AFYON DA, SUYA YİNE ZAM YOK
Afyonkarahisar Belediye Meclisi, 2014 yılı su tarifelerinde herhangi bir artışa gitmedi.
2009 yılından bu tarafa 20 metreküpe kadar su kullanan abonelere zam yapmayan Afyonkarahisar Belediye Meclisi, 2014 yılı su tarifelerinde tüketim sınırı olmaksızın, 2013 yılı tarifesinin geçerliliğini korunması yönünde karar aldı.
Meclis'in gündeme gelen 2014 yılı gelir ve su tarifeleri hakkındaki Plan Bütçe Komisyon Raporu oy birliği ile kabul edildi. 2013 yılı su tarifelerinin, 2014 yılında da geçerliliğini koruyacağını belirten Başkan Çoban, bu kararla birlikte on binlerce vatandaşın bütçesine bir nebze de olsun katkıda bulunduklarını söyledi.
"KAYIP KAÇAĞIN ÖNÜNE GEÇTİK"
2009 yılından bu tarafa 0-20 metreküpe kadar suya hiç zam yapmadıklarını ifade eden Başkan Çoban, 2008 yılı Meclis kararında ne tespit edilmiş ise o fiyat tarifesinin geçerli olduğunu söyledi. İçme suyu alt yapı çalışmaları sayesinde kayıp, kaçağın önüne geçtiklerini ifade eden Başkan Çoban bu sayede suya zam yapmadıklarını söyledi.
Alt yapı çalışmaları öncesi yüz binlerce metreküp suyun boşa gittiğini aktaran Başkan Çoban, "Kayıp, kaçak oranları çok ciddi seviyelerdeydi. Cuma gecesi itibariyle 18 mahallede içme suyu şebeke çalışmalarımız tamamlandı. Bu mahallelerimizin tamamı yeni şebekeden su alıyorlar. Dolayısıyla basınçlarımız arttı, kayıp kaçağımız azaldı. Üç katlı olan bazı binalarımıza su çıkmazken hepsine rahatlıkla artık su çıkmaya başladı. Normalde yıllık 15 milyon metreküp civarında suyumuz Arıtma Tesisimizden geçerken bilakis faturalandırdığımız su miktarı arttı. Bu da kayıp kaçağın büyük ölçüde önlendiğinin işaretini gösteriyor.
"BUNLAR DÜŞÜNÜLMÜŞ, HESAPLANMIŞ İŞLER"
Alt yapı yatırımları esasen bizi beş- altı yılda amorti ediyor. Biz su işletmesi olarak KDV mükellefiyiz. Vatandaştan yüzde 8 KDV ile su bedeli tahakkuk alıyoruz. Bunu ödememiz gerekir. Bu yatırımları yaparak KDV mahsuplaşması yapmak suretiyle müteahhitlere ve malzemeye yüzde 18 ödüyoruz dolayısıyla aynı zamanda bunu vergiden de düşme imkanını elde ediyoruz. Bir taşla birkaç kuş vurmaya çalışıyoruz. Özellikle bu yatırımları yaptık ki; yoksa zaten biz bunun neredeyse yüzde 20'sini KDV olarak devlete ödeyecektik. Bu yatırımlar sayesinde bunları ödemiyoruz. Bunlar düşünülmüş, hesaplanmış, araştırılmış işler. Diğer harçlarla ise devletimizin belirlediği yeniden değerlendirme oranı miktarında artış gösterdi.
 
"ARSENİKLİ SUYA GÖZ YUMULMUŞ"
Sağ olsun Sayın Bakanımız 2009 yılı 15 Nisanı'na kadar Akdeğirmen Barajı'nı, isale hattını ve Arıtma Tesisi'ni yaptı. Bizden önceki dönemde her şey bitmiş. Tesisin tüm elemanları da alınmış. Sadece bu arkadaşlarımız mesaiye gidip geliyorlardı. Neden Arıtma Tesisimiz faaliyete sokulup, şehre su verilmemiş. Şebeke patlarsa diye vatandaşın tepkisini nasıl izole ederiz.... İyi de; vatandaşımız su patlayınca tepki gösterecek ama sen vatandaşa 6 ay boyunca Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği miktarın 3 katı olan suyu içirmişsin. Buna göz yummuşsun. Ve içerisinde kireç oranı çok yüksek olan suydu bu. Hepimiz markete gittiğimiz zaman kireç çözücü alıyorduk. Şimdi hiç almıyoruz. Geçen yıla kadar Sağlık Müdürlüğü tarafından bu yıl ise Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından her ilde, her ilçede, her beldede, her köyde içme kullanma suları denetleniyor. İlimizde de bu denetim esnasında 11 noktadan numuneler alınıyor. Çoğu parametre Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gidiyor. Yapılan bu denetlemeler neticesinde geçen 4,5 yıl boyunca hiçbir şekilde ne bakteri, nede sağlığa zararlı bir şey çıkmadı." diye konuştu.
2014 yılı su tarifelerinde mesken ve iş yerlerine zam yapılmazken, tarifeler şu şekilde açıklandı
MESKENLERDE:
0-20 metreküp arası 1.80 lira
 
20-50 metreküp arası 2.08 lira
 
50-100 metreküp arası 3.00 lira
 
100 metreküpten sonra 4.73 lira
 
İŞ YERLERİNDE 
0-20 metreküp arası 3.35 lira
 
20-50 metreküp arası 3.87 lira
 
50-100 metreküp arası 5.20 lira
 
100 metreküp ve sonrası 6.47 lira
 
Bunun yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın dönemine kadar sadece Park Hastanesi'ne kadar olan su şebekesi, bu dönem içerisinde Oruçoğlu- Ömer Termal'e kadar 15 km uzunluğunda hat çekilerek uzatıldı. Termal turizm tarifesi üzerinden şebeke suyu verilen otellerin fiyat tarifesinin ise sınırsız 3 lira olduğu bildirildi.
Editör: Haber Merkezi