Bakan Eroğlu, “700 milyon adet fidan üretilecek”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2012 yılında 700 milyon adet fidan üretimi gerçekleştirileceğini söyledi.

2003 yılı öncesinde aynı birimin, aynı personel ve aynı imkânlarla yılda ancak 117 milyon adet fidan üretimi gerçekleştirdiğini belirten Eroğlu, kaynakların etkin kullanımı ve planlı ve gayretli çalışma neticesinde 2012 yılında bu rakamın 700 milyona yükseltildiğini ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı fidanlıklarda, Bakanlığın kendi fidan ihtiyacının haricinde diğer kamu kurum ve kuruluşların, askeri birliklerin, özel ve tüzel kişilerin her türlü ağaçlandırma çalışmalarında ihtiyaç duyduğu fidanların üretiminin gerçekleştirildiğini söyleyen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Orman ve ağaç sevgisini artırmak, çevremizin korunması konusunda halkımızın bilinçlendirilmesini sağlamak için müdürlüklerimiz tarafından özel günlerde vatandaşlarımıza fidan hediye edilmektedir. Ayrıca üniversiteler, belediyeler, askeri birlikler vb. özel ve tüzel kişilere proje hazırlayıp, Bakanlığımıza sunmaları durumunda ihtiyaç duydukları fidanları bedelsiz olarak veriyoruz. Sadece 2011 sonbahar-2012 ilkbahar döneminde 81 ilimizde 25 milyon TL tutarında, 21,5 milyon adet fidan bedelsiz olarak verilmiştir.”

Türkiye genelinde 126 fidanlıkta fidan üretimi yaptıklarını ifade eden Eroğlu, başta karaçam, sedir, kızılçam, meşe, fıstıkçamı, servi, ceviz, badem, kayın gibi yaklaşık 400 değişik türde fidan üretiminde bulunduklarını belirtti. Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın Çankaya Köşkü'nün bahçesine ilk fidanı dikmesiyle ve Sayın Başbakanımızın talimatıyla dünyanın en büyük ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliğinin meşalesi yakılmıştır. 2008-2012 yılları arasında 5 yılda 2,3 milyon hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması yaparak, toplam 2 milyar adet civarında fidanı toprakla buluşturacağız. Seferberliğin ilk dört yılında hedefler aşılarak, yaklaşık 2 milyon hektar yani 20 milyon dekar alanda çalışma yapılmıştır. Yapılan bu ağaçlandırma faaliyetlerinde, her bölgenin kendi iklim özelliklerine göre yetiştirilen değişik fidanlar dikilmektedir.”

Eroğlu, sonbahar dönemine girilen şu günlerde özellikle Ekim ve Kasım aylarıyla birlikte fidan dikme mevsiminin başlanacağını ifade ederek, bütün vatandaşları, aileleri ve çocuklarıyla birlikte fidan dikmeye davet etti.
Editör: Haber Merkezi