Denetimli serbestler, toplum hizmetlerinde çalışıyor

Yargıdaki son yasal düzenlemelerle birlikte Afyonkarahisar’da, Ceza İnfaz Kurumlarından tahliye edilen yaklaşık 189 hükümlü cezalarının geri kalanını, Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde iyileştirme ve rehberlik çalışmalarına katılarak çekiyor.
Afyonkarahisar Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bu kapsamda bireysel görüşmelerle, öfke kontrolü, iletişim, aile içi ilişkiler, suçun manevi boyutu, topluma ve aileye verdiği zararlar gibi bilgilendirme çalışmaları ile bu kişilerin olumlu sosyal davranışlarını, ilgi alanlarını ve becerilerini geliştirerek uyumlu birer birey olmasını sağlamak amacıyla eğitsel ve kültürel etkinliklere yönlendiriyor. Ayrıca Afyonkarahisar Denetimli Serbestlik Müdürlüğü birebir görüşmeler gerçekleştirerek suçluların ve suçtan zarar görenlerin sorunlarını çözüyor.
Alternatif bir ceza infaz sistemi olan Denetimli Serbestlik sayesinde suçluların tekrar suç işlenmesi önleniyor. Toplum ise suç ve suçludan korunuyor. Bu çerçevede Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü iyileştirme ve topluma kazandırma çalışmalarını, kurumda bulunan uzman personeli ve diğer kurumlarla sivil toplum kuruluşlarını sürece dâhil ederek yürüttüğü çalışmalara ortak ediyor.
Bu çalışmalar kapsamında, İl Müftülüğü konferans salonunda Müftü yardımcısı Galip Kolcu tarafından yaklaşık 120 hükümlüye İyilik, kötülük ve insan konulu konferans düzenlendi.
2006 yılından itibaren bugüne kadar mahkemelerden toplam 2 bin 15 kişi için denetim ve gözetimi yapılmak üzere Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne gönderildi. Afyonkarahisar Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı Park Bahçeler Müdürlüğü ile koordineli olarak bu güne kadar hükümlüler cezalarını yaklaşık 3 bin fidan dikerek çekti.
Mahkemeler tarafından bugüne kadar 149 kişi hakkında ücretsiz çalışma tedbiri verilen Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne gönderilmiş hükümlüler de cezalarını kamu kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak çalışarak çekiyor. Bu hükümlülerin bir kısmı Afyonkarahisar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde çalışırken, bir kısmı Afyonkarahisar ve Sandıklı ilçe Adliyesinde temizlik ve bakım onarım işlerinde, bir kısmı da camilerin temizlik işlerinde ve il merkezinde ve ilçelerde personel ihtiyacı olan diğer kamu kurumlarında çalışarak cezalarını çekiyorlar. 35 çocuk ve yetişkin kişi hakkında ise mesleki eğitim programına veya Halk Eğitim Müdürlüğü, Mesleki Eğitim Müdürlüğü vasıtasıyla eğitim tedbirleri uygulanıyor.
Denetimi Serbestlik Müdürlüğü Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığına bugüne kadar 133 kişi yardım için başvuruda bulundu. Kurul kararı ile 36 başvuru sahibinin talebi uygun görülerek, 9 kişiye kendi işini kurmaya yönelik olarak yardım, 11 kişiye Özel sektörde işe yerleştirme, 15 kişiye Nakdi-Ayni yardım ile bir kişiye de psiko-sosyal yardım yapıldı.
Editör: Haber Merkezi