BAŞKAN ÇOBAN : "HEM BORÇ ÖDEDİK, HEM YATIRIM YAPTIK"
Selçuklu Mahallesi Muhtarı Ahmet Uluman'ın daveti üzerine Selçuklu Mahallesi'ne giden Başkan Burhanettin Çoban Afyonkarahisar Belediyesi'nin çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşların talep ve önerilerini de dikkate alan Başkan Çoban, beraberinde katıldığı Başkan Yardımcıları ve daire müdürlerine ihtiyaçlar konusunda gerekli talimatları verdi.
"SPOR KOMPLEKSİ YAPACAĞIZ BAZI KESİMLER İNANMADI"
Belediye Başkanlığı için aday olduğu 2009 yılında Afyonkarahisar'da bir ilki gerçekleştirdiğini hatırlatan Başkan Burhanettin Çoban, projelerini sunumlar eşliğinde tüm kesimlerle paylaştıklarını söyledi. Projeler demetiyle çıktığı Afyonkarahisarlılar'ın karşısına ne vaat ettiyse fazlasını yaptığını ifade eden Başkan Çoban; "Aday adayı olmaya karar verdiğim 2009 yılında, başarısıyla örnek olmuş çeşitli iller gezdim. Kayseri, Antalya, Bursa, Yalova Belediye Başkanlarımızla çeşitli görüşmelerde bulunduk. Kendime teknik bir ekip oluşturdum. Oturduk, Afyonkarahisar'da hangi bütçeyle, nereye ne yapılabilir, nasıl bir proje uygulanabilir tek tek hazırlığını yaptık. Televizyon ekranlarında bu projeleri tek tek halkımızla anlattık. Aday gösterilmemiz akabinde ise projelerimizi sunumlar eşliğinde toplumun bütün kesimleriyle paylaştık. Çalışma modelimiz Türkiye'de bir ilkti. Ambaryolu'na otopark yapacağız dedik projesini gösterdik.... Yoncaaltı Camii arkasına, altına otopark üstüne iş merkezi yapacağız dedik projesini gösterdik. ... Akarçay yapacağız dedik projesini gösterdik. Bilgi Evleri yapacağız dedik yine projesini gösterdik. Spor Kompleksi yapacağız dedik, 650 bin metrekare alan arsasını gösterdik bazı kesimler inanmadı. Dediler ki; "Devlet, Kapalı Spor Salonu yaparken bir sene düşünüyor, sen içinde birçok spor dalını barındıran bir kompleksten bahsediyorsun" dediler.
"NE VAAT ETİYSEK FAZLASINI YAPTIK"
Seçim öncesi vaat ettiği projelerin bazı kesimler tarafından "hayal " olarak nitelendirildiğini dile getiren Başkan Çoban; "Yapacağımız projeler bazı kesimler için hayaldi. Karahisar TV'de ilk programı yaptığımız zaman CHP eski İl Başkanı Atamer Büyükbudak gazeteci olarak katıldığı programda şu cümleyi kullandı. "Sayın Başkanım, sen bunların hepsini değil, üçte birini yap, Afyon uçar "dedi. Biz fazlasını yaptık. Benim vaatlerimin arasında 'şu kadar mahallede alt ve üst yapıya gireceğiz, asfalt şantiyesi kuracağız, modern makinalar alacağız, her tarafı sıcak asfalt yapacağız" yoktu. Ama biz vaat ettiğimizden fazlasını yaptık" dedi.
"BELEDİYE BORÇSUZ YATIRIM YAPMAMIŞ"
Bu döneme kadar Afyonkarahisar Belediyesi'nin borçsuz bir yatırım yapmadığına dikkat çeken Başkan Burhanettin Çoban; "Afyonkarahisar Belediyesi borçsuz hiçbir yatırım yapamamış. Her yatırımda borç almış. Belediye'yi 46 milyon lira borçla teslim aldık. Kasamızda 310 bin lira civarında para vardı, 2,5 milyon lirada piyasa, personelimize borcumuz vardı. 4 yıl, iki aydır borç ödüyoruz, bizle alakası olmayan 32 milyon lira borç ödedik. Buna rağmen bizden önceki yıllarda sadece ve sadece Belediyemiz ortalama 10 milyon lira yatırım yapmış. 2009 yılında 11 milyon lira, 2010 yılında 26 milyon lira, 2011 yılında 57 milyon lira, 2012 yılında 60 milyon lira yatırım yaptık. Bunları yaparken 32 milyon lira borç ödedik" dedi.
