Bakan İslam ve Vali Güner İstişare Toplantısında
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen İl Müdürleri İstişare toplantısı Aile Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam ve Valimiz Hakan Yusuf Güner’in katılımıyla ilimizde geçekleştirildi.
22-24 Ağustos 2014 tarihleri arasında Güral Afyon Otelde gerçekleştirilen toplantının ilk oturumuna Aile Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam ve Valimiz Hakan Yusuf Güner’in yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Bakanlık üst düzey yöneticileri ve 81 il müdürü katıldı.
Toplantıda açılış konuşmaları sırasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik’ten sonra kürsüye gelen Valimiz Hakan Yusuf Güner; “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın İl Müdürleri ile bugün başlatacağı çalışma toplantısının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm katılımcılara Afyonkarahisar Valisi olarak hoş geldiniz diyorum.
Sayın Bakanım,
 
Devletimiz ve hükümetimiz “İnsanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir” anlayışıyla sizlerin öncülüğünde il, ilçe ve köylerde yaşayan dezavantajlı vatandaşlarımıza ve aziz milletimize devletimizin sıcaklığını ve şefkatli dokunuşunu yansıtan bir el olarak hizmet sunmaya devam etmektedir.
 
Bu anlamda çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla; muhtacıyla, özürlüsüyle; öksüzü ve yetimi ile Bakanlığımızın destekleri ile devletimizle milletimiz buluşmaktadır.
 
Bu çerçevede ülkemizde insanımızın yüzünü ağartan ve insanımıza “Allah razı olsun”, “Allah devletimize zeval vermesin” dedirten dokunuşlar zati alinizle hayat bulmaktadır. Aslında bu dokunuş, kandiller farklı olsa da ışığın aynı olduğu, “gözyaşlarının renginin tek olduğu” nu gösteren evrensel bir dildir.
 
Bizler Valiler olarak devletimizin, hükümetimizin ve özellikle bakanlığımızın taşradaki gönül erleriyiz. İnşallah Afyonkarahisar ilimizde bu ruhla, bu felsefe ile kimsesizlerin kimi olacak şekilde tüm dezavantajlı gruptaki kardeşlerimizi kucaklayacağız.
 
İlimizde Bakanlığımıza bağlı olarak çocuklara, kadınlara ve yaşlılara hizmet sunan 4 Huzurevi, 1 Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 2 Sosyal Hizmet Merkezi, 1 Çocuk İlk Müdahale Birimi, 1 Kadın İlk Müdahale Birimi, 1 Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi ve 13 Çocuk Evimiz bulunmaktadır.
 
Engellilerimize yönelik Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimiz ise kısa bir süre içerisinde ihale edilerek hizmete başlayacaktır.
 
Ayrıca ilimizde Temmuz 2014 itibariyle 3500 engelli insanımıza Evde Bakım Hizmeti ödemesi gerçekleştirilmiştir. Her ay 455 aileye de Sosyal Ekonomik Destek ödemeleri devam etmektedir. Koruyucu Aile Hizmetlerinde ise 60 çocuğumuz, 53 ailenin yanında yaşamlarını sürdürmektedir. Şuana kadar 10 çocuğumuz da Evlat Edindirme Hizmetinden faydalandırılmıştır.
 
Ayrıca engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak adına izleme ve denetimler komisyonumuzca titizlikle yürütülmektedir.
 
İlimizde mahkemeler ve güvenlik kuvvetlerinin çalışmaları ile 1693 kadın hakkında da çağrı üzerine koruma hizmeti uygulanmaktadır.
 
Ayrıca Şehit Yakınları ve Gaziler Birimine yapılan 102 müracaattan 64 atama gerçekleştirilmiş ve bu sayede hayata tutunmuşlardır.
 
İlimizde zatı alinizin talimatları ile hizmetlerin koordine edilmesi için İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Merkezi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmet binası yatırımının gerçekleştirilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim.
 
Bugün Bakanlığımızca tüm illerimizin performanslarının ölçüleceği çalışma toplantısının özellikle ilimizde düzenlenmiş olmasından mutlu olduğumu belirtirken, Afyonkarahisar Valisi olarak tekrar hoş geldiniz diyor, başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm misafirlerimize saygılar sunuyorum. “dedi.
 
