“Coğrafi İşaretler Afyonkarahisar Buluşması” Semineri Başladı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) işbirliğiyle düzenlenen “Coğrafi İşaretler Afyonkarahisar Buluşması” adlı uluslararası seminer Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla başladı.

4-5 Ekim tarihleri arasında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde yapılacak olan seminerin açılışına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven, Mehmet Taytak, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Hakan Kızıltepe, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, iş adamları, akademisyenler, firma yetkilileri ve seminere konuşmacı olarak davet edilen çok sayıda önemli isim katıldı.

Tescilli Ürünlerimizin Rekabet Gücünü Artırmalıyız

Programda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz Afyonkarahisar’ın tescilli coğrafi işaretli ürünler açısından zengin bir il olduğuna değinerek: “İklimlerin kesiştiği ve bunun sonucu olarak ta medeniyetlerin kesiştiği bir ilde siz değerli misafirlerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duymaktayız. İlimizde böylesine önemli bir seminerin yapılıyor olması bizleri tabii ki mutlu ediyor. Bu seminerin ilimizle bütünleşeceğine eminim. Coğrafi ürünlere konu olan birçok ürün ilimizde mevcuttur. Bunun nedeni ilimizin birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıdır. Bu bizim zenginliğimizdir. Bu zenginliğimizi de rekabet dünyasında kullanmamız lazım. Artık çağımız ulaşımın kolay olduğu ve her türlü ürünün her yere ulaşabileceği bir çağdır. Dolayısıyla bizler bir taraftan sahip olduğumuz birçok değeri tescil altına alarak onların rekabet gücünü artırmış oluyoruz. Bir taraftan da değerlerimize güvenilirlik katmış oluyoruz. Tabii uzun vadede de bu değerlerimizle ilimize ekonomik girdi sağlamış oluyoruz” dedi.

Tescilli Ürünler Şehir Kimliğine Katkı Sağlıyor

Tescilli coğrafi işaretlerin şehir kimliğine de önemli katkısı olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Coğrafi işaretlerin bir diğer katkısı bulunduğu ile kimlik vermiş olmalarıdır. Coğrafi ürünlere sahip bir il ürünleriyle anılır hale gelir. Mesela Aydın ili inciriyle, Malatya ili kayısıyla anılmaktadır. Bizimde kaymağımız, sucuğumuz, lokumumuz ve daha birçok ürünümüz Afyonkarahisar’ın bir kimliği haline gelmiştir. Bunun dışında kimliğimizin alt bölümlerini oluşturabilecek sayısız ürünlerimiz var. Bu ürünlerle ilgili de gayretler sarf etmemiz gerektiğini belirtmek isterim. Bizler bakanlıklarla temaslarda bulunduk. Bizden önceki çalışmalar değerlendirildi ve bundan sonra yapılması gerekenler konusunda girişimlerde bulunuldu. İlimizde yapılan bu seminerde çalışmalarımıza ivme kazandıracaktır. Böylece hem ilimizin kimliğini oluşturmuş olacağız, hem de ürünlerimizi daha rekabet edebilir konuma getirerek daha fazla kazanç sağlayabilir hale geleceğiz. Ben buna vesile olan ve emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum“ diye konuştu.

Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri konuşmaların ardından tescilli coğrafi işaretli ürünlerin tanıtıldığı stantları da gezerek hem ürünleri inceledi, hem de tanıtıma destek oldu.

Fransa, Türkiye ve Afyonkarahisar’da Coğrafi İşaret uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgilerin ele alınacağı Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Buluşması Uluslararası Semineri’nde saha çalışması da yapılarak Afyonkarahisar’da Coğrafi İşaret sahibi olan ya da Coğrafi İşaret konusunda potansiyeli olan üretim örnekleri incelenecek. Seminerin yarınki oturumlarında Coğrafi İşaretler, Gastronomi ve Turizm, Coğrafi İşaretler ve Turizm, Coğrafi İşaretler ve Gastronomi, Gastronomi ve Turizmin Tetikleyicisi Coğrafi İşaretler, Türk Gastronomisinde Coğrafi İşaretler VE Türkiye Coğrafi İşaretlerin Neresinde? Politikalar, Uygulama, Deneyim, Sorun ve çözüm önerileri konu başlıklarında sunumlar yapılacak.

Editör: Haber Merkezi