BİR YILDA 7 MİLYON LİRA KÂR ETTİK
Türkiye'nin en modern asfalt üretim tesislerinden birini Afyonkarahisar'a kazandırdıklarını söyleyen Başkan Çoban, 2 yılda asfalt şantiyesinden 2 milyon lira kâra geçtiklerini söyledi. Başkan Çoban; "Konya yolunda bulunan eski asfalt şantiyesi, saatte 60 ton kapasiteyle asfalt üretiyordu. Bir ton asfaltın tonunu 130 liraya mal ediyorduk. Yeni Asfalt Üretim Tesisi'nde asfaltın tonunu 90 liraya mâl ediyoruz. Geçen yıl Afyonkarahisar'da 170 bin ton asfalt serdik. Bir yılda 7 milyon lira civarında kâr ettik. Asfalt Şantiyesi'ni tüm tesisatlarıyla beraber yaklaşık 5 milyon liraya mâl ettik. Sadece geçen yıl asfalt şantiyesinden 2 milyon lira kâra geçtik.
"12 MİLYON LİRA DEĞERİNDE İŞ MAKİNASI ALDIK"
Asfalt kazı makinasının bir yılda kendini amorti ettiği gibi kâra geçtiğini hatırlatan Başkan Çoban; "Asfalt kazı makinasını 550 bin liraya aldık. Geçen yıl bu makine, 110 bin tona yakın malzeme kazıdı. Biz bu malzemeyi çöp döküm sahasına dökmedik, yollarda temel malzemesi olarak kullandık. Daha önce bu malzemenin tonunu 7 liraya alıyorduk. Bundan da 770 bin lira tasarruf ettik. 550 bin liraya aldığımız asfalt kazı makinası, bir yılda kendini amorti ettiği gibi kâra geçti. Biz bu hizmetleri giderleri azaltarak, gelirleri artarak yapıyoruz. 4 yılda 12 milyon lira değerinde iş makinası aldık. Şehrimizin her tarafını ihya etmeye çalışıyoruz.
"YIL 2013; KANALİZASYON YOK!"
Göreve geldiği tarih itibariyle Afyonkarahisar'ın Karaman Mahallesi hariç tüm mahallelerinde alt ve üst yapı sorunu olduğuna dikkat çeken Başkan Çoban; "Bu tarih itibariyle 50 mahalleyi bitirdik. Kale'nin etrafında bulunan 18 mahallemizin 50 yıllık su şebekesini değiştiriyoruz. Yıl 2013; söz konusu mahallelerimizde kanalizasyon yoktu. 3-4 ay içerisinde 18 mahallemizin tamamında su kanalizasyon işlemlerini bitireceğiz. Sene sonu itibariyle alt ve üst yapısı tamamlanmış 70 mahalleye ulaşmayı hedefliyoruz. 
Afyonkarahisar Belediyesi'nin bu döneme kadar peyzaj projesi için 1 milyon lira dahi para ayırmadığını ifade eden Başkan Çoban; "Belediye olarak Akarçay'a şimdiye kadar olarak 12 milyon lira para harcadık. Geçmişte Afyonkarahisar Belediyesi'nin böyle bir rekreasyon projesi için ayırdığı 1 milyon lira dahi para yoktur. Akarçay projemiz iki ayrı ödül aldı. Bir tanesi bizzat Başbakanımız tarafından yapılan kontroller neticesinde ödüle layık görüldü, bir diğeri ise Türkiye'de tanınmış profesörlerin değerlendirmeleri sonunda Kentsel Tasarım ve Peyzaj dalında Yılın İl Belediye Başkanı ödülünü aldık. Şu an birçok ilden Akarçay Projemizi görmeye gelenler var. " diye konuştu.
Mahalle sakinleri ise Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a Afyonkarahisar'a kazandırdığı yatırımlar konusunda teşekkürlerini iletti. Mahalle sakinlerinin talep öneri ve şikayetlerini de dinleyen Başkan Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar'ın geleceğini inşaa etmek için bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
Editör: Haber Merkezi