“Bebek anne karnındayken her hastalık tespit edilemez”

 Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında bu hafta çocuklarda görülen zekâ geriliğinin genetik sebepleri konuşuldu.

AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalından Uzm. Dr. Muhsin Elmas konuk olarak katıldı.

“Birçok hastalık nesiller boyunca taşınır”

İnsanlara anne ve babasından sadece mal, mülkün miras kalmayacağını kaydeden Elmas, “Hastalıklarda miras kalır. Birçok hastalık nesiller boyunca taşınır. Atalarımızdan bize miras kalıyor ve biz bunu sonraki kuşaklara aktarıyoruz. Olaya bu gözle bakıldığında birçok hastalığın genetik olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

“Zekâ geriliği yapan hastalıkları tarıyoruz”

Bebek sahibi olacak olan çiftlerin kendilerine başvurduğunda öncelikli olarak onlara aile ağacı çizdiklerini söyleyen Elmas, “Aile ağacı oluştururken sülalelerinde, ailelerinde konuşamayan, yürüyemeyen, başını tutamayan, zekâsı geri olan birey var mı diye sorguluyoruz. Eğer var ise bu şahıs gelebilir mi diyerek, bu şahsı muayene ediyoruz. Zekâ geriliği yapan, yürüyememesine, konuşamamasına neden olan hastalıkları tarıyoruz. DNA’sında hasarlı kısmı tespit ettikten sonra bebek sahibi olacak çifte tespitimizi söylüyoruz. Bu doğacak olan çocukta da aynı durumun oluşup oluşmayacağını anne gebe kaldıktan sonra bakıyoruz. Daha sonra yine doğacak olan bebekle ilgili tespitlerimizi aileye söyleriz” diye konuştu.

“Down sendromu gibi bazı hastalıkları tespit edebiliyoruz”

İnsan DNA’sının sınırlarının tespit edilemeyecek kadar büyük olduğunu belirten Elmas, “Dolayısıyla bebek anne karnındayken her hastalık tespit edilemez. Kimsenin yüzde yüz sağlıklı bir bebeği kucağına alma garantisi yok. Ancak down sendromu gibi bazı hastalıkları tespit edebiliyoruz” dedi.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi