YASAK (3)

3-YASAK BİZ YAZARLARIN KALEMİNDE YOK

Ama Derneğimize kayıtlı 40 Yazar ve Şair arkadaşlarımın adına diyorum ki bizler Kanunlarımıza uyarız. Kanunlar yasak diyorsa boynumuz kıldan incedir. Ben ve basın mensubu arkadaşlarım bu yasaklara ezelden uyarız. Hiçbir kişi ve daireyi, kuruluşun rencide edilen haberini yapmadık ve yapmayız. Adli konuda bile bir haberi yaparken Savcı Bey sakıncalı dediği an yapmazdık. Yapmayız…

Okurlarım bana diyecekler ki “Ayhan Bey bu bilgilerle anılarının ilgisi nedir, neden anlatıyorsun bunları” diyebilirler. Elbette ki benim 1940 lar öncesi anılarım yok eski yılların anılarını bulduğum kaynaklardan ve ya araştırmaya başladığım yıllarda canlı kaynaklarımdan öğrenmiştim. Yayınladığım kitaplarımda vardır. Ne yazık ki okurlarım hala bana yayınladığım kitaplarımdan sorup istiyorlar. Üzülerek bu isteklerini yerine getiremiyorum çünkü mevcudu kalmadı. Her yayından birer tane kendi arşivim için mevcut kaldı. Kitaplarımdan güncelleştirilmesi gereken olursa yıllar geçmişse yen bilgiler ilave ederek yeniden bastırmaya gayret ediyorum. Örneğin İz bırakanlar kitabı, Kaybolan El zanaatı ve zanaatkârları, Bombacı Mehmet Çavuş gibi kitaplarımı güncelleştirdim. Sırada Çocuklara Öyküler var inşallah önümüzdeki yıllarda o da yapılacak. Eski dönemin anılarından daha önce duydunuz veya okudunuz mu bilmiyorum Rahmetli belediye başkanımız VEZİROĞLU’nun Dinarda birçok aileyi tarla taka deyimi ile onlara nasıl mal sahibi yaptırmış duydunuz mu bilmiyorum.

Dinar ovası istasyonumuzdan aşağı kısımları Çivril istikametine doğru Menderes, Düden, Beşpınar Dinar Işıklı arasında Akdağ eteklerinden çıkan pınarların sularıyla Dinar ovasında büyük bir bataklığa sebep olmuş Demir yolundan aşağı kısımları kullanılamaz halinde olmasına çözüm bulan Başkan Veziroğlu kanallar açarak gök göl istikametine akışı sağlamasıyla bataklık kısa zamanda kurutulmuştur. Kurutulan bu bataklığın büyük bir bölümünü belediye sahiplenerek öncelikle belediye çalışanlarına ve meclis üyelerine satış için duyurmuş sonra ilan ederek taksitle satışını yapmıştır. Rahmetli Bayramali Veziroğlu nun bu hizmetiyle çok kişi tarla sahibi olmuş Dinar Pancar ekiminde rekor kırmıştır. Bu bilgileri acaba kaç kişi biliyor? Hoş siyasi neden ile yapılacak Şeker fabrikası Dinara verilemiş Burdura verilmiştir. Ben burada kabahati siyasetçilerde buluyorum. Siyasetçiler arasında birlik beraberlik olmamış sanmıyorum bundan sonra da olacağını. Daha önce yazmıştım yine yazıyorum Hilmi Çalışkan ağabeyim siyasi döneminde bana bir anısını anlatmıştı. Rahmetli Belediye başkanımız Bayram Ali Veziroğlu döneminde DYP doğru Yol Partisinden meclis üyesi seçilmiş kendisiyle birlikte 4 kişilermiş, başkan Veziroğlu Dinar için yapılacak bir önerge sunmuş ve oylamada evetle el kaldırmış diğer 3 kişi dışarı çıkınca hepsi ateş püskürüp neden kabul ettin diye baskı yapmışlar. Oy kullandığında Başkan bakmış ki Hilmi ağabeyin evet oyu verdiğini görünce “Meclisimizde partisi başka da olsa Dinarın menfaatine oy veren bir üye olmasına çok sevindim kutlarım kendisini ben Dinar için çalışacak böyle üyeler olmasına çok sevindim” diye teşekkür etmiş. Hilmi ağabey dışarıda çatan partili arkadaşlarına “Başkan Dinar için faydalı bir önerge sundu neden karşı çıkayım sizde kabul edeydiniz dinar için çalıştığınızı gösterseydiniz” diye cevap vermiş. Geçtiğimiz dönemler de Saffet başkanın bazı önerilerine evet diyenler çıktığını gördük. İnşallah bundan sonra da görülür.

