“Bu hayal inşallah gerçek olur”

 

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında yerli otomobilin ilimizde üretilmesi konusu değerlendirildi. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

“Yerli otomobille ilgili yöneticilerimiz görüş belirttiler”

Türkiye’nin Devrim Arabaları’ndan sonra ikinci yerli otomobil hamlesinde Afyonkarahisar’ın paydaş olması konusunun yerel basında tartışıldığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Bu konu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkemizdeki otomotiv sanayicileriyle yaptığı toplantıdaki yerli otomobil üretimi konusundaki mesajı ile gündeme geldi. Ülkemizin otomotiv alanındaki dışa bağımlılığının önüne geçmek üzere başlatılan yerli otomobil çalışmalarında ilimizin de pay sahibi olması konusunda ilimizin yöneticileri ve önde gelen isimleri görüş belirttiler. Özellikle Kocatepe Gazetesi bu konuyu gündeminde tutarak, konuyla ilgili çeşitli değerlendirmeler yayınladı. Bu konunun nasıl sonuçlanacağını önümüzdeki süreç içerisinde göreceğiz” şeklinde konuştu.

“Bu tarz bir yatırım ilimize ciddi katkı sağlayacaktır”

Ağır sanayi yatırımlarının yapılacağı bölgelerin ekonomistler tarafından tespit edilmiş bir takım kıstaslarının olduğunu belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Bu bölgelerin büyük kentlere yakın ve sanayi bölgelerinin içinde olması, bunun yanında ulaşımın kolay olması gibi birçok şey sayılabilir. Bu şartlar Afyon’da var mıdır, yok mudur, bunun tartışılması lazım. Bundan 10–12 sene önce bir yabancı otomotiv firmasının Afyon’da yatırımı söz konusu olmuştu. Yatırım için ilgililer ilimize gelmiş, ancak uygun bulmamışlardı. Yerli otomobil üretiminin tamamının yerli olabileceğini zannetmiyorum. Yurtdışı patentli bir takım projeler var. Ama ilimizin kalkınması, istihdamın artması için bu tarz bir yatırım ciddi bir katkı sağlayacaktır. Bu hayal inşallah gerçek olur” diye değerlendirmede bulundu.

“Böyle bir yatırım gerçekleşirse ilimizde çok şey değişecektir”

“Afyonkarahisar’ın sanayileşmeye ihtiyacı olduğu açık” diyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Ama böyle büyük bir sanayi Afyonkarahisar’a getirilebilir mi? Gelirse ilimiz bunu kaldırabilir mi? Bunun çok iyi irdelenmesi lazım. Organize’nin mevcut elektrik şebekesi belli. Böyle bir şey kurulduğunda elektriği nereden vereceksin? Yine Organize’nin alt yapısı belli. Biriken atığı nereden atacaksın? Bunların ince ince hesaplanması lazım. Böyle bir yatırım gerçekleşirse ilimizde çok şey değişecektir. Organize’de adı fabrika olan birçok bina var. Bunların ciddi manada ürettikleri hiçbir şey yok. Bugün orası sadece depo ve kargo aktarımı yapılan bir alan durumunda. Böyle bir yatırım ilimizde olursa otomotiv yan sanayisinin de geliştirilmesi lazım. Ben eğer böyle bir üretim yapılırsa bunun otomotiv sanayisinin olduğu Marmara Bölgesi’ne yakın bir yerde olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“Afyon’da böyle bir sanayinin kurulabileceği bir alt yapı yok”

Yerli otomobil ülkemizde üretilirse ilimizde sadece bir servisinin açılabileceğini düşündüğünü belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bunu küçümsemek için söylemiyorum. Afyon’da böyle bir sanayinin kurulabileceği bir alt yapı, bir zihniyet yok. İlimizin şartları da buna uymuyor. Bu üretimin yan sanayisinin bile Afyon’da hayat bulması kolay değil. Otomotiv üretimi kadar yan sanayisinin üretimi de çok önemli. Bursa’da ve Konya’da bu anlamda ciddi üretim var. Ama Afyon’da böyle bir üretim yok. İlimizde mermer makinelerinin üretimiyle ilgili ciddi bir sanayi var. Bu konuda üretimde bulunan sanayicilerimizi de takdirle karşılıyorum. Dünyada birçok ülkenin otomobili var. Fakat hiçbirinin dünyada bir karşılığı yok. Bugün uluslararası birçok otomotiv firması yeni ekonomik sisteme dayanamadığı için Alman firmalarının eline geçti. Günümüzde Avrupa’daki pek çok marka ayakta kalamıyor. Otomobil üretsek bile bunun uluslar arası pazarda payının küçük olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: Haber Merkezi