GÜNDE 30 TON MEKANİK KIYMA NEREDE KULLANILIYOR?

Son dönemde gıda güvenliği ile ilgili denetimler sonucunda sıkça rastlanan sağlığımız için büyük tehdit oluşturmasına rağmen Afyon’a günlük 30 ton girdiği söylenen ‘mekanik kıyma’nın, sahte sucuk yapımında kullanıldığı ifade ediliyor.

Mekanik kıyma; tavuk derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi elle ayrıştırılamayan yerlerin çeşitli makineler aracılığıyla kıymaya dönüştürülmesi ile elde ediliyor.

Ülkemizde kullanımı yasak olan, kasaptan, marketten alınamayan mekanik kıyma ucuz fiyata satılan sucuk, sosis,salam, döner, kebap, pide, lahmacun gibi ürünlerle soframıza taşınıyor.

Düzgün olarak hazırlanmış kıymanın kilogram fiyatı 28 ile 30TL arasında değişirken, bazı firmaların ürünlerinde kullandığı mekanik kıymanın kilosu 1-2 liradan satılıyor.

Büyük kesim yapan tavuk firmalarının piyasaya sürdüğü sağlığa zararlı olan mekanik kıymanın, Afyon’da çakma sucuk imal eden firmalarca piyasaya sürdüğü belirtiliyor.

Afyon’da fason sucuk yapan firmalarla, sahte etiket basarak imalata yapan onlarca firma olduğu ve imal edilen sucukların taşraya satıldığı ifade ediliyor.

Afyon OSB’de bulunan sucukçular sitesinde fasoncu E.tarafından yapılan sucukların çoğunluğunda mekanik kıyma kullanıldığı ifade ediliyor.

Öte yandan;

Kelle eti kullanımının en fazla Afyon’da olduğu, sucuk imalatında kullanıldığı ifade edilmekle, kelle etinin ayıklanmadan tümüyle kıyma haline getirilerek sucuk yapıldığı söyleniyor.

Piyasada ayıklanmamış yani tükrük bezleri, kıkırdakları, dil, gırtlak burusu olan kelle etinin kilosunun 12 liradan satıldığı, ayıklanması halinde yarı yarıya fire verdiği, bunun için kellenin temizlenmeden, ayıklanmadan kıyma haline getirilip sucuk yapıldığı ifade edildi.

Faturasız  piyasaya sürüldüğü söylenen çakma sucukların, büyük oranda katma değer kaybına sebep olduğu ilgili birimlerin konu üzerinde hassasiyetle durmadığı iddia edildi.

 

 

Editör: Haber Merkezi