ATALAY: SÜREÇ KONTROLÜMÜZDE
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, terör örgütünün yurt dışına çekilme sürecini ‘akil adamlar mekanizması’nın yürüteceğini söyledi. Açılım sürecini çok dikkatli bir şekilde yürüttüklerini ve ciddi bir risk aldıklarını belirten Atalay, “Gelinen noktada şunu görmek istiyoruz: Terör bitmiştir. Yurt dışına çekilme sürecinin başlangıç takvimi için akil adamlar mekanizması oluşturulacak. Bunlar Türkiye’de değişik kesimlerde kendisine güven duyulan kişilerin ve kurumların temsilcilerinden olacak.” dedi.
Beşir Atalay, AK Parti Kırıkkale il teşkilatının, Afyonkarahisar'da Güral Termal’de yapılan eğitim programına katıldı. Sürecin belirlenen bir plan dahilinde devam ettiğini kaydeden Atalay, milleti rahatsız edecek hiçbir karara imza atmayacaklarını, hiçbir şekilde pazarlık yapmadıklarını kaydetti. Süreçte sıkıntı olmazsa geri çekilmeyi kontrol etmek için akil adamlar mekanizması kuracaklarını ifade eden Atalay, sivil toplumdan, akademisyenlerden, iş aleminden çalışanların temsilcilerinin olacağı mekanizmanın, gözetleme yaparak yurt dışına çıkışları kontrol edeceğini, daha sonraki aşamada da suç işlemeyenlerin dönüşlerinin konuşulacağını kaydetti.
Atalay, şunları söyledi: “Şehit ailelerini rahatsız edecek hiçbir girişimimiz olamaz. Türkiye’yi kardeşliğin, huzurla yaşandığı o güzel günlere kavuşturmak istiyoruz. Iğdır ve Ağrı’da görüşüyoruz; vatandaşlarımızın gözlerinin içi gülüyor. Çünkü kepenk kapatmalardan, baskılardan kurtulacaklar. Türkiye bu beladan kurutulduğunda çok büyüyecek, geleceğe daha emin adımlarla ilerleyecek. Bütün boyutlarıyla çalışıyoruz. Her şey hükümetin kontrolünde, süreci biz başlattık, biz kontrol ediyoruz.”
BDP’nin de bu süreçte bir rol almasını istediklerini belirten Atalay, bütün sorunların siyasi alanda çözülmesini istediklerini anlattı. Atalay, herkesin siyaset yapmasını istediklerini, terörle varılacak bir yer olmadığını herkesin görmesi gerektiğini vurguladı. Atalay, şöyle konuştu: “Biz 10 yılda büyük adım attık bunların ciddi etkisi var. Bunlar yapılmazsa esas risk o zaman başlayacaktı. Artık ana dilde yayın yapılıyor. Irak, Suriye ve İran’daki Kürtler Türkiye’nin yaptığı Arapça yayını izliyor. Türkiye büyük bir devlet oldu. Biz bu konularda haberleri ulaştırıyoruz. Hiçbir şeyin zararını görmedik faydasını gördük. Vatandaşın devlete güveni arttı. Gelinen süreçte her şeyi milletle paylaşıyoruz. Türkiye’yi terörden kurtarıyoruz. Milletimizi rahatsız edecek hiçbir kararı almayız. Her zaman hesap veriyoruz çok dikkatliyiz. Herkes sınavda. Çok konuştukça spekülatif şeyler oluyor. Şeffaf davranıyoruz. İşin başındayız.”
"RİSK ALDIK MİLLET BİZE GÜVENDİ"
Beşir Atalay, AK Parti'nin büyük bir risk aldığını ve bunu kimsenin alamayacağını ileri sürdü. Dertli olduklarını ve bu sorunları çözmek istediklerini kaydeden Atalay, “Türkiye’yi büyüttük, bunu bilelim. Terör ayağımıza prangadır. Uluslar arası alanda kullanılıyor. Türkiye’yi sevmeyenler bunun bitmesini istemiyor. Riskleri, cesaretli insanlar alıyor. Bu riskleri aldıkça milletimizin de desteğini aldık. Şimdiki araştırmalarda yüzde 52’lerdeyiz. Bizim oyumuz arttı, biz milleti kandırmadık, açık olarak söyledik. Bunları konuşmak bile cesaret isterdi. Tabular, korkular, yasaklar hepsi gitti. Başta korkuları devlet attı. ‘Aman parçalanırım’, ‘aman rejim değişir’, ‘aman bölünürüz.’ Sonra vatandaşlarımız korkularını attı.” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi