5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü

Gönüllü; bilgisini, zamanını ve emeğini iyiliğe dönüştürmek isteyen, hiçbir karşılık beklemeden toplumun yararına olan bir hedefe ulaşmak için gönülden çalışan kişidir. Kıymetli ve anlamlı desteğiyle kendi başına çalışabildiği gibi aynı hedefe odaklanan insanlarla bir amaç için de hareket edebilir. Dünya Gönüllülük Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1985 yılından beri gönüllülük farkındalığını arttırmak amacıyla “Dünya Gönüllüler Günü” olarak kutlanıyor. Bu günün kutlanmasının sebebi; gönüllülüğünün öneminin anlaşılması ve gönüllülük kavramının daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamaktır. Bugün aynı zamanda Uluslararası Toprak Bilimleri Birliği tarafından, 2002’de toprağın insan sağlığı ve doğal hayatın devamı üzerindeki önemine dikkat çekmek amacıyla 5 Aralık’ı Dünya Toprak Günü olarak kabul edilmiş, 2013 yılında ise Birleşmiş Milletler 68.Genel Kurulu’nda, Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) talebiyle 5 Aralık Dünya Toprak Günü olarak resmen kabul edilmiştir.

Yeryüzündeki neredeyse tüm canlı türleri, toprağa bağımlıdır. Bazı BM verilerine göre; her 5 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde toprak alan erozyonla yok oluyor. Şimdiye kadar, Dünya’daki toprakların %33’ü erozyona uğradı ve 2050 yılına geldiğimizde bu oranın %90’lara çıkabileceği öngörülüyor.

“Gönüllülük” kavramının içerisini “toplumsal bilinçle” dolduran TEMA VAKFI’nın hayatımıza girişi, 1992 yılında Rio De Jenerio’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı ile oldu. Türkiye’nin iki saygın iş adamı Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit, uluslararası arenada henüz çok yeni olan bu kavramları Türkiye’ye kazandırmaya ve doğayı korumak için bu mücadelenin daha örgütlü hale gelmesi için çalıştılar. Bu sebeple 11 Eylül 1992 tarihinde Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı kurdular. TEMA VAKFI’nın Kurucu Onursal Başkanları olarak başladıkları doğa yolculuklarında kısa bir süre içinde tüm doğaseverler için Toprak Dede ve Yaprak Dede oldular. TEMA VAKFI olarak; bu misyonla “Gönüllülük” kapsamı içerisinde toprağın, suyun, biyoçeşitliliğin, ormanların korunması için 81 ilde, 320’den fazla ilçede ve 150’den fazla üniversitede gönüllülerimizle varlığımızı korumaktayız. Her yaştan gönüllülerimizle birlikte fidan dikimi, su, geri dönüşüm, enerji tasarrufu, iklim değişikliği, doğal varlıkların korunması ve farkındalık oluşturma gibi etkinliklerimizle “toplumsal bilinci” geliştirmek hedeflerimiz arasındadır. Bunun için Doğa Eğitim Programlarımız, Saha Faaliyetlerimiz; Minik Tema, Yavru Tema, Ortaokul Tema, Lise Tema ve üniversitelerde ise Genç Tema şeklinde gruplanarak hemen her yaş grubuna hitap eden anlayışımızla küçük yaştan itibaren doğa sevgisini aşılamaktayız.

Dünyada Gönüllülüğün Raporu’na göre bugün dünyada farklı kurum ve kuruluşlara bağlı olarak 1 milyardan fazla gönüllü bulunmakta. Birleşmiş Milletler gönüllülüğü; yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir kalkınma, sağlık, gençliğin güçlendirilmesi, iklim değişikliği, afet ve acil durum yönetimi, insani yardım gibi konularda kategorilendirmektedir. Türkiye ise gönüllülük konusunda oldukça zengin bir birikim ve engin bir tecrübeye sahip ülke konumunda olmakla birlikte bu sosyal sermayesini daha da ileriye taşıyacak güce sahiptir.

Bu ışık ve hedef doğrultusunda doğaya emek vermiş, gönlüyle çalışıp sevgiyle emeğini ortaya koyan tüm gönüllülerimizin 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nü ve Dünya Toprak Günü’nü kutluyor; doğayla bağlarımızın daha da güçleneceği günler temenni ediyorum.

TEMA Vakfı Afyonkarahisar

İl Temsilcisi

ÖNDER ÇELİK

Editör: Haber Merkezi