AKGÜN: YAPILAN AŞILAR SAĞLIĞI TEHDİT ETMİYOR
“Çocuklara bozuk aşı yapıldı” iddialarına karşı bir açıklama yapan il halk sağlığı müdürü Dr.Lütfü Akgün, aşıların bozulduğunu, zarara sebep olanlara rücu edildiğini ancak yapılan aşıların sağlık tehditi oluşturmadığını ifade etti.
Dr Akgün yaptığı açıklamada:
“Bu açıklama 21 Temmuz 2014 Tarihinde ilimizde yayınlanan bir gazetede “Çocuklara Bozuk Aşı Yapıldı” başlıklı haberdeki gerçek olmayan iddialar üzerine halkımızı ve basını bilgilendirmek amacıyla yapılmıştır.
İlgili Aile Sağlığı Merkezimizde 17 Haziran 2014 Tarihinde -1 derecede 5 saat süreyle ile soğuk zincir kırılması olmuştur.
Soğuk zincir kırılması diye tabir edilen olayda ideal ısı aralığı +2 ile +8 derecede muhafaza edilmesi gerekirken aşıların sıcaklığının bu derecelerin altına düşmesi veya üzerine çıkmasını ifade eder.
Uygulanan aşıların bazıları çok soğuk ortamlara dahi dayanıklı olup, etkisini kaybetmemektedir.
İlgili Aile Sağlığı Merkezinde Aşıların saklandığı dolabın ısı takibinin 5 saat süreyle -1 dereceye düşmesinin tespit edilmesi üzerine, Müdürlüğümüzce soğuk zincirin kırıldığı gerekçesi ile aşılar geri alınmış ve yenileri ile değiştirilmiştir.
Soğuk zinciri kırılmış bazı aşıların etkinliği %98' lerden % 95 veya % 90’ lara düşmekte, sağlığı tehdit edecek her hangi bir bozulma veya komplikasyon oluşturmamaktadır. Müdürlüğümüzce sağlığı tehdit edecek her hangi bir durum olmamasına karşın ve tam koruma sağlaması için yenileri ile değiştirilerek uygulanmıştır. Soğuk zincir ihlali olanlar hakkında disiplin incelemesi başlatılmış ve oluşan kamu zararı ihmali olanlara rücu etmiştir.”dedi.
Editör: Haber Merkezi