“Bu proje Afyon’u uçurur”

 

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan, ‘Merkez Türkiye’ projesi değerlendirildi.

Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca ile Polat Yılmaz yorumlarıyla katıldılar.

 

“Ben bu projeyi okurken aklıma Afyon geldi”

 

Geçtiğimiz hafta içinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından Merkez Türkiye projesinin açıklandığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Merkez Türkiye vizyonuyla oluşturulan proje ile Anadolu’ya mega kent kurulacak ve 2.2 milyon kişiye iş imkanı sağlanacak. Bu proje için yıllar önce Rahmetli Bülent Ecevit’in ortaya attığı köy kent projesine benzeyen bir proje diyebiliriz. Bu projenin 20 yılda tamamlanması öngörülüyor. 200 milyar dolara mal olacak projenin 40 milyar dolarını kamu, 160 milyar dolarını ise özel sektör karşılayacak. Bu proje yaşama geçtiğinde kişi başı milli gelir ise 30–35 bin dolar arasında olacak. Bu projenin yaşama geçeceği yerin ulaşım açısından uygun olması gerekiyor. Ben bu projeyi okurken aklıma Afyon geldi. Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının açıklamalarını değerlendirdiğimde Afyon ve bölgesinin proje için uygun olduğunu düşündüm. Çünkü Afyon ve çevremizdeki diğer iller oldukça sakin ve güvenli iller. Ulaşılabilirlik açısından baktığımızda da hem karayolu, hem havayolu hem de demiryolu imkânları bu bölgede mevcut. İlimiz veya çevremizdeki illerde bu proje uygulanabilir. Eğer bu proje ilimizde uygulanırsa Afyon’u uçurur” diye konuştu.

 

“Bu seçimde beni en çok şaşırtan lider Kılıçdaroğlu oldu”

 

“Bu seçimde beni en çok şaşırtan lider Kılıçdaroğlu oldu” diyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Daha önceki seçimlerde iktidarı yolsuzluk gibi gerekçelerle eleştiren Kılıçdaroğlu bunu bu seçimde bırakarak halkın karşısına projelerle çıktı. Bu da halkta ciddi bir karşılık buldu. Bunu her yerde görüyoruz. Köylerde, şehirlerde, her yerde konuşuluyor. Bu proje Kılıçdaroğlu’nun söylediği çapta olabilir mi, ben açıkçası şüpheliyim. Çünkü 160 milyar dolar gibi ciddi miktarda bir parayı sonunu görmeden özel sektör niye yatırsın? Afyon’da özel sektöre baktığımızda çoğu kişi atölyelerini kapatıp, kira ile geçinmeye çalışıyor. Üretime para harcanmadığı, rant gelirlerinin yüksek olduğu bir şehre yatırımcı nasıl çekilecek? Bir de neden üretmiyoruz? Bugün bilim ve teknolojide iyi durumda değiliz. Kılıçdaroğlu’nun üretimi de katarak bu projeyi tamamlaması gerekir. Sadece birinin ürettiği malı başka bir ülkeye dağıtmakla olmaz. Bugün köylerimizde durum iyi değil. Siyasi çalışma için giden vekil adayları da bunu söylüyor. Fakat köylüyü üreten durumuna nasıl getireceğiz? Bunun cevabını bulmak lazım. CHP’nin projesi çok güzel. Ama mutlaka üretime dayalı olması gerekir” şeklinde görüşlerini açıkladı.

 

“Toplumun önlerine hedefler koymak zorundasınız”

 

Uzun bir sürenin ardından CHP’nin bu seçim döneminde gündem oluşturmaya başladığını belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “AKP bu gündemin arkasından gitmeye başladı. Bu seçimlere kadar CHP ve MHP hep AKP’nin arkasından gittiler. Geçmişte gündemi hep AKP belirledi. Ancak bu seçimlerde bu durum değişti. Kılıçdaroğlu ve ekibi takip ettiğim kadarıyla iyi bir beyin takımı oluşturdu. Bu ekip insanların neyi istediğini, gerçek gündemlerinin ne olduğunu tespit etti. CHP bugüne kadar laiklik, insan hakları, anayasa, yargılama gibi konulardan bahsetti. Bunlar elbette çok önemlidir. Ama insanlar buna çok fazla iltifat etmedi. CHP bu savunduğu fikirlerin yanına bu seçim döneminde ekonomi konularını da ekledi ve gündemi belirler oldu. Diğer partilerin liderleri meydanlarda Kılıçdaroğlu’na kaynağı nereden bulacaksın diye sormaya başladılar. Bugüne kadar tam tersi olmuştu. Kılıçdaroğlu’nun projelerinin bu kadar ön plana çıkmasının bir nedeni de AKP’nin sosyal ve ekonomik projelerinin bitmesidir. Bu seçim dönemine yeni bir söylem getiremediler. Eskileri tekrar ediyorlar. Toplumun önlerine hedefler koymak zorundasınız. Bunu yapmazsanız olmaz” diye değerlendirmede bulundu.

Editör: Haber Merkezi