Görgöz: Attığınız taş, ürküttüğünüz kurbağaya değdi mi?
 
Afyonkarahisar CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, yazılı basın açıklamasında:
 
Cumhurbaşkanının söylemleri ve her söylediğinin bir gün sonrasında, başka ülkeler tarafından ciddiye alınmayarak gerçekleştirilen aksi yöndeki eylemler karşısındaki sessizliği, Türkiye’yi giderek dünya gözünde silik bir konuma getiriyor. AB’de ve AB kamuoyunda giderek kaybedilen bu saygınlığın dünyadaki yansıması da farklı değil.
Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın mezhep eksenli, Yeni Osmanlı hayaliyle uygulamaya koydukları dış politikanın iflası yanında, TBMM’den çıkarttıkları tezkereye, çektikleri restlere karşın ABD karşısında söylediklerini yutarcasına son birkaç günde yaşananlar hükümetin ülkemizi iyice içine düşürdüğü “zavallı” konumun somut verileridir.
AKP iktidarı demokrasi, insan hakları, özgürlükler, saygınlık, bölgesel itibar ve güvenilirlik konusunda peş peşe attığı birbirinden yanlış geri adımlarla ülkemizin dünyada da itibar erozyonuna uğramasına yol açtı. Bunun en sıcak ve son göstergesi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Geçici üyeliği için yapılan seçimlerdir. Bu seçimlerde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir hafta New York’ta kamp kurarak, lobi faaliyeti yürütmüş ve sonrasında “kazanacağız çok önemli ülkelerden söz aldık. 140 dolayında oy bekliyoruz” açıklamasını yapmıştı. Bölgesel temsiliyet açısından, Türkiye “Batı Avrupa ve diğerleri” grubundan seçilecek iki üyelik için, İspanya ve Yeni Zelanda ile yarıştı. Yeni Zelanda ilk turda 145 oy alarak üyeliği kazandı.
Türkiye ve İspanya için üç kez yinelenen seçim turlarında, İspanya en son oy sayısını Türkiye’nin iki katının da üstüne çıkartarak üyelik seçimini kazanmıştır. Çünkü bütün dünya, Türkiye’yi yönetenlerin heveslerini, siyasi çizgilerini, komşularına yaptıklarını, içeride kendi insanlarına reva gördüklerini, yolsuzluk ve rüşvetin üzerini nasıl örttüklerini, yargıyı nasıl çaresiz bıraktıklarını, düzmece soruşturmalarla, muhalif medyayı, işadamlarını nasıl tehdit ve şantaja maruz bıraktıklarını görmektedirler.
Türkiye’nin en çok oy beklediği İslam Ülkeleri ve Afrika Ülkeleri grubunda, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE, hükümetin kendi ülkelerinde yasadışı ve tehdit olarak gördükleri Müslüman Kardeşler’e desteği nedeniyle aleyhte lobi yaptılar. Müslüman bazı Afrika ülkeleri ile TİKA’nın para ve proje desteği verdiği bazı Türki devletlerden ancak 60 oy alabildik.
Bu tablo ve BM’de Türkiye aleyhine yürütülen karşı lobiler, aleyhte oluşturulan atmosfer, bölgedeki yalnızlaşmanın, komşularla kavganın, komşuların içişlerine karışmanın, mezhep ve etnik eksenli diplomasinin sonucudur. “Bölgesel liderlik, Yeni Osmanlı” diye yola çıkan AKP iktidarının, ne yaptığını ve yapmak istediğini tüm dünya, bilmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan BM’de boş salona konuşurken her ne kadar “Dünya 5’ten büyüktür” dese de, Türkiye’nin, o beş üye ile birlikte görev yapacağı, dünya barışı adına sorumluluk üstleneceği o konseyde, BM üyesi ülkeler; “dünya barışı, huzuru, demokrasisi, insan hakları, AKP iktidarına teslim edilemeyecek kadar büyüktür, ciddi ve önemlidir” diyerek, Türkiye’ye oy vermemişlerdir.
Türkiye’nin 60 oy aldığı seçimlerin son turunda, İspanya 132 oy alarak, Konsey’e geçici üye olmaya hak kazanmıştır. Oysa AB tam üyelik adaylığı onaylandıktan sonra, Kopenhag kriterleri ve AB’ye uyum düzenlemeleri çerçevesinde demokratikleşme yönünde atılan adımlar, komşularla kurulan olumlu ilişkiler sayesinde kazanılan imaj ve izlenim ile 2008 yılında yine aday olduğu Güvenlik Konseyi Geçici üyelik seçimlerinde rakiplerimiz olan Avusturya ile İzlanda karşısında, neredeyse dünya ülkelerinin üçte ikisine yaklaşan 151 oyla ve ilk turda birinci seçilerek, ciddi bir uluslararası başarı ve itibar elde edilmişti.
Şimdi ise Müslüman Kardeşlerle, Hamas’la, IŞİD’le adı birlikte anılan, Gezi eylemleri nedeniyle insanlarına kurşun sıkan, gazetecileri, yazarları hapse atan, dünyanın en saygın gazete ve dergilerinin kapaklarına, “Sultan, Halife” resimleriyle, “IŞİD’in gülen Yüzü” manşetleriyle yansıyan, bir Cumhurbaşkanı ve onun sözünden çıkmayan bir hükümet ile dünyada ciddiye alınmayan, güvenilmeyen, sözüne itibar edilmeyen bir görüntü ve algı mevcuttur.
 
                                                                                              Yalçın GÖRGÖZ
                                                                                               CHP İl Başkanı
 
 
Editör: Haber Merkezi