Bakan Eroğlu, ucuz motorin Isteğini Meclis'e Taşıyacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mermer ve doğal taş sektörünün talebi olan ucuz motorin teşvikini Meclis ve Bakanlar Kurulu’na taşıyacağını söyledi.
Kocatepe Üniversitesi"Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMOB) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi Güral Termal Otel’de başladı.

Kongrenin açılışında konuşan TMMOB Başkanı Mehmet Torun, hükümetten daha önce talepleri olan ucuz motorin desteği verilmesi konusunda adım atılmasını istediklerini söyledi.
Türkiye’nin dünyada mermer ve doğal taş sektöründe dünyada 10’ncu sırada olduğunu hatırlatan Torun, lüks yatı olanlara verilen motorin desteğinin kendilerinden esirgendiğini savundu.
Sektörde bin 500 taş ocağı ve 2 bin tesisin faaliyet gösterdiğini, 300 bin kişinin de istihdam edildiğini bildiren Torun, “2011 yılında sektörde 1,7 milyar dolar olarak ihracat yapıldı. Eğitim, yönetim, pazarlama ve pahalı enerji ve yoğun bürokrasiden kaynaklanan sorunlarımız vardır. Teşviklere ek olarak üst düzeyde örgütlenmeler yapılmalıdır.” dedi.
Sektörün sorularının başında girdi maliyetlerini arttıran akaryakıtın geldiğini belirten Torun, Teşvik Yasası çıkartılırken ucuz motorin teşviki isteklerine olumlu cevap alamadıklarını kaydetti. Torun, “Bu ülkede yatı olanlara ucuz mazot verilirken bizlere ucuz yakıt desteği verilmedi. ‘Sizler politika yapıyorsunuz’ diyerek suçlandık.” ifadelerini kullandı.
EROĞLU: UCUZ MOTORİN TALEBİNİ DİLE GETİRECEĞİM
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise konuşmasında motorin teşviki verilmesi konusunda bakanlıkların çalışması olduğunu hatırlattı. Konuyu ilgili yerlerde dile getireceğini kaydeden Eroğlu, teşviklerin uzatılması konusunda da çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Dünyadaki mermer doğal taşın yüzde 40’ının Türkiye’de olmasına rağmen, ihracatından istenilen payın alınamadığına işaret eden Eroğlu, şöyle devam etti: “Bu sektörü geliştirmek gerekiyor. Bu konuya el atması gerekiyor. Küçük ölçekler var, bir araya gelemiyoruz. Ölçek küçüldükçe maliyet arttırıyor. Bu ada ihracata önemli bir eksiklik olarak yansıyor. Türkiye ihracatın önünü açması gerekiyor. Biz 2023 yılı için 500 milyar dolarlık bir hedef koyduk. Bu konuda yapılacak bir şey varsa, bir rapor halinde sunulması halinde ilgili bakanlıklara sunarız.”

Afyonkarahisar’ın bu sektörde önemli bir şehir olduğunu, 117 ülkeye ihracat yaptığını vurgulayan Eroğlu, şehrin ihracatının yüzde 51’inin doğal taş ve mermerden oluştuğunu aktardı. Eroğlu, Türkiye’ye dışarıdan granit gibi malzemelerin geldiğini, bundan sonra ihale yapılırken kullanılacak malzemenin cinsi de belirtilerek, ithalatın önlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Hükümet olarak yatırım prosedürlerinin azaltılması konusunda çalışmalar yaptıklarına değinen Eroğlu, fabrika açılması için 189 noktaya gidilmesi gerekirken, bu sayıyı 18’e indirerek dijital ortamda ruhsat verilmesini sağladıklarını dile getirdi.
" PRİM DESTEĞİ DEVAM ETMELİ"
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser de Afyonkarahisar’ın 206 milyon dolarlık mermer ve doğal taş ihracatı olduğunu belirterek, mermercilere ucuz mazot desteği verilmesi gerektiği fikrine katıldığını kaydetti. Serteser, bunun dışında 5084 Sayılı Teşvik Yasası'ndan dolayı verilen pirim desteğinin bu sene aralık ayında biteceğini, bunun uzaması yönünde çok ciddi talepler olduğunu anlattı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da mermer ve doğal taş sektöründe dünyada ilk 5 ülke arasında olduğumuzu belirtti. Solak, üniversite olarak bu konuda ciddi yatırım yaptıklarını, teknoloji geliştirme merkezi, doğal taş analiz merkezi, teknopark kurduklarını bir milyon liraya kadar olan projelere destek çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı da sektörde yaklaşık 3 bin 600 doğal taş ruhsatı olduğunu, sektörünün akaryakıt payının da indirilmesi gerektiğini, Meclis'te bu konu maden araştırma komisyonlarına yansıyan raporlar olduğunu hatırlattı.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise Türkiye’nin yüzde 40 rezerve sahip olmasına rağmen, gelirlerde bu kadar pay alamadığına dikkat çekti. Vali Balkanlıoğlu, mermer ve doğal taşların ham halde işlenemeden ihraç edildiğine, işlenerek geri Türkiye’ye satıldığına vurgu yaptı.
 
Editör: Haber Merkezi