MENDERES’İN KAYNAĞI’NDAN---RAİF ÖZTÜRK

RAHMETLE ANDIKLARIMIZ

DİNAR’IN YAZAR VE ŞAİRLERİ

13.YAZAR SAFFET UYSAL (1929-2008)

1944 yılında Dinar’ın Bademli köyünde dünyaya geldi. Gümüşhane İlk öğretmen okulunu bitirerek öğretmen oldu. 1964-1973 yılları arası köylerde ilkokul öğretmenliği yaptı.

1973 yılında TRT’nin açtığı yapımcı sınavını kazanarak, Antalya Radyosunda yapımcı olarak çalışmaya başladı. 31 Yıl TRT’de program yapımcılığı yaptı ve 2004 yılında emekli oldu. Antalya’ya yerleşti. 1.Bir Yanım Hapishane-1968 (Şiir); 2.Elifi Bahar -1965 (Öykü);3.Türküler; Öyküler, Yorumlar-2005(İnceleme-araştırma) eserlerinin sahibiydi.

Nuri Esentürk hemşehrimiz, İzmir TRT’de yıllarca, Türk Halk Müziği Sanatçısı ve Koro Şefi olarak Dinar’ı nasıl en iyi şekilde temsil ettiyse; Merhum Saffet Uysal da TRT Antalya radyosunda bir yapımcı olarak tam 31 yıl büyük bir başarıyla Dinar’ı temsil etmiştir. Çok yönlü, kültürlü bir sanatçı olan Saffet Uysal’ın on parmağında on hüner vardı. Eğitimci, Radyo program yapımcısı, sunucu, derlemeci, saz ve ses sanatçısı, şair, yazar, araştırmacı, Halk Bilimcisi… İlk akla gelenler. Bunun dışında bir kültür adamı olarak, Türk’ün değerlerini yaşatma sevdası ile bilgi şöleni ve panellere koşan, bildiriler sunan bir bilim insanı..

Bütün bunların yanında, Türkiye ve özellikle Akdeniz, Göller-Teke Yöresi Onu; TRT Antalya Radyosunda yaptığı binlerce programdan tanır. “Köyden Köylüden”, “Teke Yöresi’nden”; “Bu Toprağın Sesi” programları ile hem köyü köylüyü, hem köylerimizin dertlerini, hem köylerdeki zengin Halk Bilimi ürünleri ve kültürünü; en önemlisi de Türk köylüsünün tarihin süzgecinde süzülüp gelen milli sezgisini tanıtırdı. Otuz bir yıl O’nun programları en çok dinlenen Radyo programları oldu.

Ben rahmetlik Saffet Uysal’la iki kez yüz yüze geldim, onu tanıma fırsatı buldum. İlk karşılaştığımızda Dinar Lisesi Birinci sınıf (1969) öğrencisiydim. Dinar Dörtyol Mahallesinde bir düğün evindeydik. Kına gecesiydi. Gelinin arkadaşları kına gecesini yaparken; damatın arkadaşları da bir evde saz çalıp, türkü söyleyerek eğleniyorlardı. Kimin düğünüydü, ben kiminle, nasıl gittim şu anda hatırlamıyorum. Saz çalan çok güzel çalıyor, gençleri coşturuyordu. Saz çalan kişinin Bademli Köyünden olduğunu, Çöl Ovasında öğretmen olarak çalıştığını ve adının da Saffet Uysal olduğunu o gün öğrendim. Çok güzel saz çaldığı için ismini hiç unutmadım. 1973 yılında, Çöl Ovası’nda bitirme tezim için “Dinar Yöresi Halk Bilimi Ürünleri” hakkında derleme yaparken oralarda derleme yaptığını, çok iyi tanındığını öğrendim. İkinci kez yüz yüze görüşmemiz 1988 yılında Dinar’da oldu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube müdürüydüm. 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir eğlence programı hazırlamıştık. Eyüp Şahin Öğretmen Evi Müdürüydü, O’nun vasıtası ile Geceye davet ettik. Kırmadı geldi, o gece sahne aldı. Konuşma yaptı, saz çalıp türkü söyledi.

Saffet Uysal, 2004 yılında 31 yıl hizmetten sonra emekli oldu. Antalya’ya yerleşti. Emekli olmasına rağmen, TRT Antalya Radyosu çalışanları tarafından çok seviliyordu. TRT çalışanlarının “Ustası” ve “Ağabeyi”ydi. Çalışanlar hâlâ ona danışıyor, yol yordam soruyorlardı. Bu ara amansız bir hastalığa yakalandı. Uzun süre yatarak tedavi gördü. 24 Kasım 2008 tarihinde O’nu kaybettik. Dinar Türkülerini derleyen, TRT Repertuarında yer almasını sağlayan “Koca Usta” Hakk’a yürümüştü. Artık Dinar Türküleri, Teke Oyun Havaları ve Usta’nın sazı öksüzdü…

Saffet Uysal; TRT çalışanları, Akdeniz Bölgesi, Teke Yöresi ve Dinar için büyük bir kayıptır. Rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.. Saygılarımla…20.08.2020