Daha sonra Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat’ın selamlama konuşmasının ardından bir konuşma yapan Aile Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam; “Burada yapılan toplantının çok güzel sonuçlar doğuracağına emin olarak hem sizlerle tanışmak, hem de Bakanlığımız işleyişi ve çalışmaları ile projeleri hakkında kısaca bilgiler vermek için burada bulunmaktayım. Bakanlığımıza bağlı tüm Genel Müdürlükler ve daire başkanlığı olarak birçok irili ufaklı yapıların birleşmesiyle kurulduk. Kuruluşumuz üç yıl olup her yeni kuruluş gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Toplumun en dezavantajlı bireylerine faydalı olabilmek, ailelere ve aile bireylerine en iyi şekilde hizmet sunabilmek ve bir bütünlük oluşturmak için kurulduk. Dolayısıyla en önemli bir işi üstlenen kurum olarak sorunlarla karşılaşmak normaldir. Fakat sorunları en hızlı ve en akılcı yöntemlerle aşmamız gerekiyor. Bu anlamda kanunlar çerçevesinde görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmeliyiz. Hiçbir iş ve işlemimizi ertelememeliyiz. Sorunları çözmek adına sürekli kendimize çözüme ulaşacak sorular sormalıyız. Aileyi korumak, bütünlük sağlamak, korumak ve devamlılığını artırmak adına çalışmalar yapıyoruz. Ailelerin güçlenmesini ön planda tutuyoruz. Bu kapsamda Aile içerisindeki dezavantajlı bireyleri topluma kazandırmak ve ihtiyaçlarını yerine getirmek için uğraşıyoruz. Bu anlamda bütün kurum politikalarının aile odaklı olması gerekmektedir. Dünyada da uygulama bu şekildedir. Bu tür çalışmaların birçok avantajı var. Bunun da sebebi çocukların her türlü maddi ihtiyacının yanında manevi ihtiyaçlarının da en iyi şekilde karşılandığı denenmiş ve görülmesidir. Tüm insanların maddi ihtiyaçlarının yanında manevi ihtiyaçlarının da karşılanması gerekmektedir. Önemli olan da maddi ihtiyaçtan çok manevi ihtiyaçların karşılanmasıdır. Bizimde hedefimiz budur. Bu hedeflerin sadece bakanlık düzeyinde değil kurum bazında da yerine getirilmesi gerekmektedir.” dedi.
 
Bakan İslam konuşmasının devamında ise kadın, sosyal yardımlar, çocuk hizmetleri, şehit yakınları, gaziler ve bakıma muhtaçlar konusunda bakanlık çalışmaları, hedefleri ve faaliyetleri hakkında bilgiler verirken, kadın haklarının göz ardı edilmemesini onların da toplumda en iyi şekilde haklarıyla birlikte yer almasını, sosyal yardımlarda da ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmeyi, maddi imkansızlıkların aileyi olumsuz yönde etkilediğini, bu anlamda da aile içi yoksulluğun azaltılması için sosyal yardımların etkin ve adil bir biçimde yapılması gerektiğini, bunun yanında çocukların aile yanında bakımının öncelikli olduğunu bunu da yaparken ailenin her türlü konum ve imkanları göz önünde bulundurulmasını, çocukların böylece öncelikli olarak kan bağı olan kişilerle manevi ihtiyaçlarının karşılanmasını hedeflediklerini, hedeflerini gerçekleştirirken de skor peşinde koşmadıklarını belirtti. Şehit yakınları, gaziler ve bakıma muhtaçlar konusunda da bakanlığın hedeflerinden bahseden Bakan İslam, kurum çalışanlarının başta şahsı olmak üzere herkesin vasıflımı, merhamet sahibimi, samimimi, çalışkan mı, işini sever mi tüm bu sorulara evet denilebiliyorsa işine devam etmesi gerektiğini belirtirken, kişiye iş bulmak değil, mevcut işi en doğru kişiyle yerine getirmenin amaçlandığını söyledi. Bu anlamda kurum müdürlerine başarılı çalışmalarının devamını dilerken, Afyonkarahisar’da yapılan bu önemli toplantının hayırlara vesile olmasını temenni etti.
 
Açılış konuşlarının sona ermesinin ardından toplantının ilk oturumu tamamlandı. Bakan İslam toplantı çıkışında basın mensuplarının gündem ile ilgili sorularını cevapladı.
Editör: Haber Merkezi