Bakan Kurtulmuş’un katılımıyla 6. Ulusal Yayın Kongresi Başladı

6. Ulusal Yayın Kongresi 9 yıl aradan sonra Afyonkarahisar’da yapılıyor.

6. Ulusal Yayın Kongresi açılış programına Kültür ve Turizm Bakanı Prof.. Dr. Numan Kurtulmuş, Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekili Ali Özkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı heyetleri, kurum müdürleri ve komisyonlarda görev alan isimler katıldı.

Değerlerimiz her geçen gün daha fazla tanınıyor

Programda konuşan Vali Tutulmaz, Afyonkarahisar’ın Kültür ve Turizm Bakanlığının görev alanına giren birçok önemli değere sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Afyonkarahisar tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış iklimlerin, yolların, kültürlerin kesiştiği bir bölgede uzun süredir hayatını devam ettirmiş bir şehrimizdir. Bunun bir sonucu olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının görev alanına giren birçok alanda önemli değerlere sahibiz. Bu değerleri ön plana çıkarabilmek adına, bunları toplumun kullanımına daha fazla sunabilmek adına önemli aktivitelerle bu değerlerimizi her geçen gün daha fazla tanıtır konumuna geldik. Sadece son 1,5 ay içerisinde ilimizde yapılan aktiviteleri kısaca söyle hatırlayacak olursak; başta ilk kez açılan Kitap Fuarı var. Kısa Film Festivali ilk defa yapıldı. Gastronomi Festivali ilk defa yapıldı. 18.’si düzenlenen Caz Festivali, 17.’si düzenlenen Klasik Müzik Festivali, Tarım Fuarı, Canlı Hayvan Fuarı, Sağlık Turizmi Çalıştayı ve diğer sempozyumlar, çalıştaylar hepsi bu kısa süre içerisinde oldu.”

Marka değeri Olma yolunda ilerliyoruz

Afyonkarahisar’ın marka değeri olma yolunda hızla ilerlediğine değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Yine bu dönemde önemli müzelerin, sanat merkezlerinin açılışına şahitlik ettik. Kısaca Afyonkarahisar’ımız marka değer olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu tür etkinlikler buna katkı sağlayacaktır. Bu toplantının ilimize ülkemize ve tüm yayın hayatına hayırlı olmasını diler, hepinize saygılarımı sunarım” dedi.

Yazılı eserler milletlerin varlık alanlarının alın yazıları gibidir

Kültür bir milletin varlık alanıdır diyerek konuşmasına başlayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Günlük hayata ilişkin düşüncelerini, tahayyüllerini, tasavvurlarının, bir şekilde hayat tarzlarının, geleneklerinin, düşünce dünyalarının ve bütün bunların sonucu olarak ortaya çıkan sonuçların tamamına kültür alanı diyebiliriz. İnsanlar düşündüklerini, hayal ettiklerini, muhayyilelerinde var olanları bir şekilde surete döndürürler ve bunları kültürel varlıklarımız olarak medeniyetlerin kültürel varlıkları olarak sürekli varlığını koruyacak şekilde ileriye doğru taşırlar. Kültür Varlıkları diye göz önünde bulundurduğumuzda aklımıza çok uzun bir liste gelir. Bu listenin içerisinde hanlar, hamamlar, kervansaraylar, yollar, köprüler, çok sayıda surete dönüşmüş olan görünür varlıklar ve eserler var. Ama ne yazık ki tarih içerisinde, zaman içerisinde bu eserlerin bir kısmı yok olmaya mahkûm olur, bir kısmı eskir, bir kısmı tahrip olur. Kültür hayatımızın, medeniyet hayatımızın baki olan eserleri ise yazılı eserler olarak ortaya konulan ve zaman değişse de hiçbir şekilde tahribata uğramayacak şekilde sonraki nesillere aktarılmış olan eserler. Bu çerçevede yazılı eserler Tabir-i Caizse milletlerin varlık alanlarının alın yazıları gibidir. Yayıncılık o bakımdan önemli ve gerçekten hepimizin üzerinde hassasiyetle durması gereken bir alandır” dedi.

Kültürel varlığımızı ileriye taşıyan yayıncılık sektörüdür

Yayıncılık sektörünün kültürel varlığı ileriye taşıyan en önemli taşıyıcı unsurlardan birisi olduğuna değinen Bakan Kurtulmuş:” Bu topraklarda ne varsa bize aittir. Bu topraklardaki bütün farklılıklarıyla geçmiş bütün medeniyetlerin her birisinin birikimi bize aittir. Bunların hepsi bizim milli kültürel birikimimizin bir parçasıdır ve bağımsızlığımızın alt yapısını oluşturan unsurlardır. Yayıncılık alanındaki en önemli meselelerimizden birisinin de bu yazılı alandaki milli kültürel bağımsızlığımızı ciddi bir şekilde kuşanmak ve bu anlamda bize geçmişlerden var olan, geriye kalmış olan bu yazılı müktesebatın ötesine, yeni nesillerden bugüne, bugünden de geleceğe büyük bir özgüven içerisinde yeni yazılı miraslar bırakabilmektir. Yeni birtakım birikimi ortaya koyabilmektir. Yayıncılık sektörü aynı zamanda bir milletin alın yazısı olan kültürel varlığı ileriye taşıyan en önemli taşıyıcı unsurlardan birisidir. Bundan dolayı da her birinizi tebrik ediyorum, her birinize çalışmalarınızda başarılar diliyor, teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.

