Büyükelçi “Afyon kaymağı bana enerji verdi”

Ricciardone, işadamlarıyla karşılıklı çalışmayı ve Amerikalı muhatapları ile ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

Büyükelçi Ricciardone; “Afyon kaymağı bana enerji verdi”

TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’in davetlisi olarak Afyonkarahisar’a gelen ABD Büyükelçisi Frangis J. Ricciardone, ''Afyonkarahisar ve Çevresinin Ülke Ekonomimizdeki Yeri ve Yerel Değerlerle Kalkınma'' toplantısına katıldı.


ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, yoğun güvenlik önlemleri altında Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret etti. Ricciardone, buradan toplantının yapılacağı Korel Termal Otel'e geçti. Eşi Marie Ricciardone ile kahvaltı salonuna giden Ricciardone, Afyonkarahisar'a has lezzetleri tattı. Afyon kaymağına ilgi gösteren Ricciardone, kaymak hakkında Vali Balkanlıoğlu'dan da bilgi aldı.

Afyonkarahisar'dan ayrılırken basın mensuplarının Afyon kaymağını nasıl bulduğu ile ilgili soruya, ABD Büyükelçisi, kaymaktan çok enerji aldığını belirterek, "Ben çok spor yapan birisiyim. Artık, benim buradan Ankara'ya yürümem lazım" dedi.
Korel Termal Otelde düzenlenen ''Afyonkarahisar ve Çevresinin Ülke Ekonomimizdeki Yeri ve Yerel Değerlerle Kalkınma'' toplantısında konuşan ABD Büyükelçisi Frangis J. Ricciardone, Afyonkarahisar ve Denizli’yi ziyaretiyle bölgelerdeki işadamlarıyla karşılıklı çalışmak ve Amerikalı muhataplar ile ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

Afyon’un Amerika’da tıbbi amaçlı haşhaş üretimi ve yönetimindeki başarısı nedeniyle çok iyi bilindiğini söyleyen Ricciardone, Afyonkarahisar’ın bundan çok daha fazlasını verebileceğini ifade etti.

Bölgede, hem termal su hem de iyi kalite gıda çeşitleri ile turizm sektörünün hız kazanacağını belirten Ricciardone, ''Türkiye ABD’ye işlenmiş gıda ihracatında başlıca ülkeler arasındadır ve Afyonkarahisar Türkiye’de lokumun başkenti olarak, bu ihracatın gelişmesinde önemli bir yere sahiptir'' dedi.

Afyonkarahisar’ın mermeri ve traverteni, demir panelleri, ahşap ürünleri de iyi bilindiğini söyleyen Ricciardone, şöyle devam etti:

''Afyonkarahisar’lı firmalar, ABD’ye bu ürünleri ihracat ediyorlar. 2011’de 32 milyon dolar ihracat ve 8 milyon dolar ithalatla, Afyonkarahisar’ın Türkiye ve ABD karşılıklı ticaret hacmindeki payı sadece yüzde 0.2 civarındadır ve benim burada olmamın nedeni, TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’in bize kentin bu payı artırma isteğini söylemesidir. Bugün burada Afyonkarahisar’ın işadamlarını ve işkadınlarını dinlemek istiyorum. Sizlerin olumlu yada olumsuz deneyimlerinizi duymak, ABD’ye yaptığınız ihracatta yardım edebileceğim bir konu varsa öğrenmek istiyorum.''

Barack Obama'nın ABD Başkanlığına seçilmesinden sonra yurtdışına ilk seyahatinin Türkiye’ye olduğunu ifade eden Ricciardone, “Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi, siyasi ve güvenlik alanlarındaki stratejik işbirliğimizle aynı seviyeye çıkarmamızı söyledi. Bu amaca ulaşmak için Türk hükümetiyle yakın çalışıyoruz” dedi.

Daha fazla ticari ve yatırımı destekleyecek, modern ve şeffaf bir hukuki ortam oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Ricciardone; “ABD ve Türk hükümetleri, ekonomik ilişkileri geliştirmek ve karşılıklı ticaret ve yatırımı artırmak amacıyla, Bakanlık düzeyinde bir diyalog oluşturdu. Ayrıca birtakım ticari ve yatırım konularının ele alındığı çalışma gurupları kurduk. Türkiye’nin 2023 yılında Dünya’nın 10. büyük ekonomisi olma hedefini tamamen destekliyoruz. Sizler bizim eski ve önemli bir dostumuzsunuz. Dolayısıyla Türkiye’yi güçlü ve ekonomide bölge lokomotifi olarak görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Amerikan mal ve hizmetleri için daha büyük bir Pazar haline gelmesini arzu ettiklerini belirten Ricciardone, Türkiye’nin bu hedefini başaracağını ve bunun için birkaç konu üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin Dünya’nın 17. büyük ekonomisi olmak için çok yol kat ettiğini ve önemli reformlar yaptığını aktaran Ricciardone, şunları kaydetti:

''Şimdi Türkiye’nin daha da iddialı bir hedefi var 10 büyük ekonomi arasına girmek. Bu hedefi gerçekleştireceğinize inanıyor ve sizi tamamen destekliyoruz. İnanıyoruz ki, Türkiye’nin finansal sistemini daha da genişletip, derinleştirmeye, inovasyon sektörünü geliştirmeye, daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekmeye, enerji ve altyapı sektörüne daha fazla yatırım yapmaya ihtiyacı vardır. İnanıyoruz ki, Türkiye’nin ekonomik avantajları ve potansiyeli, problemlerinden daha ağır basmaktadır. Geçen sene Türkiye-ABD karşılıklı ticaret hacmi 20 milyar dolara ulaştı. Ticaretin ve yatırımların her iki yöne karşılıklı artmasını hedefliyoruz. Devletlerin karşılıklı ticareti kolaylaştırılması tabii ki çok önemli, ancak asıl farkı yaratan, şirketler ve insanların girişimleri, Türkiye ve ABD arasında ticaret ve yatırımın artması için şirketleri bir araya getirmeliyiz. Böylelikle fırsatları konuşabilirler. Bugün Afyonkarahisar’ı ve Denizli’yi ziyaret etme amacım, bu bölgelerdeki işadamlarıyla karşılıklı çalışmak ve Amerikalı muhataplarınızla ilişkilerinizin gelişmesine yardımcı olmak.”

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, Afyonkarahisar’ın termalin başkenti olduğunu söyleyerek, Afyonkarahisar hakkında bilgiler verdi. Balkanlıoğlu ayrıca ''Afyonkarahisar ve Çevresinin Ülke Ekonomimizdeki Yeri ve Yerel Değerlerle Kalkınma'' toplantısına katılan ABD Büyükelçisi Frangis J. Ricciardone, Ekonomik İşler Müsteşarı Laird Treiber, Ekonomi Danışmanı Defne Sadıklar Arslan, Ekonomi Asistanı Malea Martin ve Basın Danışmanı Serdil Günay’a teşekkür etti.

Büyükelçi Francis Ricciardone, toplantının sonunda basın mensuplarının, Türkiye'nin notunu pozitiften durağana çeviren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's ile ilgili sorularına yanıt vermek istemedi. Ricciardone, "Hayır, hayır sadece buradaki toplantı ile ilgili sorulara cevap vermek istiyorum. Sadece ABD ve Türkiye arasındaki ticareti ve yatırımı teşvik etmek için geldim o kadar" diye konuştu. Ricciardone, Afyonkarahisar'daki toplantının ardından hava yolu ile kentten ayrılarak Denizli'ye gitti.
Editör: Haber Merkezi