Hayvan Alım-Satımları Daha Güvenli Hale Getirilildi.
 
Türkiye’de İlk Olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Faaliyete Konulan Sistem İle Hayvan Alım-Satımları Daha Kolay  ve  Daha Güvenli Hale Getirildiği Öğrenildi.
 
İl Müdürlüğümüzce İlimizde ruhsatlı hayvan pazarına hayvan alım satım kolaylığı için yazılım geliştirilerek bir sistem kurulmuştur. Türkiye de ilk olarak ilimizde uygulamaya konulan  bu sistem ile hedefimiz hayvan pazarlarında alım satımı  kolaylaştırmanın yanında alım satımı daha güvenli hale getirerek kayıt dışılığın önüne geçmektir. .
          Konuyla ilgili açıklamada bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin ARAP; ‘‘İlimizin sahip olduğu gıda işletmeleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı önemli bir yerde aynı zamanda  Ülkemiz hayvan hareketliliğinin kavşak noktalarından bir tanesidir. İlimizde ruhsatlı hayvan pazarlarından en aktifi İlimiz Merkezinde bulunan hayvan pazarıdır.    
           Hayvan pazarlarında hayvan sahiplerinin işlemlerini hızlandırma adına Türkiye de ilk defa uygulanan bu sistem dahilinde  pasaport okuyucu ile hayvan pazarındaki yetiştiricilerimiz alım satımı yapacakları hayvanların gerek sağlık durumuna gerekse kimlik bilgilerine kolayca ulaşabilmektedir.
Bu sistem sayesinde hayvanın TÜRKVET kayıt sisteminde kimlik bilgileri ile hangi il/ilçe/köyde bulunduğu, hayvanın bulunduğu işletmede herhangi bir hastalıktan dolayı karantina olup olmadığı, hayvana ait ŞAP hastalığı ve LCD (çiçek) hastalığına karşı aşılama kaydının olup olmadığı, hayvanın alım satım işlemi yapılırsa işletmesine kaydedilmesine engel bir durum olup olmadığı ve il dışından gelen hayvanlar için Hayvanın Veteriner Sağlık Raporu alması ile ilgili uyarıları öğrenilebilmektedir.
Aynı zamanda bu sistemle alımı satımı yasak, sevki hareketi yasak ve benzeri ikazlarla alım satım daha güvenli hale gelmiştir. Ayrıca bu programa bir yazılım daha ilave yapılarak çiftçilerimizin tüm destekleme bilgilerine ulaşım sağlanacaktır. Hayvan pazarından sonra İl Müdürlüğümüz tek adımda tarım birimimize konulacak sistemle çiftçilerimiz alacakları tarımsal ve hayvancılık desteklerini kendileri tek bir tuşla öğrenebileceklerdir.
Türkiye de ilk olarak ilimizde uygulamaya konulan  bu sistem sayesinde hedefimiz hayvan pazarlarında alım satımı  kolaylaştırmanın yanında alım satımı daha güvenli hale getirerek kayıt dışılığın önüne geçmektir. Aynı zamanda çiftçilerimizin kendilerine ait bilgileri kolayca sıra beklemeden sorgulayabilmelerini sağlamaktır” dedi.
 
 
 
 
 
 
                                                                                                        Hüseyin ARAP
                                                                                              Gıda, Tarım ve Hayvancılık
                                                                                                           İl Müdürü
 
Editör: Haber Merkezi