“Cilt bakımı ayda bir kez yapılmalıdır”

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.

AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Vildan Manav konuk olarak katıldı.

“18–20 yaşlardan itibaren düzenli olarak cilt bakımına başlanabilir”

Programda kuru ciltlerin mat bir görünümü olduğunu söyleyen Dr. Vildan Manav, “Kuru cilt çabuk kızarır. Kuru cilt banyodan sonra, özellikle de soğuk ve rüzgârlı havalarda çok fazla gerilir. Pul pul dökülmelerde olabilir. Ayrıca erken yaşlarda göz çevresi ve ağız çevresinde kırışıklıklar başlar. Yağlı ciltte ise parlak bir görünüm vardır. Burun ve yanaklarda gözenekler açık ve genellikle içleri siyah noktalarla doludur. Bu tip ciltlerde makyajın kalıcılık süresi çok kısadır ve cilt çabuk sarkmaya müsaittir. Karma ciltlerde genelde alın, burun ve çene çevresi yağlı, yanaklar ve göz çevresi kurudur. Yanak bölümünde pullanma olurken alında ise sivilcelenme olabilir. Kişinin cilt yapısı ve ihtiyaçları doğrultusunda 18–20 yaşlardan itibaren düzenli olarak cilt bakımına başlanabilir. Tabi bu yaştaki kişilere uygulanacak ürünler tamamen doğal içerikli, temizlemeye yönelik ürünlerdir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Siyah noktalar karma ve yağlı ciltlerde oluşur”

İdeal cilt bakımı yaptırma süresinin ayda bir olduğunu kaydeden Manav, “Siyah noktalar karma ve yağlı ciltlerde oluşur. Deri altındaki yağ hücrelerinin fazla yağ salgılaması sonucunda bu yağ cilt yüzeyindeki gözenekleri tıkar ve cildin hava ile teması sonucunda oksitlenerek rengi koyulaşır ve siyah noktaya dönüşür. Siyah noktalar düzenli cilt bakımı uygulamaları ile gözle görülür derecede azaltılabilir. Ancak tamamen önlenebilir diyemeyiz. Çünkü bunlar yağlı cildin doğal bir sonucudur” diye konuştu.

“Sivilceleri sıkmayın”

Sivilceleri sıkmanın çok hatalı bir davranış olduğunu belirten Manav, “Çünkü her sivilce sıkılmaz ve sıkılmaması gerekir. Aksi takdirde ciltte leke kalmasına ya da bu sivilcelerin artmasına neden olabilir. Bu ancak uzman kişiler tarafından yapılmalıdır” dedi.

Kırışıklıkları önlemek için öneriler sıralayan Manav, “Bol su içmek, sigara kullanmamak, çok makyaj yapmamak, fazla güneşlenmemek, doğru kozmetik ürünleri kullanmak, düzenli bakım yaptırmak ve göz çevresi için özellikle gözlük kullanmak önerilebilir” diye konuştu.

“Türkiye’de bir ilk”

AKÜ Dermatoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde Rıza Çerçel Kültür Merkezi’nde hizmet veren Kozmetoloji Merkezi’nin bir üniversite bünyesinde açılan ilk merkez olduğunu belirten Manav, dileyen herkesin bu merkezden yararlanabileceğini kaydetti.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

Editör: Haber Merkezi