Esnaf Ekonomisiyle Yaşıyoruz
Bolvadin ekonomi Formu Festival’in üçüncü günü Akü Kırkgöz Kampüsü Naime-Abdullah Göker Konferans salonunda gerçekleştirildi. Moderatör Doç.Dr. Cantürk KAYAHAN olurken. Konuşmacılar : Ali KORKMAZ Korel A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı, Prof.Dr. Kemalettin ÇONKAR Akü Rektör Yardımcısı, Tuğrul ÇINAR- Zafer Kalkınma Ajansı ve TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörü katıldı.
 Kaymakam Osman Nuri CANATAN, Belediye Başkanı Fatih KAYACAN, Eski Bakan Prof.Dr. A.Kadir AKCAN, Ticaret Odası Başkanı Murat TABAK, Akparti ve MHP İlçe Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 Prof.Dr. Kemalettin ÇONKAR; Akü hakkında genel bilgi verdikten sonra, Bolvadin Meslek yüksekokulu ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu hakkında bilgiler verdi. Çonkar; Bolvadin Türkiye genelinde çok iyi kampüsler arasında ilimzdede aynı şekilde gerek öğrenci sayasıyla gerekse fiziki şartlar olarak Bolvadin Kırkgöz Kampüsünün iyi durmda olduğunu belirtti. Yaklaşık 4 bin öğrencisi bulunan Akü kampüsünde inşaatı devam eden 4 yıllık Uygulamalı bilimler yüksekokulu binasınıda önümüzdeki sezona yeteştirileceği müjdesini verdi. Türkiyede Lise düzeyinde 700 bin öğrencinin bulunduğunu buna karşılık üniversitelerde ise yaklaşık 800 bin kapasitesi olduğunu söyleyen Çonkar, bundan sonra kaliteye önem vereceklerini belirtti. Gerek öğretim görevlisi, gerek idareciler konusunda daha seçici davranarak Türkiyede fizik şartlar olarak yüksek olan üniversitemizi kaite olarakta ilk sıralara çıkartacaklarını belirtti.
İş adamı; Ali Korkmaz; Bolvadin ve Afyonkarahisarın sanayide gelişmesi bundan sonra daha zor. Çünkü önünde termal turizm var. Afyonkarahisara bir yılda gelen yerli turist sayısı 568 bin, Manisa 313 Bin, Kütahya 227 Bin. Afyonkarahisar yerli turistte bölgenin lideri konumunda. Afyonkarihasarda Termal Turizm tuttu, nereye kadar gider, ne olur bunu bilemem bunu zaman gösterecek. Yeni otelle yapılıyor buda turist sayısını artıracak. Ama Bolvadin’in önünde böyle bir imkan var mı bundan çok emin değilim.
 Bolvadin Esnaf Ekonomisiyle Yaşıyor.
 Avrupada hiçbir yerde göremeyeceğiniz kadar esnaf var. Yani avrupada Bolvadinle aynı nüfusta olan yerleşim yerlerinde Bolvadinde bulunan esnaf kadar, esnaf göremezsiniz. Bir caddede 1 berber dükkanı varsa ikinci berber dükkanı açamazsınız. Esnaf ekonomisiyle ayakta durmaya çalışan Bolvadin, Örneğin bir buzdolabı satıyor bunun %5 kar, %95'ini şehir dışına gönderiyor.
Bu yüzden katmadeğeri yüksek ürünler üretip satmalıyız. Yani mutlaka üretim yapmalıyız. Tarım bunlardan birtanesidir. Bolvadin zor bir coğrafya. Bolvadinde insan gücü var. Vatandaşlarımızın zeka düzeyi oldukça iyi. Tarım ve hayvancılığı yönelip kendi işlerinin başında olacak şekilde küçük 100 başlığı geçmeyecek şekilde hayvan çiftlikleri kurmalarını tavsiye ederim.
Dışarıda Olan Bolvadinliler Bolvadin Sevdalısıdır.
 İki tane Bolvadinli dışarıda bir araya geldiklerinde Bolvadin hakkında çok konuşur reçeteler hazırlar ama 45 yıldır kendi adıma çok da birşey yapamadığımızı düşünüyorum. Bu işte en büyük yük Bolvadin de yaşayan insanlarda.
 
 TKDK yetkilisi Bolvadin bizim için önemli, projelerimizin 3/1'ini Bolvadinden alıyoruz. Afyonkarahisar 30 milyon tl ile Türkiye genelinde 4. oldu. Afyonkarahisar ve ilçelerinde içerisinde 186 Milyon Tl’lik proje sözleşmesi imzaladık, Bunun 50 milyon Tl’si Bolvadinden. TKDK’nın Traktör dağıtım projesinde 171 projeninin, 70 adeti Bolvadinde. dedi.
Editör: Haber Merkezi