‘Kendinize 4 dakika ayırın’
 
Günde en az iki defa dişlerin fırçalanması gerektiğini belirten Diş Hekimi Özge Sepin, “Maksimum 4 dakikalarını alacak bir aktivite, onları ilerde hem ağrıdan, hem masraftan, hem de vakit ve iş kaybından kurtaracak” diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu
 
 
 
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Diş Hekimi Özge Sepin, diş hastalıkları ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. İnsanların diş hekimine gitmekten korktuğunu vurgulayan Sepin açıklamasında, “İnsanlar korkup geciktirdikçe kendilerini daha da sıkıntılı durumlara sokuyorlar. Örneğin küçük bir çürük başlangıcında kurtarmak varken, daha kısa süreli tedavilerle sağlığına kavuşturmak varken, ağrıyarak hatta apseli hale geldikten sonra tedaviye gelmeyi planlarına alıyorlar. Ve bu da onları daha da sıkıntılı ve stresli işlemlere getirmiş oluyor. Halbuki erken tedavi her zaman daha kısa sürede ve daha az masraflı ve az vakit alan işlemlerle çözülebiliyor. O nedenle ne kadar erken gelirlerse o kadar az korkulacak işlemlerle tedavi olabilirler” dedi.
 
KISA SÜRELİ SEANSLARDA TEDAVİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ
 
Diş hastalıklarının toplumda ciddi bir sorun oluşturduğunu ifade eden Diş Hekimi Özge Sepin,  “Genel olarak insanlarımız dişleri ağrımadan gelmedikleri için, ağrıyarak gelen bir dişin tedavisi en iyi ihtimalle kanal tedavisi oluyor ya da bizim en sevmediğimiz şekilde diş çekimi ile sonuçlanıyor. Kanal tedavi dediğimiz işlemde bir veya üç dört seans arasında değişen dişin o an ki iltihabi durumu, hastalığın ve tedavinin seyir süreciyle alakalı olarak değişmekte. Ama tabi ki bunun ileri teknolojik aletlerimizle ve ilgi alakayla daha da özenli işlemlerle kısaltabiliyoruz. İşlem süresini ve seans sayısını en aza indirmeye de çalışıyoruz ve hastalar için en korkulacak tedavilerden biri olan kanal tedavisinde olabilecek en konforlu bir şekilde hastanemizde gerçekleştirebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
4 DAKİKALIK AKTİVİTE, AĞRI, MASRAF VE ZAMAN KAYBINI ÖNLER
 
“Genellikle vatandaşlar hastaneye kanal tedavisi için çok geliyorlar. Yani hastalarımızın şikayetinin tedavisinin tek yolu, kanal tedavisi oluyor veya tedavi için gecikmiş olunuyor, dişsiz hastalarımız oluyor ve biz bunu çeşitli hareketli veya sabit protezlerle yerine koyma tedavisi dediğimiz şekilde tedavi etmek zorunda kalıyoruz” diyen Sepin, vatandaşların kendilerine her gün sadece 4 dakika ayırmalarını tavsiye etti: “Olmayan dişlerimizi yerine koymaya çalışıyoruz. Hastanemizde her yaştan hasta profiline sahibiz. Yani 4 yaşındaki hastamızdan 65-70 yaşımdaki hastamıza kadar geniş bir profile hitap edebiliyoruz. Öncelikle gerçekten diş fırçalamak, diş fırçalamak, diş fırçalamak diyorum. Yani insanlar için sadece iki dakikasını alacak olan, en az günde iki defa fırçalamalarında maksimum 4 dakikalarını alacak bir aktivite, onları ilerde hem ağrıdan, hem masraftan, hem de gelip gitmelerle yaşadıkları bu vakit sorunlarından, iş kaybından o kadar kurtaracak ki aslında bunun bilincine vardıkları zaman gerisi tamamen gelecek zaten. Belki de ilerde bize de ihtiyaç kalmayacak. Keşke herkes çocukluktan itibaren bu alışkanlıklarına başlasalar, çocuklarına ve torunlarına bu alışkanlığı kazandırsalar, diş hekimlerine belki de sadece kontrol amaçlı gelmeye başlayacaklardır.”
 
DİŞ ÇEKMEKTEN ZİYADE BİR TANE KÖKTE BİLE TEDAVİYİ ÖNEMSİYORUZ
 
Özge Sepin konuşmasının son bölümünde diş çürüklerinin tedavisinde uyguladıkları yolu anlattı ve şunları söyledi: “Birçok hekim arkadaşım gibi ben de son çare olana kadar diş çekmeyi uygun görmüyorum. Çünkü yerine ne koyarsanız koyun, en iyi teknoloji bile olsa, en iyi tedavi şekli bile olsa, asla doğal dişimizin yerini hiçbir şey tutamaz. O yüzden tek bir kök parçası bile kalsa eğer sağlıklıysa ya da sağlığını yerine getirebiliyorsak, onu korumak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Hastalarıma da bunu anlatmaya çalışıyoruz. Son çare olmadığı sürece tedavi edilebilir, sonrasında restore edilebilir tüm dişleri tedavi etmeye ve ağızda tutmaya çalışıyoruz. Diş çekmekten hoşlanmıyoruz yani. Diş sağlığını önemsiyoruz.”●Kurtuluş 
 
Editör: Haber Merkezi