Afyonkarahisar’da önümüzdeki bir yıl içerisinde

%6,2’lük istihdam artışı bekleniyor

İŞKURAfyonkarahisar ilde 735[HD1] işyerini ziyaret ederek eleman ihtiyaçlarını tespit etti.Piyasanın önde gelen faaliyetleri İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ve Konaklama ve yiyecek hizmetisektörleri yer almaktadır.

Afyonkarahisar genelinde 20+istihdamlı işyerlerinin %13,3’ünde773 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Afyonkarahisar genelinde açık iş oranı %2,5 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör%10,4 ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri sektörü olmuştur. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, Beden İşçisi (Genel), Satış Danısmanı / Uzmanı’dır.[HD2] Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri İletişim ve İfade Yeteneği,Bilgisayar Kullanımı ileAnalitik Düşünebilme’dir.İşverenler talep ettikleri açık işleri en çokİŞKUR aracılığı ile aramaktadır.

Afyonkarahisar ilinde araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin%21,5’ünde325 kişinin [HD3] temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Makineci (Dikiş), Beden İşçisi (İnşaat),Mermer İşçisi, Emaye İşçisi, Izgara Ustası, Şoför-Yük Taşıma, Lokum Ustası, Büro Memuru (Genel), Büro memuru, Servis Komisi ve Aşçı meslekleridir.

Afyonkarahisar genelinde 20+istihdamlı işyerlerindebin 894 kişilik istihdam artışı[HD4] beklenmektedir. İşverenler, 2020 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 6,2[HD5] oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörlerİmalat, İdari ve destek hizmet faaliyetleri, Toptan ve perakende ticaret’tir.Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı,Tuğla İmal İşçisi ve Mermer İşçisi mesleklerinde istihdam artışı beklenirkenBeden İşçisi (İnşaat)Lastik Ayakkabı İmal İşçisi ve Makine Bakım Yardımcı Elemanı mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir


[HD1]Yönetici özetinde mevcut

[HD2]Tablo-20

[HD3]Excel tablo-21

[HD4]Tablo-25

[HD5]Tablo-25

Editör: Haber Merkezi