Afyonkarahisar MTAL’de Mesleki Eğitime Teknoloji Adaptasyonu

Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (MEGDEP) kapsamında Ajansımızın desteği ile Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen “META-Mesleki Eğitime Teknoloji Adaptasyonu” isimli proje başarıyla tamamlandı.

Proje kapsamında Afyonkarahisar MTAL bünyesinde Tersine Mühendislik ve Hızlı Protipleme Atölyesi, Kodlama ve Robotik Tasarım Atölyesi ve Motorlu Araçlar Teknolojisi Deneyimsel Öğrenme Atölyesi oluşturuldu. Bu atölyelerin elektrik, internet, ısıtma ve havalandırma altyapısı da proje ile yapıldı.

Kurulan atölyelere makine ekipman ve eğitim seti alımından sonra toplam 30 teknik öğretmen 38 saat eğitici eğitimi aldı. Meslek öğretmenlerimizin aldıkları eğitimler sayesinde mesleki alan yeterliliklerini çağın gereksinimlerine paralel olarak geliştirmeleri sağlandı.

Okulda 11. sınıfta eğitim gören 28 öğrenci 2020-2021 eğitim öğretim yılında atölye/laboratuvar derslerini yapılan iş birliği protokolleri kapsamında belirlenen işletmelerde haftada bir gün uygulamalı olarak başlarında ders öğretmenleri refakatinde yaptılar.

Mesleki eğitime farkındalık ve ilginin artırılması amacıyla öğrencilere, velilere ve özel sektör temsilcilerine yönelik 3 adet farkındalık semineri düzenlendi. Ayrıca çeşitli sektörlerde çalışan 25 personele proje kapsamında alınan makine ve teçhizatlar aracılığı ile uygulamalı atölye çalışmaları yapıldı. Farkındalık faaliyetleri kapsamında son olarak 2021 yılı sonunda özellikle yeni kurulan atölyelerde üretilen ürünler başta olmak üzere üretilen seçkin ve özgün ürünler için halka açık ürün sergisi düzenlendi.

Sağlanan mali destek ile Afyonkarahisar MTAL’ye 21. yüzyıl gereksinimlerine uygun 3 yeni atölye kazandırılarak okulun teknolojik altyapısı ve kapasitesi güçlendirildi. Bu sayede okulda atölye/laboratuvar dersleri uygulama ve üretime odaklı işlenmeye başladı. Öğrenciler kazandıkları bilgi, beceri ve deneyimlerle sektörün ihtiyacı olan aranan nitelikli iş gücü olarak imalat ve otomotiv sanayinde daha fazla istihdam edileceklerdir. Bu durum kalkınma ajanslarının 2022-2023 teması olan “Genç İstihdamı”na katkı sağlayacak olup işsizliği azaltacaktır.

Editör: Haber Merkezi