AKÜ'de Kapalı Yöntemle Ilk Karaciğer Ameliyatı Yapıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde kapalı yöntemle ilk karaciğer ameliyatı yapıldı. 55 yaşındaki kadın hastanın karaciğerinin sol tarafı alınırken, kalan kısım bir hafta içerisinden kendisini yenileyerek karaciğer eski haline geldi.
AKÜ, karaciğer ameliyatlarında bir ilke imza attı. Karın ve sırt ağrısı şikâyetleri ile AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne başvuran hastanın safra kesesinde taş ve karaciğer sol lob olarak tarif edilen lokalizasyonda yaklaşık 8 santim çapında anormal damar yumağı (hemanjiom) tespit edildi. Yapılan başarı operasyon ile 55 yaşındaki kadın hasta sağlığına kavuştu.
Genel Cerrahi Anabilim Dalı doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özsoy, karaciğer ameliyatlarının genel cerrahi ameliyatları içerisinde özellikli bir konuma sahip olduğunu söyledi. Özsoy, “Karaciğer ameliyatları, günümüzde ancak birkaç merkezde gerçekleştirilen üst düzey cerrahi yeteneğin yanı sıra teknolojik imkânların gerektirdiği bir ameliyat prosedürüdür. Ameliyat sonrası yoğun bakım izleminin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Üniversitemiz Genel Cerrahi kliniği son yıllar içerisinde en üst düzey teknolojik imkânlarla donatılmış ve ülke genelinde yapılamaz diye adlandırılan özellikle karaciğer, safra yolları ve pankreas cerrahisi rutin uygulanır hale gelmiştir." dedi.
Ameliyatın normalde açık cerrahi ile yapıldığını fakat bu yöntemle tedavinin daha uzun sürede gerçekleşmesine neden olduğunu belirten Özsoy, ameliyatın kapalı yöntemle karında 4 tane küçük delikten gerçekleştirildiğini kaydetti. Özsoy, “Karaciğerin sol tarafı tamamen alınan hastamızda geriye kalan karaciğer, yaklaşık bir hafta içerisinde kendini yenileyerek ameliyattan önceki boyutuna gelmiştir. AKÜ, Afyon ve çevre illere sağlık konusunda bir merkez olmaya devam edecektir." diye konuştu.Cihan Haber Ajansı
Editör: Haber Merkezi