberliği başlatılması" talimatı üzerine 5 yıllık eylem planı hazırlayarak 2008 yılında uygulamaya başladıklarını hatırlatan Eroğlu, şöyle konuştu:
"Ağaçlandırma seferberliği kapsamında 2 milyar fidanı toprakla buluşturma, 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırma hedefi koyduk. 5 yılda 24 milyon dekar alanı ağaçlandırarak hedeflerimizi aştık ve ağaçlandırmada dünyada ilk 3 ülke arasına girdik. Bunların yanında ceviz, badem eylem planları, alım garantili fidan dikimi, tabiat parkları gibi önemli çalışmaları da hayata geçirdik.
Türkiye'de bir dönem 'hayvanlar ormana giremez' diye yasada bir madde vardı. Arılar da buna dahildi. Bu konuyu düzenleme yaparak değiştirdik. Bununla da kalmayarak arılar için en güzel ortamları hazırlayıp zirai ilaçlardan koruyarak organik bal üretimi yapılabilmesi amacıyla 107 bal ormanı oluşturduk. Bu sayede bal üretiminde eskiden dünyada 5'inci sırada olan Türkiye, ikinciliğe yükseldi. Bu, Orman Teşkilatının büyük bir zaferidir. Dünya Arıcılık Formu'nda da arıcılarımızdan, bal üretiminde ülkemizi dünyada ilk sıraya yükseltecekleri sözünü aldım."
-Her il için estetiğine uygun ağaç türü belirlendi-
Eroğlu, ormanların milletin malı olduğunu, onları korumak ve geliştirmek için gereken her türlü çalışmayı yürüttüklerini dile getirdi.
Ağaçlandırmayı yalnız orman alanlarıyla sınırlamadıklarını, hastane bahçelerinden okullara, yol kenarlarından mezarlıklara kadar birçok alanda ağaçlandırma çalışması yürüttüklerini ve ayrıca bahçelerin, sokakların yeşillendirilmesi için de vatandaşlara fidan dağıttıklarını belirtti.
Termal turizmde bir dünya markası olan Afyonkarahisar'ın orman varlığını yüzde 100 artırarak bu konuda da şahlanan bir şehir konumuna getirdiklerini ve 310 bin hektar alana 68 milyon fidan diktiklerini söyleyen Eroğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye'de şehirlerin güzelleşmesine katkı sağlamak için her ile estetiğine uygun bir ağaç tipi belirleyerek fidan dikim çalışması başlattık. İstanbul'da geçen yıl 100 bin erguvan diktik, bu yıl da 100 bin ıhlamur fidanının dikimine başladık. Afyonkarahisar'ın bitkisini de leylak olarak belirledik. Mor beyaz renklerde 100 bin leylağın dikimini gerçekleştiriyoruz."
Daha sonra, Eroğlu, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile diğer katılımcılar, hastane bahçesine leylak fidanları dikti.

Editör: Haber Merkezi