LEED Nedir?

 

Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilen yeşil bina değerlendirme sistemlerine verilen genel ada LEED denilmektedir. Sistemlerin sertifikalandırılma işlemleri değerlendirme sistemleri çerçevesinde binaların yapım veya kullanış zamanları içerisinde, beş farklı çevresel etki kategorisinde performans analizleri yapılarak 4 farklı seviyeden oluşmaktadır. Sertifikalar, 1998 yılından bu yana verilmekte olup ilk çıkartıldığından bu yana çok fazla değişikliğe gidilmiştir. Günümüzde hala gelişmekte olan teknoloji ve pazar gidişatına göre geliştirilmektedir.

 

LEED Değerlendirme Sistemleri Nelerdir?

 

Yaygın olarak kullanılan LEED değerlendirme sistemleri arasında yeni inşa edilecek ya da ince detayına kadar kapsamlı bir tadilat sürecinden geçirilecek ticari veya 5-6 kat üstü çok katlı diye tabir edilen konut binaları için geliştirilmiş LEED değerlendirme sistemleri bulunmaktadır. Projenin tasarım ve inşaat aşamalarında sertifika uygulanır ve işletme dönemleri bu süreç içinde bulunmamaktadır.

 

Hali hazırda mevcut olan binaların bakım ve işletme açılarından binayı değerlendiren LEED sistemleri olmasının yanında binaların iç kısımlarındaki inşaat faaliyetlerini kiracının üstlenerek değerlendirilmesi için kullanılan LEED sistemleri de mevcuttur.

Ülkemizde LEED danışmanlığı ve yönetimi konusunda hizmet vermekte olan Erketasarım bu hizmetleri sunmasının yanı sıra aynı zamanda sürdürülebilirlik konusunda da uzman ekibi ve proje paydaşları arasında bir bağ oluşturarak bütünleşik bir süreç yönetilmesini sağlamaktadır.

 

Bina derecelendirme sistemleri arasında bulunan LEED hakkında daha kapsamlı bilgi alabilmek ve bu hizmetlerden yararlanabilmek için Erketasarım markasının http://www.erketasarim.com/hizmet-leed-sertifika-danismanligi adresini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi