Yaptığı her işin takdir edilmesini bekleyen kişiler yapıcı eleştirilere bile sert tepkiler gösterebilir. Böyle davranan insanlara toplum içinde ''burnundan kıl aldırmıyor / aldırmaz'' denir.

 BURNUNDAN KIL ALDIRMAMAK NE DEMEK?

 Olumsuz bir anlama sahip olan Burnundan Kıl Aldırmamak deyimi, önerileri dinlemeyen, yapılan uyarılara ve eleştirilere kulak asmayan kişiler için kullanılır. Deyim, hiç kimseyle iyi anlaşamamak ve her zaman el üstünde tutulmayı istemek demektir.

 Burnundan Kıl Aldırmamak Deyiminin Anlamı (TDK)

Anlamı: Yaptıklarının istisnasız her zaman övülmesini istemek.

Anlamı: Olumlu eleştirileri dinleyip olumsuz eleştirilere kulak tıkamak.

Anlamı: Hiç bir şeyden memnun olmamak, sürekli daha fazlasını istemek.

BURNUNDAN KIL ALDIRMAMIN MERAK EDİLEN HİKAYESİ

Zengin yaşlı bir adam bir sabah müthiş bir baş ağrısıyla uyanır, İlaç alır, geçmez. Bir iki gün bekler, ağrı devam eder. Doktor çağrılır. Doktor muayene eder, ağrının sebebini anlayamaz sadece ağrı kesiciler verip, gider. Fakat adamın baş ağrısı geçeceğine daha da artarak sürer. Baş ağrısının yanında gözleri de yaşarmaya baslar. Başka doktorlar çağrılır. Adam ağrıyı kesene servet vaat eder. Ama doktorların hiçbiri ağrıyı kesemediği gibi sebebini de bulamaz.

Baş ağrısından geceleri de uyuyamayan adam iyice kötüleşmiştir. Baş ağrısı ve devamlı gözyaşları hayatı çekilmez kılmıştır. Tedavi için yurtdışına da giderler, hastanede uzun bir süre kalır, çeşitli testler yaparlar bir türlü doktorlar teşhis koyamaz.

Memleketine evine dönmesini orda dinlenmesini daha doğrusu son günlerini evinde geçirmesi tavsiye edilir. Zengin adam ne yapalım kaderimiz böyleymiş deyip çaresiz evine döner.

Şehidimizin defin yeri ve saati belli oldu! Şehidimizin defin yeri ve saati belli oldu!

Bir gün, yaşlı adam kendini iyi hissetsin diye eski berberi çağrılır. Berber yataktan kalkamayan yaşlı adamı tıraş ederken, adamcağız derdini anlatır ve ölümü beklediğini söyler. Berber bir an düşünür ve der ki;

– Sakın sizin burnunuzda kıl dönmüş olmasın.

Adamın burnunu kontrol eder;

– Hah işte! Kıl dönmüş. Sorun değil ben hallederim.

Deyip yaşlı adamın şaşkın bakışlarına aldırmaksızın çantasından cımbızı kaptığı gibi kılı çeker. Ev halkı yaşlı adamın müthiş çığlığıyla odaya koşar. Berber canı çok yanmış olan yaşlı adamın elinden zor alınır ve cımbızın ucunda tuttuğu yirmi santimlik kılla evden kovulur.

Adamın burnu kanlar içindedir. Pansumanlar yapılır, adam yatıştırılıp tekrar yatağına yatırılır. Ertesi sabah yaşlı adam aylardır ilk defa rahat bir uykudan uyanır. Gözlerinin yaşarması geçmiştir. Baş ağrısından ise eser kalmamıştır. Dönen kılın sinire değip gittikçe uzayarak dayanılmaz ıstıraplara yol açtığını doktorlar ancak o zaman keşfeder. Çözümün bu kadar basit olabileceği kimsenin aklına gelmemiştir. Sapasağlam ayağa kalkan yaşlı adam, vaadini yerine getir. Berberi çağırtır ve ona bir servet bağışlar…

Burnundan kıl aldırmamak başı çok ağrıtır.

Bazen büyük sorunların çok basit çözümleri olabilir. Bu çözümlere ulaşmak için herkesi dinlemeyi bilmek, herkesin fikirlerine açık olmak gerekir.

Kaynak: BÜLTEN