TÜKSİAD Olağan Kongresi Afyon’da Yapıldı.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Çaputçu: "2013 2014 dönemi, tarımsal üretimde çeşitli sebeplerle üretim darlığının söz konusu olduğu, bu darlığın fiyatlarda yükselmeye ve tüketimde de daralmaya neden olduğu bir dönemdi.
Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, "2013-2014 dönemi, tarımsal üretimde çeşitli sebeplerle üretim darlığının söz konusu olduğu, bu darlığın fiyatlarda yükselmeye ve tüketimde de daralmaya neden olduğu bir dönemdi. Bunun en canlı örneğini bu sene Antep fıstığında yaşadık" dedi.
Afyonkarahisar'da bir otelde düzenlenen "TÜKSİAD Olağan Kongresi"nde konuşan Çaputçu, 6 yıl önce kurulan derneğin, faaliyetlerini ilk günkü heyecanıyla sürdürdüğünü söyledi.
Tarım ve gıda zincirinin, Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Çaputçu, gıda sanayinin büyümesi ve rekabet gücünü artırmasının, ülke ekonomisine doğrudan olumlu katkılar sağlayacağını vurguladı.
Ülke ekonomisinin genel gidişatının da gıda sektörünü doğrudan etkilediğini dile getiren Çaputçu, şöyle devam etti:
"Gıda sektörünün, diğer sektörlere kıyasla dış kaynak bağımlılığının daha az olduğu ve hatta yapılan bazı araştırmalarda 2014 yılı için en fazla yatırım yapılması öngörülen sektörlerinden biri olduğunu not düşmekte fayda var. Gıda sektörünün, kendine has birtakım problemleri var. Sektörün, gelişmesi için rekabet gücünü artırması gerekir ancak bu da tarım ve gıda sektörleri arasındaki üretim ihtiyacı, verimlilik ve kalite açısından yeterli etkileşimin sağlanmasına bağlıdır. Ülkemizde ise bu etkileşimin çok verimli bir şekilde sağlanamadığı su götürmez bir gerçektir. Bu konuyu kendi sektörümüze indirgersek tarımsal ham madde birçok zaman üretim miktarı ve kalite açısından biz sanayicilerin taleplerini karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Hele ki gelecek dönemlere ait belirsizlikler, yapılacak yatırımlar ve sonraki dönemlere ilişkin plan yapmamızı zorlaştırmaktadır. Geçtiğimiz yıl da sektörümüz açısından benzer sıkıntıların yaşandığı bir sene olmuştur. 2013-2014 dönemi, tarımsal üretimde çeşitli sebeplerle üretim darlığının söz konusu olduğu, bu darlığın fiyatlarda yükselmeye ve tüketimde de daralmaya neden olduğu bir dönemdi. Bunun en canlı örneğini bu sene Antep fıstığında yaşadık."
Çaputçu, Türk kuruyemiş sektörü olarak dünyadaki rekabet düzeylerini artırabilmeleri için özellikle planlı tarıma geçilmesinin sağlanması gerektiğini bildirdi.
"İhracat performansı yeterli değil"
Kuruyemiş sektörünün 2013 yılı ihracat performansına değinen Çaputçu, Türkiye'nin bu alanda ABD ve Hindistan'ın ardından 3'üncü sırada yer aldığını, kuru meyvede ise lider olduğunu aktardı.
İhracatta öne çıkan pazarların, Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Irak ve Rusya olduğunu söyleyen Çaputçu, şunları kaydetti:
"Ülkemiz, geçmiş yıllarda olduğu gibi tek başına dünya fındık, kuru incir ve kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 65-70'ini, kuru üzüm ihtiyacının ise yüzde 30'unu karşılamaktadır. Hatta 2013 yılında fındık ihracatında Cumhuriyet tarihinin ihracat rekoru kırılmış, TÜİK verilerine göre yaklaşık 240 bin ton karşılığı 1 milyar 556 milyon dolarlık fındık ihracatı gerçekleşmiştir. Sektörümüzün 2013 yılı toplam ihracatı ise 1 milyar 877 milyon dolar kuruyemiş ve 1 milyar dolar kuru meyve olmak üzere toplam yaklaşık 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar, endüstriyel olarak kullanılan kuruyemiş çeşitlerini de kapsamaktadır. İhracattaki konumumuzu doğru bir şekilde belirlemek için analizimize, tüketime yönelik kuruyemiş çeşitlerinin ihracatı olarak bakarsak yani kuru meyveleri ve endüstriyel olarak ihraç edilen fındığı ihracat verilerinin dışında bırakırsak yaklaşık 520 milyon dolarlık ihracat hacmi ve 100 bin ton ihracat miktarımız olduğu karşımıza çıkmaktadır. Bu kesinlikle yeterli bir ihracat performansı değildir. İç pazardaki doygunluk ve kar marjlarının da düştüğünü göz önüne alırsak kesinlikle ihracatımızı geliştirmemiz gerekmektedir."
Çaputçu, sektörün hem iç hem de dış pazarlarda büyümesini sağlamak amacıyla ürünlerin "sağlıklı atıştırmalıklar" olarak algılanması ve tüketiminin artması konusunda gayret edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Daha sonra tek listeyle gidilen seçimde başkanlığa, Çaputçu yeniden getirildi.
Editör: Haber Merkezi