Dünya Su Günü

Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü; 22 Mart Dünya Su Gününde küresel ısınmanın olumsuzluklarına dikkat çekerek, içme sularının daha tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşlarımıza çağrıda bulundu.

BARAJIN DOLULUK ORANI YÜZDE 12.4

Dünyadaki her şeyde olduğu gibi su kaynakları da sınırsız değildir. Özellikle küresel ısınma, iklimsel değişiklikler ve artan nüfus göz önünde bulundurulduğunda dünyadaki su kaynakları git gide tükenmektedir. Meteorolojik verilere göre ülkemiz, 2020 yılında son yılların en kurak yıllarından birini yaşadı. Bu kuraklık ülkemizde bazı illerde son 70 yılın bazı illerde ise son 91 yılın en kurak yılı oldu. Bu kuraklıktan dolayı İlimizin içme suyu kaynağından biri olan Akdeğirmen Barajının doluluk oranının %12,4 seviyesine kadar gerilediğini belirten Afyonkarahisar Belediyesi yetkilileri, vatandaşlarımızı su kullanımında dikkatli olmaya çağırdı.

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi; Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü olarak abonelerimizin su sıkıntısı yaşamaması için 7 gün 24 saat çalışmalarımızı sürdürsek de vatandaşlarımız bizlere destek olarak, suyu israf etmeden, tasarruflu kullanmalıdır. Barajlarımızın doluluk oranı düşük olmasına rağmen alternatif su kaynaklarımız bulunmakta olup, barajdaki mevcut suyu kullanma süresini daha uzun zaman dilimine yaymanın, vatandaşlarımızın elinde olduğu unutulmamalıdır. Su sıkıntısının uzun süre boyunca gündeme gelmemesi için mümkün olduğu ölçüde tasarruf yapılmalıdır.

SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ…

Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü yetkilileri, Evde uygulanabilecek 8 adet su tasarrufu yöntemini şöyle sıraladı:

1 . Evdeki arızalı ve boşa akan musluklar tamir edilirse yılda 18 ton suyu kurtarabiliriz.

2. Bulaşıklar elde değil de makinede yıkandığında yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkündür.

3. Çamaşır makinelerini her seferinde tam dolu çalıştırırsak yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir.

4. 4 kişilik bir ailede diş fırçalarken ve tıraş olurken kapatılan musluklardan yılda 48 ton su tasarrufu elde edebiliriz.

5. Duş süresi 1 dakika azaltılarak yılda kişi başına 16 ton su tasarrufu sağlanmış olur. Ayrıca duş başlıklarında su akışını azaltan ancak basınç artıran başlıklar kullanılabilir.

6. 4 kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse, yılda 16 ton suyu boşa harcamış olur. Örneğin yerden bir ip parçası veya kağıt parçası alıp sifonu çöp olarak kullanmak sonrasında da sifonu çekmek boşa su harcamamıza sebep olur. İhtiyaca göre kademeli sifonlar tercih edilmelidir.

7. Balkon ve merdivenleri temizlerken hortumla yıkamak yerine, kova kullanılarak yapılan temizlikte yılda 16 ton su tasarrufu sağlanabilir.

8. Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak, yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir.

Tüm bunları yaparak yılda 181 ton suyu kurtarmak sizin elinizde…181 ton su 4 kişilik bir ailenin 1 yıllık su ihtiyacına eşittir. Tüm bunlar yapılarak hem su tasarrufu yapılmış olur hemde su faturası azalır.

Editör: Haber Merkezi