YILDIZ SİNEMASI YAZLIK

 

F.46.1-Solda: YILDIZ SİNEMASININ İLK FLİPS MARKA 35 mm’LİK MAKİNESİ VE MAKİNİSTİ HÜSEYİN GÖNÜLLÜ

F.46.2-Sağda:Yazlık kapı yanında duvara dayalı Sinemanın Reklam tahtası Makinist Hüseyin Mera

Yıldız kışlık sinema da yaz aylarında yazlık bahçede iş yapmaya başlamıştır. Yaz ayların yazlık sinemalar ayrıca açılır.1930 larda yazlık Elhamra sinemasını anlatmıştım. O yıllarda kışlık sinema yok olduğunu sanıyorum. Çünkü sinemacılık Ahmet Veziroğlunun açmasıyla başlamış.Kışlık olarak da Halk evi binasının 25 Şubat 1934de yapılıp binanın tam bitmeden Halkevi olarak faaliyete geçmesi ne başlamış ve bayram ve diğer kutlamalar burada yapılmaya başlamış.1936 da tam faaliyete geçtiği resimlerde görülmüştür.

Yıldız yazlık sinemayı Necip Kaynak Diğer yazlıklar açılınca Santral caddesindeki Ali Tosun’un bahçesini kiralayıp düzenleyip açmıştı.Hüseyin Gönüllü ve Hüseyin Mera makinistliğini yapıyordu o yıllarda Besim Salman İzmir’den geri gelerek Lale sinemasını açtı.Dinarda Yıldız, Lale, Başaran, Kızılay,Özen,Emek,Topuzoğlu adıyla 7 tane yazlık sinema vardı.

Cumhuriyet meydanında belediye özel ilan tahtası yapmıştı buraya 4 sinema reklam yeri olarak kiralamış kullanıyordu.Diğerleri sinemalarının önüne tahtadan reklam tahtası yaparak koyup duyuruyorlardı.Hergün Dinarda yeni bir film değiştiriliyordu.Seyirci en iyi filmi seçerek gidiyordu.O dönemde seyircinin rağbet gördüğü filmler getiriliyordu.Özen sineması Japon filmleri,Türk,Hint,kovboy ve sosyetenin beğendiği yabancı filmler yarışıyordu.Kışın da Dinarda Yeni,Yıldız,Lale,Kızılay ve sonra açılan Belediye sinemaları adıyla da 5 sinema oluyordu.

Yıldız sineması 1964 sonrası kapanmış. Tam yılını bilmiyorum 0 yıl Mart ayında ben askere gitmiştim. Hükümet konağı için yeni bina yapılacağı için Halkevi binası tamamen yıkılmış. Ben askerden gelince 1966 da kapanmış Necip ağabey Ankaraya göçmüştü.

F 46.2 SİNEMALARIN İLAN TAHTASI

F 46.3 HÜSEYİN GÖNÜLLÜNÜN HATIRASI

F 46 3 HÜSEYİN MERA FİLM HAZIRLIYOR

ARKASI YARIN