Dünyanın En Yaşlı Bonsai Ağaçları

Bon-sai kelimesi Japonca’dır ve saksıya dikilmiş anlamına gelir. Bonsai, saksıda minyatür ağaç yetiştirme olarak tanımlayabileceğimiz bir sanat dalıdır. Kelime Japonca olmasına rağmen bu sanat formu Çin bahçe kültüründen doğmuştur. M.S 6. yüzyıldan kalma Çin el yazmalarında ve duvar resimlerinde saksılardaki küçük ağaçlar göze çarpar. Birçok tarihçi bonsai kültürünün çok daha eskilere dayandığını savunur. Zen Budizmi’nin Japonya’da yayılması ile birlikte Çin’e ait her şey ilgi görmeye başladı. Çin’den gelen Budist rahipler Japonya’nın bonsai ile tanışmasını sağladı. Batı dünyasının bonsai ile tanışması ise 17. yüzyılda Japonya’da uzun süre yaşayan Alman fizikçi Engelbert Kaempfer’in Japonya Tarihi adlı eserinde saksılarda yetiştirilen minyatür ağaçlardan bahsetmesi sayesinde olmuştur. 1900’lü yıllarda bazı Japon bonsai sanatçıları ticari fırsatları değerlendirmeye karar verdi. Kısa süre içinde 150’den fazla bonsai türü Amerika ve Avrupa’ya satış için yola çıktı.

Bonsai huzur, barış ve dengeyi temsil eder. Ayrıca şans getirdiğine inanılır. O nedenle de günümüzde hem ev hem de ofis hediyesi olarak sıklıkla tercih edilir. İnternet üzerinden hizmet veren online çiçekçilerden bonsai siparişi verip, sevdiğiniz birini mutlu edebilirsiniz.

Bonsailer nesilden nesile aile yadigarı olarak bırakılabilecek kadar uzun süre yaşarlar. Dünyanın en yaşlı bonsailerini merak ediyorsanız yazının devamındaki listeye göz atabilirsiniz.

7- Chabo-hiba Cypresses

En az 200 yaşında olduğu düşünülen bu bonsai Harvard Üniversitesi’ne ait Arnold Arboretumu’nda bulunuyor.

6- Yamaki Çamı

Hiroşima’ya atılan atom bombası saldırısından kurtulan ünlü bonsai yetiştiricisi Masaru Yamaki tarafından 1976 yılında ABD’ye barış sembolü olarak hediye edilmiştir. Hediye edildiğinde 5 jenerasyon boyunca Yamaki ailesi tarafından bakılıyordu. Ağaç 1645 yılında dikilmiştir ve 374 yaşındadır.

5- Sandai Shogun no Matsu

Tokyo’da saray hazinelerinden biri olarak sergilenen ağaç, 500 yıldan uzun süredir Japon imparatorları tarafından himaye ediliyor.

4- Kızıl Çam Bonsaisi

Dünyanın en büyük bonsaisi kabul edilen ağaç yaklaşık 600 yaşındadır.

3- Shunkaen Bonsaisi

Tokyo’daki Shunkaen Bonsai Müzesi’nde sergilenen ağacın 800 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

2- Juniper Bonsaisi

Japonya’daki Mansei-en Bonsai Müzesi’nde sergilenen ağaç 1000 yaşında, başka bir deyişle 10 asırlıktır.

1- Ficus Bonsaisi

İtalya’daki Crespi Bonsai Müzesi’nde bulunan ağaç dünyanın bilinen en yaşlı bonsaisidir.

Editör: Haber Merkezi