Zübeyde Hanım D.Ç Hastanesi Yöneticiliğinden Açıklama:
“17 Eylül 2014 Çarşamba günü Sağlık Sen Afyonkarahisar Şubesi tarafından basına yapılan   “Hastanelerimizde Kaliteli Yemek İstiyoruz“ açıklamasına istinaden kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi adına açıklama yapılması zorunluluğu doğmuştur.
Afyonkarahisar ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa göre 07.02.2014 Tarihinde Hastanemiz için yapılan 21 aylık hazır yemek ihalesine, 4735 Kamu ihaleleri sözleşmeleri kanunu ile sözleşme yapılması neticesi ile 11.04.2014 tarihinde Danış Müt. Yemekçilik Tem. Firması Hastanemize hizmet vermeye başlamıştır.
İlgili Firma ile yapılan ihale, hazır yemek ihalesi olup, yenilen yemeklerin sayısı, personelimize tanımlanmış olan yemek kartlarının Elektronik Takip Sistemi (ETS) cihazı tarafından yapılmaktadır. İlgili Firmaya hiçbir zaman yenmeyen yemeklerin parası kurumumuz tarafından ödenmemiştir. ETS cihazı ile tespit edilen yenilen yemeklerin sayısına göre ödemesi yapılmış ve halen de yapılmaktadır.
Kurumumuz yetkilileri, ilgili firmanın yemek yapılan imalathanesini ayda 2 kez olmak üzere, hastanemize günlük gelen yemeklerin kalite kontrolü ve muayenesi de bünyemizde görev yapan 2 diyetisyen, Kontrol Teşkilatı, Muayene kabul komisyonu ve idaremiz tarafından kalite kontrolü ve muayenesi yapılmakta ve servise sunulmaktadır. Yemek öğünlerinde de idaremizce yemekhanede yenilen yemek miktarları, hijyen ve lezzet konularında takibi yapılmaktadır. Personel ve hastalara aynı yemekler çıkmakta olup, kontrole tabi olmayan yemekler kesinlikle personel ve hastalarımıza servis edilmemektedir. Ayrıca, yemek numuneleri hastanemizde saklanmakta olup açıklamada iddia edildiği gibi bu güne kadar ne personelde ne de hastalarımızda toplu zehirlenme vakalarına rastlanmamıştır.
Bu güne kadar Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak ilgili firmanın hizmetlerini yakından takip etmiş; bu takiplerin sonucunda tespit edilen eksiklik ve aksaklıkların düzeltilmesi hususunda firmaya gereken ikazlar yapılmıştır. Düzeltilmeyen aksaklıklar hususunda İlgili Firmaya karşı Haziran ve Temmuz ve Ağustos aylarında toplam 26.057.85 TL oranında cezai işlem uygulanmıştır.
Bizler sağlık çalışanları olarak; sağlıklı ve hijyenik yemeğin zorunlu bir hak olduğunun bilinciyle gerek çalışanlarımızın gerekse hastalarımızın bu haklarından mağdur olmamaları adına gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Bu konuda gerekli takipleri kurumsal ve yasal çerçevede sözleşme hükümleri kapsamında yapıyoruz. Firmanın hizmetleri de yakın kontroller ile takip edilerek, oluşan aksaklıklar neticesinde gerekli işlemler yapılmaktadır.
Söz konusu Sendika ve yapmış olduğu açıklamaya konu edilen ve kamuoyuna açıklanmasının gerekliliğine inandığımız bir hususta; Kamu Hastaneler Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreteri Dr. Ayhan ERENOĞLU’nun Hastanemizdeki yemek sorunlarına müdahil olmadığı yönündeki açıklamaların yersiz olduğudur. Genel Sekreter Dr. Ayhan ERENOĞLU, Kurumumuzla ilgili her konuda -sıkıntı olsun olmasın- makamı gereği bizlere öncülük etmekte ve kurumumuzun her türlü sıkıntısına müdahil olmaktadır. Kaldı ki, ilgili yemek firmasının imalathanesine 08 Temmuz 2014 tarihinde yapılan ziyarette Hastanemiz denetim ekipleriyle birlikte iştirak ederek denetime bizzat katılmıştır. Denetim neticesinde, hasta ve çalışanlarımız söz konusu olduğunda asla taviz verilmeyeceğini belirterek eksiklikler konusunda ilgili kişi ve kurumlara uyarılarını yapmış ve gerekli cezai işlemlerin derhal yerine getirilmesini istemiştir.
Tüm bu açıklamaların ardından; Sağlık –Sen Afyonkarahisar Şubesi Başkanlığının bu açıklamayı yapmadan evvel Hastane Yönetimi ile görüşmelerinin daha doğru, daha yapıcı ve iyi niyetli yaklaşım olacağını düşünüyoruz. Bizler (Sağlık Sen Yöneticileri ile) aynı hizmet sektörünün mensupları ve yöneticileri olarak aynı paydada bulunan kişi ve kurumlarız. Ortak amacımız; çalışanlarımızın ve hastalarımızın en güzel en doğru hizmetten ve haklardan yararlanmalarını sağlamak. Bu nedenle Sendikamızın yapmış olduğu bu açıklama karşısında duyduğumuz üzüntüyü belirterek her zaman her konuda görüşlerimizi paylaşmak üzere bir araya gelebileceğimiz bilgisini kendilerine kamuoyunun huzurunda sunuyoruz.
 
Op. Dr. Orhan FESÇEKOĞLU
Hastane Yöneticisi/Başhekim
Editör: Haber Merkezi