AFYON TUSKON DÜNYA TİCARET KÖPRÜSÜNDE
Afyonkarahisar'dan programa katılan Mustafa KARADANA (Üniversiteliler Ayakkabıcılık) proğramın beklediğinden daha güzel geçtiğini ,parası olan insanın zamanının olmadığını , zaman ve para problemi olmayanın cesaretinin olmadığını ifade eden KARADANA , Tuskon'un gerçekleştirdiği bu zirvede her şeyin hazır olup bize düşenin sadece masada görüşmek olduğunu , gelen firmaların güvenilir olması cihetiyle ticarete daha bir ciddiyet kazandırdığını ,kendisinin Gürcistan'a aynı gün 1000 çift ayakkabı sattığını ,Senegal'e ayakkabı magazası açacak bir firmanın yüklü bir alım yapacağını söyledi.
130 ülkeden 2.000 işadamının buluştuğu, TUSKON tarafından gerçekleştirilen Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü'nde(Hazır giyim -tekstil ve deri) konuşan Bakan Zafer Çağlayan, yaşanan krizler sebebiyle gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisinden çekilmeye başladığını belirterek, "10 yıl içinde Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin tahtına kurulacak" dedi.
2006 yılından bu yana 17.si düzenlenen Dünya Ticaret Zirvesinde , Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü 2012 organizasyonu ile Latin Amerika'dan 100, Asya Pasifik'ten 45, Afrika'dan 600, Ortadoğu'dan 35, Balkanlar'dan 165, Avrasya'dan 200 ve Kuzey Amerika'dan 15 olmak üzere toplam 1.160 yabancı iş insanı ile 1.000 Türk iş insanını buluşturdu.
Organizasyonun açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı Avrupa ülkeleri ziyaretlerinde Türkiye'den övgü ile söz edildiğini belirterek, "Eskiden biz Avrupa ülkelerinin başarı hikayeleri dinlerken, son yıllarda Türkiye'nin başarı hikayelerini dinler olduk.
Bu hikayeleri anlatanların Avrupalı olması bizi ayrıca memnun ediyor" dedi. Dünya ekonomisinde gelişmiş ülkelerin ağırlığının azaldığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Artık dönem gelişmekte olan ülkelerin dönemi.
10 yıl önce gelişmiş ülkeler dünya ekonomisinden yüzde 65 pay alırken, bugün ibre tersine dönmeye başlamıştır. Gelecek 10 yılda Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler aralarında Almanya ve Fransa gibi Avrupa'nın önemli ülkelerinin de yer aldığı gelişmiş ülkelerin tahtına kurulacaktır" dedi.
Organizasyonda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, bugüne kadar gerçekleştirilen 16 ticaret köprüsü programına 26 binden fazla yabancı ve 40 bine yakın Türk insanının katıldığını belirtti.
Rızanur Meral, "Tahminlerimize göre ticaret köprüsü programlarında bugüne kadar 26 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturuldu" dedi. Türkiye -Dünya Ticaret Köprüsü 2012'de 130 ülkeden bin 160 iş insanı ile bin Türk iş insanının buluştuğuna dikkat çeken Rızanur Meral, organizasyon çerçevesinde 25 bin ikili iş görüşmesinin gerçekleşeceğini bildirdi.
Meral, başta Afrika ve Avrasya olmak üzere pek çok ülkede üyelerinin tarım, hayvancılık, gıda, madencilik, inşaat, mobilya, plastik, enerji, demir çelik gibi alanlarda önemli yatırımlar gerçekleştirdiğine vurgu yaparak, TUSKON- Dünya Ticaret Köprüsü programları artık tüm dünyada tanınan bir marka haline geldi. Ticaret Köprüleri programlarının gerçekleştirilmesinde ilk günden bu yana yurt dışında açılmış olan Türk okullarının ve Türk eğitim yatırımlarının büyük katkısı olmuştur diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi