Yüzme Havuzundan Geçen Göz Hastalıkları

 Sıcak yaz günlerinin olmazsa olmazı yüzme havuzlarında yeterli hijyen sağlanamadığı durumlarda bakın ne tür göz hastalıklarına maruz kalabilirsiniz? Bu hastalıkları önlemek için neler yapabilirsiniz?

Kim istemez ki billur gibi bir denizde serinlemek? Ama bulunduğunuz yerde deniz yoksa veya yakınlarınızdaki deniz girmek istemeyeceğiniz kadar pis ise, ister istemez soluğu yüzme havuzlarında alacaksınız. Fakat yüzme havuzlarına körü körüne de güvenmemek gerekiyor. Zira hijyen şartları oldukça mühim. Bazı uzmanlar, kirli diye girmediğiniz denizin bile ortalama bir yüzme havuzundan çok daha sağlıklı olabileceğini bile belirtmekte. Sıcak yaz günlerinin olmazsa olmazı yüzme havuzlarında yeterli hijyen sağlanamadığı durumlarda bakın ne tür göz hastalıklarına maruz kalabilirsiniz? Bu hastalıkları önlemek için neler yapabilirsiniz?

Bulaşıcı göz nezlesi

Yüzme havuzlarında göz nezlesine sebep olanlar; virüs, mantar ve bakteriler. Sürekli yaşaran, kızaran ve akıntı da görülen gözler, sabahları kalkınca şiş oluyor. Bulaşıcı göz nezlesi tek bir gözde olabildiği gibi her iki gözü de etkileyebiliyor. Güneş ışınları, hastalığın etkisini artırıcı özelliğe sahip ve tedavi sürecinde de mümkün olduğu kadar uzak durulması gereken bir unsur. Bakteri ve mantarlara göre, virüslerin sebep olduğu göz nezlesi ise çok daha şiddetli olabilir, kızarıklık ve şişlik artabilir.

Herpes enfeksiyonu

Yüzme havuzlarından bulaşabilen bir başka hastalık da gözlerde oluşan uçuklar, yani sinir hücrelerine yerleşen herpes virüsünün yol açtığı enfeksiyonlar.  Özellikle göz kapaklarında beyaz noktalanmalar ve şişlik ile kendini gösteriyor. Tedavi sürecinde güneş ışığına direkt maruz kalınmamalı ve beslenmeye dikkat edilip vitamin desteği sağlanmalı, vücut yorulmamalı.

Alerjik reaksiyonlar

Yüzme havuzundaki klor miktarı da oldukça mühim. Klor konsantrasyonu yüksek olan yüzme havuzları özellikle daha hassas bir yapıya sahip olan çocukların gözlerinde irritasyona neden oluyor, kızarıklık, kanlanma ve sürekli kaşınma ile kendini göstererek alerjik reaksiyonları tetikliyor. Fazla miktardaki klor, çocukların gözlerindeki kornea tabakasına zarar bile verebiliyor. Sadece klor kullanılması, bir havuzun temiz olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle de kendi evinizdeki havuzun temizliği için de ayrıca önem göstermeniz gerekiyor. Çocuklarınızın korunmaları için havuz gözlüğü takmalarını teşvik edebilirsiniz.

Lens kullanımı da risk oluşturabiliyor

Belli miktarda su içeren kontakt lensler de yüzme havuzlarında kullanıldıklarında gözlerde enfeksiyona sebebiyet verebiliyor. Bunun nedeni, enfeksiyona neden olabilecek mikropların lens suyunda rahatça çoğalabilmesi. Bu yüzden varsa, kontakt lenslerinizi yüzme havuzuna girerken çıkarmanızı öneriyoruz.

Havuz suyu haricindeki ortamların hijyenine de dikkat etmek gerekiyor.

Yüzme havuzu tesisinde ortak olarak kullanılan duş kabini, tuvalet, soyunma dolapları, ayak havuzu, terlik, havlu, şezlong gibi birçok alan ve malzeme de temiz tutuluyor olmalı ve hijyen koşulları  periyodik olarak kontrol edilmeli...

Göz sağlığımız için yüzme havuzuna girerken bunlara dikkat etmeli

Hijyen koşullarından emin olmadığınız yüzme havuzlarına girmeyin.

Havuz suyunun klorlu ve bakteri analizleri yapılmış olduğundan emin olun. Gerekirse yetkililerden bununla ilgili rapor isteyin.

Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alın.

Deniz gözlüğü ve maske kullanın.

Lenslerinizi havuza girmeden önce çıkarın.

Halihazırda bir göz enfeksiyonunuz varsa havuzu kullanmayın.

Çocuğunuzun tuvalet ve havuz temizliğine dikkat ettiğinden emin olun.

Kaynak:Womenist.net