CUMHURİYET RALLİSİNİN 2.ETABI
Sakarya'da dün başlayan ve 400 kilometrelik etabı tamamlanan 'NG 90. Yıl Cumhuriyet Rallisi'nin geri kalan 200 kilometrelik etabını tamamlamak üzere Afyonkarahisar'a gelen 25 klasik otomobil tutkunu, sabah saatlerinde yarışın ikinci etabının startını verdi.
Yarışın startı NG Güral Afyon Otel'den verilirken, Klasik Otomobil Kulübü Genel Sekreteri Tuna Arsay, bu yarışın bir hız yarışı değil, disiplin yarışı olduğunu söyledi. Rallinin asıl amacının klasik otomobilleri halka tanıtmak ve Cumhuriyet Bayramı'nı farklı bir şekilde kutlamak olduğunu söyleyen Arsay, "Bu yıl rallinin çok farklı bir özelliği var; Cumhuriyet'in 90'ıncı yılını, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı yerde tarihi otomobillerle kutluyoruz. Bundan dolayı bu yarış büyük bir öneme sahip. Startımızı NG Güral Sapanca'dan aldık, şimdi ise Afyonkarahisar'a geldik. Atatürk'ün yürüdüğü, atla gezdiği yollarda arabalarımızla ralli yaparak gideceğiz. Kocatepe'ye giden Zafer Yolu'ndan otomobillerle geçerek bir zafer turu atacağız" dedi.
Öte yandan Arsay, 9 etapta 600 kilometreden oluşan ralliye 1948-1981 model 25 aracın katıldığını söyledi.
"BU TÜR ORGANİZASYONLARIN KÜLTÜR TURİZMİNİN GELİŞMESİNE BÜYÜK KATKILARI OLUYOR"
Startın ardından klasik otomobil tutkunları Afyonkarahisarlı iş adamı Şükrü Demirayak'ın kendi imkanları ile oluşturduğu Klasik Otomobil ve Müzik Aletleri Müzesi'ni gezdi. Burada birbirinden güzel ve Türkiye'de sadece tek olan birçok aracı yerinde görme fırsatı bulan otomobil tutkunları, hayranlıklarını gizleyemedi.
Burada bir açıklama yapan NG Otelleri Turizm Koordinatörü Kamil Berk, bu tür organizasyonların kültür turizmine olan katkılarından bahsederek şunları söyledi:
"Biz şirket olarak Afyonkarahisar'ın turizm potansiyeline çok inanıyor. Bu vizyonumuzu yakın bir zamanda gerçekleştireceğiz. Afyon'da devam edecek yatırımlarımız söz konusu. Şimdi Türkiye'ye kültür amaçlı Uzak Doğu'dan gelen ciddi sayıda turist vardı. Koreliler, Japonlar, Afyon'da arzu ettikleri konforu bulamadıkları için Afyon'dan transit geçip başka şehirde kalıyorlardı ancak şimdi Afyonkarahisar'da kendi standartlarına uygun tesisler var. O yüzden güzergahlarını değiştirip Afyonkarahisar'da konaklamaya başladılar. Bu da Afyonkarahisar için bir kazanç oluyor. Afyon'da kaldıkları zaman da kentin kültürel güzelliklerini görebiliyorlar. Kültür turizmi için gelenler, tatil amaçlı, yani dinlenmek amaçlı gelen turistlerden daha fazla para harcıyor."
AVRUPA'DA SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ÇOK CİDDİ BÜTÇELER HAZIRLANMIŞ DURUMDA
Klasik Otomobil ve Müzik Aletleri Müzesi'nin kurucusu iş adamı Şükrü Demirayak ise, klasik otomobil tutkunlarını Afyonkarahisar'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Demirayak'ta bu tür organizasyonların turizmin gelişmesine ve o bölgenin tanıtımına önemli katkılar sağlayacağı vurgusunu yaparak, Termal turizmin önemine değindi. Demirayak, "Dünyada ve Türkiye'de Termal, özellikle son 10 yılda sağlık turizminde gelişmeye başladı. Bunun yanında aslında uluslararası arena düşünülerek çalışmalar başladı. Hükümetin son 10 yılda bu alanda yaptığı çalışmalar takdire şayan. Avrupa'da bu konuda yani sağlık turizmi alanında milyar dolarlık bütçeler hazırlanmaya başladı. Avrupa'dan sağlık, Termal tedavi alanında insanlar gelemeye başladı. Türkiye'de baktığınız zamanda tek nokta Afyonkarahisar. Özellikle Afyonkarahisar'da çok yüksek standartlarda çok büyük oteller açılmaya başladı. Kısa zamanda göreceksiniz Avrupa'dan buraya çok ciddi bir nüfus gelecek. Avrupa'da 3 milyar bu iş için hazırlanmış sadece yüzde 10'nunu alsanız 300 milyon euro yapar. Afyonkarahisar'ın 600 milyon dolar toplam ihracatı var. Bu rakamı alabilirseniz bunun getireceği şeyleri hayal bile edemezsiniz" diye konuştu.
NG 90. Yıl Cumhuriyet Rallisi'ne katılan klasik otomobil tutkunlarının gezisinin Frig Vadisi ile devam edeceği aktarıldı
Editör: Haber Merkezi