Rahmetli belediye başkanımız Ahmet Veziroğlu da Dinarda elektrik santralını hizmete sunduğunda İstanbul’dan bol miktarda elektrik ocağı getirtmiş ve memurlarıyla halka taksitlerle satışını yaparak her kesin elektrik kullanmasını sağlamıştır. Zira bölgedeki olan tek santral Dinarda mevcuttu ve Dinar enerji üretiyor Keçiborlu’ya bile satıyordu. Elektrik daha sonra 1950 lerde Hidro santrale dönüşmesi Suçıkan ve Santral Parklarının düzenlenmesi Dinar halkına büyük bir hizmettir. Okurlarımıza bunları neden sunuyorum bu bilgileri ben büyüklerime sorarak veya onların anılarından öğrendim. Onun için gençlerimize YAŞAYAN BÜYÜKLERİNİZE SORUP NOT VE HATIRA DEFTERİ TUTMALARINI BUNUN İÇİN ÖNEMLE ÜZERİNDE DURARAK İSTİYORUM. Gelecek nesile bir şeyler bırakalım istiyorum.

Feyzi Başyiğit de sonraki seçilen belediye başkanlarımız da Dinarın gelişmesi için çaba göstermişlerdir. Mutlaka her biri bir ÇİVİ çakmıştır. İlk nüfus sayımının yapıldığı 1927de 2732 olan nüfus 1960 da 9409 1980 de 20869 artarak yıl yıl artmış ne yazık ki 1995 depreminde büyük göç vermiştir. Bugünkü nüfusumuz 25 Bin dir.

Sizlere gelecek yazımda geçtiğimiz yıllarda Marsyas Festivali panelinde sunduğum DİNAR’DA SİNEMA VE TİYATRO SUNUMU’NU yeniden sunarak Sinema ve Tiyatro hatıralarını anlatacağım. Mevcut fotoğraflar da sunacağım o hatıralara anılara bu gün hasretiz. Yıllardır hangi gençlik kuruluşumuz bir oyunu sahneye koydu. 1938 de Ilıca Orta Okulu öğrencilerinin Kırmızı Vahşiler oyunu,1940 da gençler birliğinin Kanun Adamı,1961 de yükse okul öğrencilerinin Akıl Taciri oyunu,1961 Ortaokulunun Baykuş oyunu ve Manda Gözü oyunu,1965 de yüksek okul öğrencilerimizin Buzlar Çözülmeden oyunu,1972 de yüksek okul öğrenciler Ha babam Sınıfı oyunu,72.koğuş oyunu, Dinar Lisesinin 1973 Çatallı köy, Ulusun Türküsü oyunu, son olarak 1999 Dinar yük. okulun Sevdalı Fidanlar Oyunu veilk okulların piyesleri izleyenlerin hafızasında unutulmaz birer anı kalmıştır.2000yılından bu güne hangi gençlik kolları,okul önemli bir oyunu sahneye koydu?

Bir okurum benden Dinara ilk yerleşen aileler kimlerdi diye sordu onun bilgisini eski nüfus müdürümüz M.H ilmi Özkan zamanında araştırmıştım ne yazık ki yayınlamamıştım ve bilgisayarım çökünce kurtaramamıştım. Onun için hazırlayamadım. Bu olay kulağıma küpe oldu her yazımı ve çalışmamı şimdi cd ye alıyorum. Özellikle bilgisayarı öğrenince.2020 yılımızın her kese hayırlı olmasını Allahtan her kesin kalbine göre vermesini diliyorum. Sevgi ve Saygılarımla Gelecek bir yazında görüşmek üzere Yeni yılınızı içtenlikle kutluyor sağlıklı ve mutlu nice yıllar diliyorum…08.01.2020 Dinar