“Yanıklarda mutlaka bir uzmana başvurmak gereklidir”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Plastik ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım konuk olarak katıldı.

 

AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programında yanık ve yanık tedavisi konuşuldu.
 

Çok çeşitli etmenlerle yanık oluşabilir”

 

Yanığın yakıcı bir etmen tarafından oluşan doku harabeti olduğunu kaydeden Yıldırım, “Bu yakıcı etmenler fiziksel bir şey olabilir. Sıcak su, elektrik, mikrodalga ve kimyasallar da olabilir. Ayrıca radyasyon yanıkları da unutulmamalı. Çok çeşitli etmenlerle yanık oluşabilir. Yanık dereceleri genelde üçe ayrılır. Birinci derece yanıklar derinin üst tabakasında meydana gelir. Güneş yanıklarını buna örnek verebiliriz. Bu yanıklar ağrılıdır. Fakat kendi kendilerine iyileşir. İkinci derece yanıklar ise derinin ikinci tabakasının belli bir bölümünde oluşur. Yani derinin iç tabakasının tamamı değil, belli bir kısmı yanmıştır. Tamamının yandığı durumlar ise üçüncü derece yanıklardır. Yani derinin tümü yanmıştır. Tümünün yanması demek doku canlılığını kaybetmesi demektir. Dokunun ölmesi durumlarına üçüncü derece yanık denir. Birinci derece ile üçüncü derece yanıklar çok karışır. İkinci derece yanık karışmaz. Çünkü ikinci derece yanıklarda su kabarcığı oluşur. Su kabarcığı görülmüşse bu orta dereceli bir yanıktır. Yanıklar ihmal edilmemeli, mutlaka bir uzmana başvurulması gereklidir. Özellikle çocuk ve yaşlı hastalar acilen uzmana götürülmelidir” diye konuştu.
 

“Dondurmak da yakmak gibidir”


Yanık meydana geldiğinde ilgili bölgenin soğuk suyla yıkanmasının doğru olacağını belirten Yıldırım, “Diş macunu, domates gibi şeyler sürmek doğru değildir. Yanan bölge buz ile de ovulmamalı. Buz soğuk harabiyeti verir.
Dondurmak da yakmak gibidir. Ama buzu bir beze sarıp uygulanabilir. Yanan bölgeye bir şey sürmek tedaviyi geciktirmekten başka bir şeye yaramaz” şeklinde değerlendirmede bulundu.


Programın son bölümünde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ne oldukça yoğun talep olduğunu kaydeden Yıldırım, yatak sayısını arttırdıklarını ve arttırmaya devam edeceklerini bildirdi. İnşaatı süren Onkoloji Hastanesi’yle ilgili de konuşan Yıldırım bu hastanenin bittiğinde bölgemize hitap edeceğini ve il dışına çıkışların tamamen sona ereceğini kaydetti.
 

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

Editör: Haber Merkezi