“Akılcı ilaç kullanımı çok önemli”

 

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Deniz Fırat Gün FM’de Gündem programının konuğu oldu. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayına konuk olan Fırat akılcı ilaç kullanımı konusunda değerlendirmede bulundu.

“Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına neden olur”

1985 yılında Kenya’nın başkenti Nairobi’de yapılan Dünya Sağlık Örgütü toplantısının akılcı ilaç kullanımı çalışmaları için başlangıç sayıldığını kaydeden Fırat, “Akılcı ilaç kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlanmıştır. Çünkü akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaçların birbirleri ile etkileşimlerine, antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da tedavi süresinin uzamasına, ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan istenmeyen olayların görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Akılcı ilaç kullanımı konusunda; hekimlere, eczacılara, hemşirelere, diğer sağlık personellerine, hasta ve hasta yakınlarına, ilaç üreticilerine, düzenleyici otoriteye, medyaya ve üniversitelere sorumluluklar düşmektedir” diye konuştu.

“Vatandaşlarımız her türlü sağlık sorunlarında derhal hekime müracaat etmeli”

“Akılcı ilaç kullanımı konusunda hasta ve hasta yakınlarına da önemli sorumluluklar düşmektedir” diyen Fırat, “Vatandaşlarımız her türlü sağlık sorunlarında derhal hekime müracaat etmeli. Çevrenin yönlendirmesi ile hekime başvurmadan herhangi bir tedaviye başlamamalı ya da ilaç kullanmamalıdır. Aksi halde sağlık sorunlarının düzelmemesi, kötüye gitmesi söz konusu olabileceği gibi hayatı tehdit eden durumlar da ortaya çıkabilir. Hekim tarafından reçetelenen ilaçların, hekimin belirlediği süre ve dozda, hekim ve eczacının tarif ettiği biçimde kullanılması gerekir. Ayrıca doğal, bitkisel kaynaklı ürünleri kullanacaklarında da hekim veya eczacıdan bilgi almaları ciddi sağlık sorunlarının oluşmasını önleyecektir. Zira bu tip ürünlerin kişinin yaşı, kronik hastalıkları, düzenli kullandığı ilaçları göz önünde bulundurularak kullanılması gerekir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Antibiyotiklerin düzensiz ve bilinçsiz kullanılması antibiyotik direncine neden olabilir”

Antibiyotiklerin bilinçli kullanılmasının öncelikle tedavinin başarısı açısından çok önemli olduğunu belirten Fırat, “Ayrıca antibiyotiklerin düzensiz ve bilinçsiz kullanılması antibiyotik direncine neden olabilir. Bakteriler, çevrelerinde meydana gelen değişikliklere hızlı uyum sağlayabilen canlılardır. Antibiyotik direnci de bunun bir örneğidir. Belirli bir antibiyotiğe karşı direnç, söz konusu antibiyotiğin tedavi dozunda dirençli bakterileri öldüremediğini veya çoğalmalarına engel olamadığını ifade eder” şeklinde konuştu.

“Akılcı ilaç kullanımı konusunda ilimizde birçok etkinlik gerçekleştirdik”

Akılcı ilaç kullanımı konusunda ilimizde de sorumluluk sahibi taraflara yönelik birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini kaydeden Fırat, “2014 yılında AKÜ Tıp Fakültesi ve 33.Bölge Afyonkarahisar Ecza Odası işbirliği ile ilimizde faaliyet gösteren serbest eczacılara akılcı ilaç kullanımı sunumu gerçekleştirdik. Yine 33.Bölge Afyonkarahisar Ecza Odası işbirliği ile Afyon Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülere akılcı ilaç kullanımı eğitimi gerçekleştirdik. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği işbirliği ile Kamu Hastanelerinde görev yapan ilgili personellere sunum yaptık. 2015 yılında da AKÜ Tıp Fakültesi ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile Dinar’da, Bolvadin’de ve il merkezinde, ilimizde görevli aile hekimlerine yönelik akılcı ilaç kullanımı etkinlikleri gerçekleştirdik. Aile Sağlığı Merkezlerimize akılcı ilaç kullanımı ile ilgili afiş ve broşürler asarak halkımızda farkındalık oluşturmaya çalıştık” diye konuştu.

Yayın sonrası bir süre Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile de görüşen Fırat, yayın dolayısıyla teşekkürlerini iletti. Akar ise Fırat’a başarılar diledi.

 

Editör: Haber Merkezi