“Bel fıtığı en sık 35–50 yaş arasında görülür”

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Zübeyde Özkaya konuk olarak katıldı. Programda bel fıtığı konuşuldu.

“Bel fıtığı her iki cinste de eşit olarak görülür”

Bacak ağrısı ile birlikte olan bel ağrılarının en sık rastlanılan nedeninin bel fıtığı olduğunu kaydeden Özkaya, “Bel fıtığı en sık 35–50 yaş arasında ve her iki cinste de eşit olarak görülür. Omurga yapısı nedeniyle uzun boyluların bel fıtığına yakalanma riskleri daha fazladır. Ağır işlerde çalışanlar, ev hanımları, uzun süre oturmak zorunda kalan masa başı çalışanları, şoförler, sürekli ayakta duran öğretmen, eczacı, garson gibi meslek sahipleri, açık havada çalışanlar, yoğun stres altındaki yöneticiler bel fıtığına yakalanma olasılığı en fazla kesimdir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“En önemli nedeni kaslardaki aşırı gerilmedir”

Bel fıtığının oluşumuyla ilgili bilgi veren Özkaya, “Bel fıtığı, omurgalar arasında bulunan disk denilen elastiki kıkırdak dokunun omurgaların basısı nedeniyle öne doğru kayarak omurilik kılıfından çıkan ve bacağın çeşitli bölgelerine giden sinirleri sıkıştırmasıyla oluşur. Bazen ani bir zorlama, ağır bir şey kaldırma, ters bir hareket veya belin üşütülmesi bile bel fıtığına neden olabilir. Ama bel fıtığının en önemli nedeni uzun süren stres ve gerginlikler sonrası kaslardaki aşırı gerilmedir” diye konuştu.

“Bel fıtığının belirtisi bacağa vuran ağrıdır”

Bel fıtığının en önemli belirtisinin tek veya her iki bacağa vuran ağrılar olduğunu söyleyen Özkaya, “Ayaklarda uyuşmalar, hareket kısıtlılıkları, yürüme ve oturmada güçlük bel fıtığının belirtileridir. Bel fıtığı ilerlerse iktidarsızlık, çabuk yorulma, idrarının tutamama, dengesizlik ve yürüyememe gibi belirtiler de eklenebilir. Bel fıtığının tedavisi, fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır. Eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığı başlangıç safhasında demektir. Bu halde hastaya kas gevşetici ilaçların verilmesi, yatak istirahatı ve belini zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilir” diye konuştu.

Programda bel fıtığının cerrahi tedavisiyle ilgili de bilgi veren Özkaya bel ağrılarının ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

Editör: Haber Merkezi