Yayıncılık alanında dünyada ilk 5’e girmeliyiz

Dünya ve Türkiye’yi kültür endüstrisi rakamları üzerinden kıyaslayan Bakan Numan Kurtulmuş: “Dünyadaki kültür endüstrisinin boyutları 500 milyar dolarlık bir pasta olarak ifade ediliyor. Bunun en azından yüzde 50 daha yukarıda olduğunu tahmin edelim. Ama diyelim ki 500 milyar. Bu 500 Milyar doların 250 milyar doları yayıncılık alanı ile ilgili kısımdır. Yani gazete, dergi, kitap yayıncılığı ile ilgili alandır. Bunun Türkiye olarak bizim bu pastadan elde ettiğimizi payın 3 milyar lira olduğunu düşünürsek bütün gelişmelere rağmen dünya kültür endüstrisi içerisinde küçük bir paya sahip olduğumuzu görmek durumundayız. Bu pastanın büyütülmesi sadece ekonomik büyüklüğe ulaşmak değil aynı zamanda kendi ayaklarımız üzerinde özgün eserler oluşturarak bunun sonuçlarını elde etmek ve burayı sadece büyük bir endüstri değil aynı zamanda önemli bir entelektüel faaliyet alan haline dönüştürmemiz gereğidir. 2008 yılında Türkiye’nin yayıncılık alanındaki boyutu 800 milyon dolarmış 3 milyar dolara çıkmıştır. Bugün 2 binden fazla kayıtlı yayıncımız var. 650 milyondan fazla kitap üretiyoruz ve 12 binden fazla kişiye de istihdam sağlıyoruz. Ayrıca 2017 rakamları ile ISBN rakamları bakımından 66 binin üzerine çıkan rakamla dünyada 11. Sıradayız. Ama bu yetmez. Türkiye’nin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yayıncılık bakımından dünyada ilk 5'e girmeyi hedef olarak önüne koyması lazım. Bu da somut bir başarı olur. 2004’ü 68 farklı ülkede 60 farklı dile çevrilmiş 588 yazarımızın eserleri 60 farklı dille buluşturulmuştur. Bu önemli bir başarıdır. Bu projenin artarak sürdürülmesi, yaygınlaştırılması gerektiği kanaatindeyiz” diye konuştu.

Devlet ve özel sektör ön koşulsuz işbirliği yapmalı

Yayıncılık meselesinin Türkiye’nin milli bir meselesi olduğunu kaydeden Bakan Kurtulmuş son olarak şunları söyledi:” Türkiye’de yayıncılık faaliyetleri vatan sevgisinin bir göstergesi, Milli Kültürel Bağımsızlığımızın göstergesi ve bu anlamda bir vatan borcu olarak görülmüştür. Yazılı eserlerimizi çoğaltmak aynı zamanda Türkiye’nin muasırlaşma aracı olarak görülmüştür. En zor zamanlarda bile Yayıncılık hayatına önem verilirmiş. Diyebiliriz ki İbrahim Müteferrika’dan bu yana yayıncılık meselesi Türkiye'nin milli meselesi olarak görülmüştür. Biz bundan sonra da bunu artan bir şekilde vatan sevgimizin ve vatana olan borcumuzun bir eylemi olarak göreceğiz. Kültürümüzü uluslararası alanda rekabet edebilir ve mücadele edebilir noktaya getirmenin önemli araçlarından biri olarak göreceğiz. Yayıncılık alanındaki bütün faaliyetleri yakinen takip ederek, en ileri düzeyde bu gelişmelerle uygun adımları nasıl atabilirizi konuşacağız. Bu toplantı bunun içindir. Bizim temel bakış açımızı ortaya koyan hususlardan birisi devlet özel sektör işbirliğini ortaya koymaktır. Yayıncılık devletin ana aktör olarak bulunduğu ve özellikle kitap alanında belirleyici olmaktan çıkmıştır. 6. Yayıncılık kongresi devlet özel sektör işbirliğine ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesidir. Sektörün geneliyle çok iyi bir diyalog kurduğumuzu söylemek isterim. Kamu yayıncılığının yeniden yapılanması meselesi de oldukça önemlidir. Kamu yayıncılığı bakımından kültür endüstrisi içerisinde Kültür Bakanlığı sıradan bir yayınevi gibi kitap basan ve bu bastığı kitaplar üzerinden sektöre yön veren kurum olmanın ötesine geçmelidir. Bizim temel prensiplerimizden birisi de ön koşulsuz işbirliğidir. Herkesin kendi politikası farklı olabilir. Bu Türkiye’nin kültürel çeşitliliğini sağlaması açısından önemlidir. Ön koşulsuz çalışanlara kapımız her zaman açıktır. Bu anlamda sözlerimi noktalarken kongrenin hayırlı olmasını diliyorum.”

Bakan Kurtulmuş’un konuşmasının ardından Yayıncılığın Duayenler Anlatıyor isimli panel gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan kişilere Bakan Kurtulmuş tarafından plaket verilirken 6. Ulusal Yayın Kongresi açılış programı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi